84283_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/elektrisitet/arkiv
84283
Høy kraftproduksjon og nettoeksport
statistikk
2012-10-08T10:00:00.000Z
Energi og industri;Svalbard
no
elektrisitet, Elektrisitet, kraftstasjoner, elektrisitetsproduksjon, elektrisitetsforbruk, strømforbruk, energibruk, strømproduksjon, vannkraft, varmekraft, vindkraft, kraftintensiv industri, alminnelig forsyning, pumpekraft, nettleieEnergi, Energi og industri, Energi og industri, Svalbard
false

Elektrisitetaugust 2012

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Høy kraftproduksjon og nettoeksport

Produksjonen av kraft var på 11 067 GWh i august 2012. Det er 5,4 prosent høyere enn i samme måned i fjor, og det nest høyeste produksjonsnivået som er registrert siden den månedlige elektrisitetsstatistikken startet opp i 1979.

Produksjon, forbruk og eksportoverskudd av elektrisk kraft i august. 1993-2012. GWh

Produksjon, forbruk og eksportoverskudd av elektrisk kraft per måned. GWh

Det høye produksjonsnivået kan ses i sammenheng med store tilsig og høy fyllingsgrad i vannmagasinene. Ifølge tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) var fyllingsgraden i begynnelsen av august 86,4 prosent i uke 31. Mot slutten av måneden, i uke 35, var fyllingsgraden 88,1 prosent. Det er 9,1 prosentpoeng høyere enn i uke 35 i 2011, og 4,2 prosentpoeng høyere enn medianverdien for denne uken i perioden 1990-2011.

Høy nettoeksport av kraft

I august eksporterte Norge 2 554 GWh elektrisk kraft, mens det ble importert 44 GWh. Det ga en nettoeksport på hele 2 510 GWh. I samme måned i fjor var det en nettoeksport på 2 148 GWh. Utveksling av kraft mellom landene bestemmes av forskjeller i produksjons- og forbruksforhold, priser og kapasiteten på overføringslinjene. Den høye nettoeksporten så langt i år kan ses i lys av høy fyllingsgrad i norske vannmagasiner. Siden eksportkapasiteten stort sett var fullt utnyttet, fikk vi lave strømpriser sammenlignet med de andre nordiske landene.

Oppgang i det samlede strømforbruket

Det totale bruttoforbruket av strøm var 8 557 GWh i august, en økning på 2,5 prosent sammenlignet med samme måned i 2011. Bruttoforbruket inkluderer forbruk i gruppene utvinning av råolje og naturgass, kraftintensiv industri samt alminnelig forsyning. Nettap, pumpekraftforbruk og annet eget forbruk i kraftstasjonene inngår også.

Økt strømforbruk i alminnelig forsyning

Forbruket i alminnelig forsyning var 4 175 GWh i august 2012. Det er 1,7 prosent mer enn i samme måned året før. Husholdninger, tjenesteytende sektor og annen industri enn den kraftintensive står for det meste av forbruket innenfor alminnelig forsyning. Av det årlige forbruket i alminnelig forsyning utgjør husholdningenes elektrisitetsforbruk i underkant av 50 prosent.

Liten nedgang i strømforbruket i kraftintensiv industri

Elektrisitetsforbruket i kraftintensiv industri, som er prosessorientert og dermed ikke temperaturavhengig, var 2 913 GWh i august 2012. Det er en nedgang på 0,6 prosent sammenlignet med samme måned året før. Reduksjonen i strømforbruket kan blant annet ses i sammenheng med nedleggelser av enkelte bedrifter innenfor treforedlingsindustrien.

Tabeller: