7845_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/elkraftpris/arkiv
7845
Liten prisendring fra forrige kvartal
statistikk
2002-10-02T10:00:00.000Z
Energi og industri;Priser og prisindekser
no
elkraftpris, Elektrisitetspriser, elektrisitet, strømpriser, kraftpriser, fastpriser, spotpriser, nettleie, sluttbrukermarkedet, engrosmarkedet, forbruksgrupper (for eksempel husholdninger, tjenesteytende næringer, kraftintensiv industri)Energi, Produsent- og engrosprisindekser, Energi og industri, Priser og prisindekser
false

Elektrisitetspriser3. kvartal 2002

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Liten prisendring fra forrige kvartal

Strømprisen for husholdninger var i gjennomsnitt 15,9 øre/kWh i 3. kvartal, eksklusive avgifter. Dette er om lag det samme som i 2. kvartal i år. Sammenlignet med 3. kvartal 2001 er prisen imidlertid hele 27,9 prosent lavere.

Priser på elektrisk kraft, eksklusive avgifter og nettleie. 1. kvartal 1998 - 3. kvartal 2002. Øre/kWh

For tjenesteytende næringer var gjennomsnittlig pris på elektrisk kraft i 3. kvartal 15,7 øre/kWh, en økning på 3,3 prosent fra 2. kvartal i år. Kunder med kontrakter tilknyttet elspotprisen betalte her i gjennomsnitt 14,7 øre/kWh, mens for avtaler med variabel pris (ikke tilknyttet elspot) var prisen 15,0 øre/kWh. For nye fastpriskontrakter inngått i perioden mai-juli var prisen 17,1 øre/kWh, mens den for eldre fastpriskontrakter var 17,7 øre/kWh. I sommerhalvåret er fastpriskontraktene vanligvis høyere enn avtaler med variabel pris (ikke tilknyttet elspot) og kontrakter tilknyttet elspotprisen siden fastpriskontraktene ikke på samme måte følger naturlige sesongmessige prisvariasjoner.

Mindre vann enn normalt i vannmagasinene

Kontrakter med pris tilknyttet elspotprisen følger nært prisene på spotmarkedet for elektrisk kraft. Elspotprisen påvirkes i stor grad av fyllingsgraden i vannmagasinene. I midten av 2. kvartal i år var fyllingsgraden 4,8 prosentpoeng høyere enn medianen for perioden 1990-2000, mens den i midten av 3. kvartal i år var 0,7 prosentpoeng lavere. Dette forklarer i stor grad at prisen på elektrisk kraft for kontrakter tilknyttet elspotprisen økte fra 2. til 3. kvartal i år. For tjenesteytende næringer økte strømprisen for kontrakter tilknyttet elspotprisen med 12,7 prosent i denne perioden. Lavere fyllingsgrad i vannmagasinene skyldes blant annet stor kraftproduksjon for eksport.

Selv om prisen på strøm ved variabel pris og fastpriskontrakter ikke like raskt og ofte endres i forhold til endringer i elspotprisen, er spotprisen på elektrisk kraft en viktig referansepris som over tid vil ha stor betydning for alle typer kontrakter. Lavere fyllingsgrad i vannmagasinene og høyere spotpriser på elektrisk kraft vil nå kunne påvirke prisen på strøm for sluttbrukere med avtaler med variabel pris og fastpriskontrakter utover i 4. kvartal.

Se også

http://www.ssb.no/vannmag/

http://www.ssb.no/elektrisitet/

Tabeller: