9145_not-searchable
/inntekt-og-forbruk/statistikker/inntgeo/aar
9145
Inntektsnivået til aleneforsørgere er høyest i Finnmark
statistikk
2009-05-13T10:00:00.000Z
Inntekt og forbruk
no
inntgeo, Husholdningenes inntekter, geografisk fordeling, husholdningsinntekt, husholdningstyper (for eksempel aleneboende, par med og uten barn), medianinntekt, inntektsfordelingInntekt og formue , Inntekt og forbruk
false

Husholdningenes inntekter, geografisk fordeling2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Inntektsnivået til aleneforsørgere er høyest i Finnmark

Blant enslige forsørgere med små barn finner vi de høyeste inntektene etter skatt i Finnmark og de laveste i Agderfylkene.

Enslige forsørgere med små barn (0-5 år) i Finnmark hadde i 2007 en medianinntekt etter skatt på 297 000 kroner. I Vest-Agder hadde enslige forsørgere en tilsvarende inntekt etter skatt på 264 000 kroner. Det er først og fremst høyere yrkesinntekter som forklarer den relativt høye husholdningsinntekten blant enslige forsørgere i vårt nordligste fylke. Gunstige skatteregler og høyere barnetrygd bidrar også til å gi denne gruppen av eneforsørgere et høyere inntektsnivå enn eneforsørgere i andre fylker.

Median inntekt etter skatt for enslige forsørgere med barn 0-5 år

Graden av yrkestilknytning blant eneforsørgerne varierer mellom fylkene. I Finnmark utgjør yrkesinntekten nærmere 57 prosent av samlet husholdningsinntekt blant enslige forsørgere med små barn. I Rogaland, Sogn og Fjordane og Akershus utgjør også yrkesinntekt en stor andel av husholdningsinntekten. Det høyeste innslaget av yrkesinntekter finner en blant enslige forsørgere bosatt i Akershus, hvor 64 prosent av samlet inntekt kommer fra yrkesaktivitet. I Agderfylkene og Nord-Trøndelag er det derimot ulike stønader og andre typer inntekter som er viktigste inntektskilde. For enslige forsørgere i Vest-Agder utgjorde yrkesinntektene i gjennomsnitt 45 prosent av samlet husholdningsinntekt i 2007.

Høyest husholdningsinntekt i Oslo, Akershus og Rogaland

For de fleste husholdningstyper er inntektsnivået i Oslo, Akershus og Rogaland høyere enn i andre deler av landet.

I Oslo hadde par uten barn i alderen 30-44 år og 45-66 år en inntekt etter skatt på drøyt 570 000 kroner i 2007. Dette er henholdsvis 9 og 14 prosent over medianinntekten for tilsvarende grupper i hele landet.

Andeler av samlet inntekt for enslige forsørgere med barn 0-5 år

Blant par med barn finner vi de høyeste inntektene i Akershus, tett etterfulgt av Oslo. I Akershus hadde par med små barn (0-5 år) en inntekt etter skatt på nesten 614 000 kroner, noe som er 10 prosent høyere enn medianinntekten for tilsvarende barnefamilier i hele landet. I Oslo og Akershus har både par med og uten barn høye yrkesinntekter sammenlignet med andre fylker.

Lavest inntekt blant unge i Nord-Trøndelag - høyest i Rogaland

Inntektsnivået blant de yngste aleneboende og de yngste parene uten barn er høyest i Rogaland. Unge aleneboende (under 30 år) i Rogaland hadde i 2007 en medianinntekt etter skatt på 213 000 kroner. I hele landet var den tilsvarende inntekten drøyt 186 000 kroner. Blant unge par (under 30 år) uten barn er medianinntekten i Rogaland 465 000 kroner, noe som er vel 40 000 kroner mer enn på landsbasis.

Blant par uten barn under 30 år og 30-44 år finner vi de laveste inntektene i Nord-Trøndelag. Medianinntekt etter skatt for disse to gruppene var henholdsvis 376 000 og 460 000 kroner i 2007.

Statistikkgrunnlaget

Statistikken omfatter alle registrerte kontante inntekter som husholdningene mottar. Fra og med inntektsåret 2004 er inntektsstatistikken en totaltelling som omfatter alle personer i privathusholdninger som bor i landet ved utgangen av året. Personer på alders- og sykehjem og personer i studenthusholdninger er ikke inkludert i tallene. Statistikkgrunnlaget er forklart nærmere i ”Om statistikken”.

Tabeller: