Rapporter 2010/40

Utslipp til luft av NOx fra innenriks sjøfart og fiske

Hovedformålet med prosjektarbeidet som er beskrevet i denne rapporten er å oppdatere og forbedre tallene for utslipp til luft av NOx fra skip i norsk innenriksfart og fiskebåter i det norske utslippsregnskapet. I rapporten dokumenteres hvordan utslipp til luft fra norsk innenriks sjøfart og fiske blir beregnet i det norske utslippsregnskapet og hvordan nye oppdaterte utslippsfaktorer er blitt utviklet for marin gassolje, tungdestillat og tungolje.

Nye utslippsfaktorer fra Marintek (Bremnes Nielsen og Stenersen 2009) er blitt implementert i det nasjonale utslippsregnskapet. De nye basisfaktorene fra Marintek gjelder utslipp av NOx for forskjellige motortyper (sakte, middels og hurtiggående) bygget før og etter at utslippskrav (IMO) ble innført i år 2000. Basisfaktorene ble først vektet etter motortypefordeling innen skipskategorier (lastebåter, slepebåter, ferger etc.). Deretter vektes de etter forbruk for de forskjellige skipskategoriene. Denne beregningen er gjort for basisår med gode forbruksdata (1993, 1998, til dels 2004 og 2007).

Gjennomsnittsfaktorer for utslipp av NOx fra kilden innenriks sjøfart og fiske i den nasjonale modellen er beregnet for de aktuelle næringene og blir presentert i denne rapporten. Aktuelle næringer er fiske, olje- og gassutvinning (flyttbare installasjoner), oljeboring (flyttbare installasjoner), forsvaret og samlekategorien "annet". For alt forbruk utenfor næringene fiske, olje- og gassutvinning og oljeboring (flyttbare installasjoner) og forsvar er en gjennomsnittsfaktor for NOx blitt beregnet og brukt på alle øvrige aktuelle næringer i utslippsregnskapet. Gjennomsnittsfaktorene er deretter blitt interpolert lineært over tidsserien og brukt i de årlige utslippsberegningene.

Forbruk av og utslipp fra marin bunkersolje (marin gassolje, tungdestillat og tungolje) kan beregnes enten ved en top-down eller bottom-up tilnærming. Topdown er en måte å beregne utslipp på hvor det er tatt utgangspunkt i at det totale drivstofforbruket er kjent. Den årlige beregningen av utslipp (av NOx) fra innenriks sjøfart og fiske gjøres med en top-down metode. Ved en bottom-up-beregning legges alle enkeltaktiviteter sammen og totalt drivstofforbruk og utslipp beregnes ut fra dette. For 1993, 1998, til dels 2004 og 2007 har forbruk og utslipp blitt beregnet for definerte skipskategorier ved hjelp av en bottom-up-metode som beskrevet i denne rapporten. I top-down-metoden bruker vi veide faktorer basert på bottom-up-metoden. Differansen mellom det totale forbruket i top-down-analysen og forbruket i bottom-up-analysen gir en rest som gis samme faktor som den som er brukt for samlekategorien "annet". Denne metoden innebærer en antagelse om at samme skipsfordeling gjelder for den andelen skip som ikke er inkludert i bottomup- analysen (en prosent av alle skip i 2007).

Resultatene fra bottom-up-analyser for basisårene med gode forbruksdata gir utslipp på svært detaljert nivå. Eksempelvis er utslipp fra ferger beregnet. De årlige nasjonale beregningene gir derimot kun samletall for de aktuelle næringene i utslippsregnskapet. I denne rapporten presenteres utslippstall på detaljert nivå for 2007. I prosjektarbeidet har SSB benyttet nye forbruksdata fra Fiskeridirektoratet for vekting av faktorer. Fra Fergefaktautvalget har vi også fått tilgang til tall for forbruk og utslipp fra ferger som er blitt brukt i beregningene. Næringslivets NOxfond har også gitt tilgang til en database over forbruk og utslipp i 2007 og tall for utslippsreduksjoner grunnet tiltak.

Data for skipsfordeling og forbrukstall som er brukt i beregningene er hovedsakelig fra NOx-fondet, unntatt for fartøy innen næringene forsvar, fiske og olje- og gassutvinning (flyttbare installasjoner). Under prosjektets gang har det vært et samarbeid med NOx-fondet for å kartlegge databehov, både i dette prosjektarbeidet og i framtidige årlige dataleveranser.

Om publikasjonen

Tittel

Utslipp til luft av NOx fra innenriks sjøfart og fiske

Ansvarlige

Ketil Flugsrud, Britta Hoem, Kristin Aasestad

Serie og -nummer

Rapporter 2010/40

Utgiver

Statistisk sentralbyrå

Emne

Forurensning og klima

ISBN (elektronisk)

978-82-537-7932-4

ISBN (trykt)

978-82-537-7931-7

ISSN

0806-2056

Antall sider

46

Målform

Bokmål

Om Rapporter

I serien Rapporter publiseres analyser og kommenterte statistiske resultater fra ulike undersøkelser. Undersøkelser inkluderer både utvalgsundersøkelser, tellinger og registerbaserte undersøkelser.

Kontakt