11061_not-searchable
/offentlig-sektor/statistikker/offregn/arkiv
11061
Gode resultater for offentlig eide foretak
statistikk
2009-04-23T10:00:00.000Z
Offentlig sektor;Offentlig sektor
no
offregn, Offentlige foretak, regnskap, statlige foretak, kommunale foretak, statens forretningsdrift, resultatregnskap, balanseregnskap, næringsfordelt regnskapStatlige finanser, Kommunale finanser, Offentlig sektor
false

Offentlige foretak, regnskap2002-2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Gode resultater for offentlig eide foretak

Offentlig eide ikke-finansielle foretak leverte gode resultater for 2007, noe som i stor grad kan tilskrives foretak innenfor næringene olje og gass og kraftforsyning. Transport- og telekommunikasjonsnæringene viste også gode tall for 2007.

Offentlig eide ikke-finansielle foretak hadde for 2007 et resultat før skatt på vel 354 milliarder kroner, noe som tilsvarer 35,4 prosent av driftsinntektene. Tilsvarende tall for 2006 var om lag 340 milliarder kroner eller 38,3 prosent.

Resultat før skatt. Offentlig eide ikke-finansielle foretak. 2002-2007. Millioner kroner

Olje og gass bidrar mest

Det høye overskuddet kan i stor grad tilskrives utvinning av råolje og naturgass, som bidro med et resultat før skatt på hele 273 milliarder kroner eller 77 prosent av totalen. Disse næringsområdene domineres av SDØE og Statoil ASA.

2007 var et godt år for kraftsektoren, med et resultat før skatt på 49,7 milliarder kroner og et overskudd rett i overkant av 40 milliarder kroner.

Transport- og telekommunikasjonsnæringene oppnådde i 2007 et resultat før skatt på 20,8 milliarder kroner og et overskudd på 17,3 milliarder kroner. Viktige foretak i denne næringsgruppen er Telenor ASA, Posten Norge AS og Norges Statsbaner AS.

Mest overskudd fra statlige foretak

Statlig eide foretak og statens forretningsdrift sto for omtrent 93 prosent av det samlede resultatet før skatt, eller om lag 329 milliarder kroner. SDØE bidro alene med i underkant av 113 milliarder kroner1Andre viktige bidragsytere var Statoil ASA, Statkraft SF og Telenor ASA.

Kraftforsyning var den klart viktigste næringen for de kommunalt eide foretakene, og bidro med hoveddelen av overskuddet blant disse foretakene.

Resultat før skattekostnad, sektorfordelt. 2007. Prosent

Økning i verdien av eiendelene

De offentlige eide ikke-finansielle foretakenes samlede eiendeler ble verdsatt til 2 094 milliarder kroner ved utgangen av 2007. Dette er en økning på om lag 387 milliarder fra året før. Verdien av foretakenes langsiktige eiendeler økte med 20,8 prosent, mens verdien av foretakenes kortsiktige eiendeler knyttet til omsetning av varer og tjenester økte med 31,5 prosent.

Kapitalen er konsentrert i et fåtall av foretakene. Vel 50 foretak står samlet for om lag 75 prosent av de samlede eiendelene. Hvert av disse foretakene har mer enn 6 milliarder kroner i eiendeler. Tolv av disse kapitalintensive foretakene er kommunalt eide hvorav ti tilhører kraftsektoren og to befinner seg innenfor eiendomsdrift.

Stadig lav likviditet

Offentlig eide ikke-finansielle foretak har hatt en relativt stabil finansieringsstruktur i perioden 2002 til 2007, og egenkapitalandelen har ligget på rundt 41 prosent siden 2003. Samtidig har finansieringsgraden holdt seg stabil omkring én. Dette betyr at anleggsmidlene i all hovedsak har vært finansiert med langsiktig kapital, altså med egenkapital og langsiktig gjeld.

Regnskapene viser at likviditetsgraden har hatt en svak nedgang siden 2003 og var på 0,81 i 2007. Det vil si at omløpsmidler var lavere enn kortsiktig gjeld, noe som betyr at likviditeten ikke var spesielt god. Alene trenger imidlertid ikke dette tallet gi noe riktig bilde av foretakenes likvide situasjon. En må derfor tolke disse tallene med forsiktighet.

Statens forretningsdrift (foretak som er den del av staten som juridisk person) er her holdt utenfor, fordi egenkapitalen i disse foretakene ikke kan sammenlignes med andre offentlig eide foretak. Statens forretningsdrift omfatter SDØE, Statens kartverk, Statsbygg og Forsvarsbygg samt fire regionale sykehusapotek. Disse foretakene er i sin helhet eid av staten.

Sysselsettingen øker i offentlig eide ikke-finansielle foretak

Omlag 134 500 personer var ved utgangen av 2007 sysselsatt i offentlig eide ikke-finansielle foretak, en økning på omkring 5 500 ansatte. Dette er en større økning enn vi har sett tidligere år og kan ha sammenheng med at det var i overkant 200 flere foretak i 2007 sammenlignet med året før.

Sysselsetting i offentlig ikke-finansielle foretak, sektorfordelt. 2007. Prosent

De statlige eide foretakene hadde flest sysselsatte, med om lag 80 000 ansatte ved utgangen av 2007.

Statens forretningsdrift hadde om lag 3 600 sysselsatte i 2007. I 2002 ble Forsvarets bygningstjeneste omdannet til Forsvarsbygg ved en sammenslåing med de lokale forvaltningsledd i Forsvarets militære organisasjoner. Ansvarsområdet ble med det utvidet. I 2003 ble sysselsettingen kraftig redusert. Dette skyldtes at Luftfartsverket ble omdannet til Avinor AS, og dermed gikk over fra statens forretningsdrift til statlig eide foretak.

Sysselsettingen i kommunalt eide foretak har vært jevnt stigende, og var på om lag 51 000 i 2007. Ingen av de kommunale foretakene var registrert med over 1 000 sysselsatte.

Offentlige eierskap

Staten og kommunene er store eiere i norsk næringsliv. Det offentlige eierskapet er mangfoldig og har stor betydning for norsk økonomi og sysselsetting. Eierskapet varierer fra eierposter i store børsnoterte selskaper til små heleide sektorpolitiske selskaper. De offentlige selskapenes virksomhetsområder har stor spennvidde og opererer blant annet innenfor olje- og gassutvinning, kraftforsyning, transport, eiendomsdrift og attføringsforetak. Økonomisk dominerer olje- og gassutvinning, med SDØE og Statoil som de største aktørene. Når det gjelder sysselsetting er telekommunikasjon og transport størst. I denne gruppen finnes blant annet Telenor ASA, Posten Norge AS og Norges Statsbaner AS.

Utviklingstrekk

Til sammen var det vel 3 100 offentlig eide ikke-finansielle foretak ved utgangen av 2007. I tillegg var det om lag 100 foretak som Statistisk sentralbyrå ikke har regnskapstallene for. Disse er i hovedsak små foretak. Antall foretak har økt kraftig i perioden fra 2002. Økningen skyldes reelle endringer som følge av at store foretak omorganiserer sin konsernstruktur, og at de kjøper og selger selskaper. Deler av økningen skyldes også forbedrede innsamlingsrutiner i Statistisk sentralbyrå. Dette gjelder spesielt for perioden fra 2003 til 2005. Veksten fra år til år vil derfor ikke være helt korrekt, verken for antall foretak eller for regnskapstallene.

Om statistikken

Statistikken omfatter alle markedsrettede, ikke-finansielle selskaper der staten eller kommunene/fylkeskommunene direkte eller indirekte eier mer enn 50 prosent av aksjekapitalen, inkludert alle særlovsselskapene og forvaltningsbedriftene.

Selskapsformer

Staten og kommunene er i hovedsak involvert i følgende typer selskaper:

- aksjeselskaper og allmennaksjeselskaper, herunder også statsaksjeselskaper

- kommunal og statlig forretningsdrift (forvaltningsbedriftene)

- særlovsselskaper som statsforetak, kommunale og fylkeskommunale foretak og interkommunale selskaper mv.

IFRS (Internasjonale standarder for regnskapsrapportering)

Fra og med regnskapsåret 2005 skal børsnoterte konserner bruke IFRS. Andre norske selskaper kan velge om de vil benytte denne internasjonale regnskapsstandarden. SSB har ikke god informasjon om omfanget av bruk av IFRS blant de offentlige eide ikke-finansielle foretak. Overgangen til internasjonale regnskapsstandarder vil over tid påvirke sammenlignbarheten i regnskapstallene, blant annet på grunn av endrede prinsipper for verdsetting av eiendeler.

1Regnskapsinformasjonen er hentet fra Petoro AS sin årsberetning over SDØE´s virksomhet for 2007.

Tabeller: