21993_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/sthotell/arkiv
21993
Økt omsetning for hoteller og restauranter
statistikk
2002-11-13T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
sthotell, Overnattings- og serveringsvirksomhet, strukturstatistikk, hoteller, restauranter, kaféer, catering, kantiner, vandrerhjem, campingplasser, barer, omsetning, sysselsatte, driftsregnskap, investeringer, lønnskostnader, foretak, bedrifterReiseliv, Transport og reiseliv
false

Overnattings- og serveringsvirksomhet, strukturstatistikk2001, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økt omsetning for hoteller og restauranter

Foretakene i hotell- og restaurantnæringen omsatte for 39 milliarder kroner i 2001, viser foreløpige tall. Dette er en økning på 2,1 milliarder kroner i forhold til året før.

De foreløpige tallene for hotell- og restaurantnæringen viser en omsetningsvekst på 6 prosent og en vekst i antall sysselsatte på 3 prosent i forhold til endelige tall for 2000. Det er imidlertid verdt å merke seg at omfattende strukturendringer innenfor varehandel har medført at et betydelig antall restauranter og kafeer er blitt skilt ut som egne foretak. Uten disse strukturendringene ville omsetningsøkningen vært omtrent halvparten så stor, mens antall sysselsatte ville vært på omtrent samme nivå som i fjor.

Næringshovedgrupper, etter omsetning. Foretak. Foreløpige tall 2001

Sysselsetting, etter næringshovedgruppe. Foretak. Endelige tall 2000 og foreløpige tall 2001

Størst omsetning i restaurantvirksomhet

Foretakene innenfor restaurantvirksomhet omsatte for 18,5 milliarder kroner og sysselsatte drøyt 44 100 personer i 2001, mens foretakene innenfor hotellvirksomhet omsatte for 14,7 milliarder kroner og sysselsatte noe over 27 200 personer.

Næringsendring av barer

Tallene for næringshovedgruppen drift av barer viser en betydelig nedgang i 2001 i forhold til året før. Hovedårsaken til dette er at revisjon av næringsplasseringer i Det sentrale bedrifts- og foretaksregister har medført at enkelte store foretak er blitt flyttet til restaurantvirksomhet.

Sysselsetting i strukturstatistikken

Sysselsettingstallene er utarbeidet i henhold til definisjonene i EUs forordning for strukturstatistikk og viser gjennomsnittlig antall sysselsatte i løpet av året. Med sysselsatte menes summen av eiere og lønnstakere på heltid eller deltid. Personer med mer enn ett arbeidsforhold blir telt med som sysselsatt i flere foretak.

Sysselsettingstallene i strukturstatistikken vil derfor som hovedregel ligge noe over tilsvarende tall i for eksempel arbeidskraftundersøkelsen i Statistisk sentralbyrå eller statistikk basert på Arbeidstaker/arbeidsgiverregisteret.

Foreløpige tall

Foreløpige tall for antall foretak, omsetning og sysselsetting innenfor hotell- og restaurantvirksomhet blir frigitt for første gang for statistikkåret 2001. Tallene frigis før datagrunnlaget er ferdig revidert og vil derfor kunne avvike noe fra endelige tall som blir frigitt senere.

Mens foreløpige tall kun publiseres på foretaksnivå, blir endelige tall publisert på både bedrifts- og foretaksnivå. Dette er nærmere beskrevet i Om statistikken.

Tabeller: