7485_om_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/elregn/aar
7485_om
statistikk
2002-04-29T10:00:00.000Z
Energi og industri
no
true

Elektrisitet, regnskap2000

Innhold

Om statistikken

Definisjoner

Navn og emne

Navn: Elektrisitet, regnskap
Emne: Energi og industri

Ansvarlig seksjon

Seksjon for energistatistikk

Definisjoner av viktige begrep og variabler

Definisjon av dei viktigaste omgrepa

Sjå vedlegg i NOS Elektrisitetsstatistikk for definisjonar av nøkkeltal, samt kapitlet om definisjonar og kjennemerke for andre definisjonar som er nytta i statistikken.

Definisjon av dei viktigaste kjennemerka

Rekneskapstal for e-verka.

Standard klassifikasjoner

Rekneskapstal med noter er delte inn etter verksemdområda fellesverksemd, kraftomsetning, sentralnett, regionalnett, distribusjonsnett, televerksemd (ny i 2000), anna verksemd og avstemming.

Administrative opplysninger

Regionalt nivå

Nasjonalt.

Hyppighet og aktualitet

Årleg.

Internasjonal rapportering

Ikke relevant

Lagring og anvendelse av grunnlagsmaterialet

Mikrodata ligg lagra i Oracle database, og vert handsama i SAS.

Bakgrunn

Formål og historie

Opplysningane til statistikken samlast inn i samarbeid med NVE, og omfattar utover rekneskapstall også data om maskininstallasjon, overførings- og fordelingsanlegg, produksjon og forbruk av elektrisk kraft, prisar på kraft, sysselsetting, økonomiske hovudtal og investeringar. Statistikken for dei sist nemnte delane vil bli publisert seinare.

Energiverka er i statistikken delt inn i grupper etter type aktivitet/verksemd. Fleire kraftselskap har retta seg etter føringar i energilova og innført fullt selskapleg skilje mellom produksjon/omsetnad og overføring/distribusjon av kraft. Dette gjer at føretak, også store, har kome inn under ein ny type aktivitet/verksemd. Strukturendringar gjer det vanskeleg å samanlikne over tid.

For nærmare opplysningar om statistikken, prinsipp og definisjonar osb., visast det til NOS Elektrisitetsstatistikk.

Brukere og bruksområder

Statistikken nyttast av Finansdepartementet og Olje- og energidepartementet. Andre brukarar er fagblader relatert til kraftbransjen. Internt i SSB nyttar mellom anna Nasjonalrekneskapen (210) og Seksjon for økonomiske indikatorar (240) statistikken. Primærmaterialet nyttast også innan analyse- og forsking i SSB.

Sammenheng med annen statistikk

Førebelse rekneskapstal vert publisert hausten etter måleåret. Endelege rekneskapstal vert publisert saman med andre endelege tal om lag juni månad halvanna år etter måleåret. Ved denne publiseringa vil ofte berre eit utval av dei viktigaste tabellene vere klare til publisering. Alle dei endelege tabellane vil så bli publisert i NOS Elektrisitetsstatistikk så tidleg som mogleg etter dette. Årleg elektrisitetsstatistikk har eiga datainnsamling uavhengig av månadleg og kvartalsvis elektrisitetsstatistikk. Men månadleg og kvartalsvis elektrisitetsstatistikk nyttast som kontroll mot den årlege statistikken.

Lovhjemmel

Statistikkloven §2-2 og 2-3.

EØS-referanse

Ikke relevant

Produksjon

Omfang

Denne førebelse rekneskapsstatistikken for energiverka bygger på oppgåver frå om lag 310 energiselskap.

Datakilder og utvalg

Alle data utanom for industriverk og nokre andre verk er henta inn og kontrollert i eRapp. Dette systemet er nytt frå 2000, og er ein vidareutvikling for å ivareta og forbetre innrapporteringa og kontrollen av tekniske og økonomiske data frå e-verka. eRapp har alle data samla i ein sentral database hjå Noregs vassdrags- og energidirektorat, og e-verka rapporterar til denne basen over internett. E-verka kan også gå inn og sjå på eigne data attende til 1997. Databasen brukast av sakshandsamarar hjå NVE og SSB til blant anna å lage statistikk.

Med unntak av industriverk, som er industriføretak som produserer kraft til eiga industriverksemd, er dei fleste verka med. Kraftmeklarselskap er ikkje med.

Datainnsamling, editering og beregninger

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) og SSB samarbeider om eRapp systemet som skissert ovanfor. I tillegg til e-verka som rapporterer felles til NVE og SSB, sender SSB ut skjema til enkelte føretak som har kraftproduksjon utan at dei treng konsesjon av NVE. Dette gjeld hovudsakleg industriverk. Det er føretak som produserer kraft til eigne industriverksemder. Etter innsending av data har SSB og NVE kvar sin database. SSB reviderer data og bruker desse til statistikkproduksjon og analysar.

Oppgåvebyrde

Denne førebelse rekneskapsstatistikken inngår som ein del av den årlege elektrisitetsstatistikken der også andre data vert rapportert og lagast statistikk frå, sjå NOS Elektrisitetsstatistikk. Det tek i snitt om lag 2 dagar å fylle ut skjema per oppgåveyter. Tida det tek varierer mykje mellom dei ulike som leverer oppgåve. Skjema fyllast ut ein gong i året, og det er om lag 390 e-verk som leverer oppgåve (av dei inngår om lag 310 i denne førebelse rekneskapsstatistikken) . Oppgåvebyrden blir dermed om lag 780 dagsverk for heile utvalet.

eRapp inneheld eit kontrollbilete der oppgåvegjevarane får ei oversikt med samanstilling av sentrale totaltal som dei har rapportert. Rekneskapsdelen av skjema skal vere godkjent av revisor. Kontrollbiletet vert gjennomgått også i SSB under revideringa. I tillegg er det kontrollar for rapporterte variable som er spesielt høge eller låge, samt ein kontroll mot tidlegare års data for dei einskilde oppgåvegjevarane. Årsrapportane til e-verka er også til god hjelp under revisjonen.

Konfidensialitet

Datamaterialet kontrollerast for det som verkar rimeleg for dei einskilde variablane. Maksimum og minimum verdiar vert rekna ut samt prosentvise endringar med meir.

Sammenlignbarhet over tid og sted

Frå og med 1993 har fullstendige rekneskapsoppgåver med omfattande tilleggsspesifikasjonar blitt henta inn frå alle e-verka i eit samarbeid mellom Statistisk sentralbyrå og Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE). Frå og med 1995 vart førebelse rekneskapstal publisert.

Nøyaktighet og pålitelighet

Feilkilder og usikkerhet

I eRapp ligger det inne kontrollar når e-verka skal rapportere inn data. Frå statistikkåret 2000 vil dessutan oppgåvegjevarane få høve til å samanlikne mot tidlegare års rapporterte data i eRapp. Dette vil føre til at datakvaliteten vil forbetrast, jamfør også punkt 3.6.

Nesten ingen i og med at det er så godt som ei totalteljing for kraftbransjen, eksklusive industriverk.