7861_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/elkraftpris/arkiv
7861
Lavere strømpriser
statistikk
2000-10-06T10:00:00.000Z
Energi og industri;Priser og prisindekser
no
elkraftpris, Elektrisitetspriser, elektrisitet, strømpriser, kraftpriser, fastpriser, spotpriser, nettleie, sluttbrukermarkedet, engrosmarkedet, forbruksgrupper (for eksempel husholdninger, tjenesteytende næringer, kraftintensiv industri)Energi, Produsent- og engrosprisindekser, Energi og industri, Priser og prisindekser
false

Elektrisitetspriser3. kvartal 2000

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Lavere strømpriser

Strømprisen til husholdninger var 10,6 øre/kWh 3. kvartal i år, eksklusive avgifter. Det er 3,8 prosent lavere enn 3. kvartal i 1999. Nedgangen i strømprisen for tjenesteytende næringer var 8,7 prosent i samme periode, eksklusive avgifter.

Tjenesteytende næringer betalte i gjennomsnitt 12 øre/kWh for elektrisk kraft 3. kvartal i år. Fastpriskontrakter er mer utbredt i tjenesteytende næringer enn for husholdninger. Det er grunnen til at kraftprisen for tjenesteytende næringer er høyere enn for husholdninger i sommerhalvåret. For industri, unntatt kraftintensiv industri og treforedling, var kraftprisen 13 øre/kWh 3. kvartal i år. For kraftintensiv industri og treforedling var kraftprisen 14,2 øre/kWh. Eldre fastpriskontrakter som ble inngått før kraftprisen falt de siste par årene, bidro til å holde kraftprisene for kraftintensiv industri og treforedling oppe.

 Gjennomsnittlige priser på elektrisk kraft, eksklusive avgifter. Alle typer kontrakter. 1. kvartal 1998  3. kvartal 2000. Øre/kWh

Kontrakter tilknyttet elspot billigst

Kraftprisen for kontrakter tilknyttet elspotprisen svinger mye gjennom året, men har vist seg å være billigst de siste årene. Kunder som kjøper kraft på denne måten har hatt lavest kraftpris alle tre kvartalene hittil i år. Også for 1998 og 1999 var dette i gjennomsnitt billigst. 3. kvartal i år var kraftprisen for kontrakter tilknyttet elspotprisen 10,1 øre/kWh for husholdninger. For tjenesteytende næringer var kraftprisen 9 øre/kWh, mens den for industri, unntatt kraftintensiv industri og treforedling, var 8,5 øre/kWh. Forbruksavgift på 8,56 øre/kWh og merverdiavgift på 23 prosent på denne summen kommer i tillegg.

I 1999 var kontrakter tilknyttet elspotprisen for husholdninger i gjennomsnitt 2 øre/kWh lavere enn variabel pris, som er den mest vanlige måten å kjøpe strøm på for husholdninger. Hvis denne differansen holder seg også i år vil det for en husholdning som må betale avgifter og som forbruker 20 000 kWh per år utgjøre 503 kroner i år.

 Fordeling av priser på elektrisk kraft til husholdninger, eksklusive avgifter. 3. kvartal 2000. Variabel pris, ikke tilknyttet elspot (det mest vanlige). Øre/kWh

 Kraftpriser i engrosmarkedet. Øre/kWh

Små marginer i engrosmarkedet

Gjennomsnittsprisen for salg av kraft i engrosmarkedet var 3. kvartal i år 8,9 øre/kWh. Det er 6,7 prosent lavere enn 3. kvartal i 1999. Gjennomsnittlig pris i engrosmarkedet for å skaffe seg kraft, ved kraftkjøp og egen kraftproduksjon, var 9,7 øre/kWh 3. kvartal i år. Det er en reduksjon på bare 1,4 prosent fra samme kvartal i fjor. Selv om det knytter seg noe usikkerhet til datamaterialet for kostnadene ved egen kraftproduksjon, gir en negativ margin på 0,8 øre/kWh en indikasjon på pressede marginer i engrosmarkedet. I 1998 og 1999 var marginen i gjennomsnitt 0,9 øre/kWh.

Tabeller: