6638_not-searchable
/bygg-bolig-og-eiendom/statistikker/kommgeb/arkiv
6638
Prisvekst i kommunale gebyrer
statistikk
2003-03-17T10:00:00.000Z
Bygg, bolig og eiendom;Offentlig sektor
no
kommgeb, Kommunale boliggebyrer, gebyrsatser, vannavgift, avløpsgebyrer, tilknytningsgebyrer, driftskostnaderBolig og boforhold, KOSTRA, Bygg, bolig og eiendom, Offentlig sektor
false

Kommunale boliggebyrer2003, januar

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Prisvekst i kommunale gebyrer

De kommunale gebyrene gikk opp med 4,3 prosent på landsbasis fra januar 2002 til januar 2003. Det er fortsatt store forskjeller mellom regionene. Det var vanngebyret som økte mest i denne perioden.

Blant de tekniske tjenestene, sett på landsbasis, er det vanngebyret som har hatt den største veksten med 6,4 prosent fra januar 2002 til januar 2003. Feiegebyret hadde en oppgang på 5,3 prosent, mens avløpsgebyret økte med 5,0 prosent. Renovasjonsgebyret steg noe mindre med 2,6 prosent.

Samlet sett har de kommunale gebyrene steget med 4,3 prosent på landsbasis. Til tross for denne oppgangen har omtrent 10 prosent av kommunene i undersøkelsen samlet sett redusert satsene sine det siste året. Renovasjonsgebyret, som viste svakest oppgang, ble redusert hos 15 prosent av kommunene.

Stor spredning mellom regionene

Familier i Nord-Norge har fått den kraftigste veksten i vanngebyret med en økning på 9,7 prosent fra forrige måling. Også Trøndelag og Oslo/Akershus har hatt en stor oppgang i vanngebyret med henholdsvis 9,0 og 8,6 prosent. I Hedmark og Oppland var oppgangen lavest med 2,5 prosent, etterfulgt av Agder og Rogaland med en vekst på 3,1 prosent. Når det gjelder avløpsgebyrene har økningen variert fra 11,7 prosent i Trøndelag til 2,3 prosent i Nordland.

Renovasjons- og feiegebyrene har også vist store variasjoner. Feiegebyrene økte mest i Agder og Rogaland med 8,0 prosent, mens gebyrene steg minst i Oslo og Akershus med 2,1 prosent. På Sør-Østlandet har renovasjonsgebyret steget mest med 4,8 prosent, tett etterfulgt av Agder og Rogaland med 4,7 prosent. I Trøndelag, derimot, har renovasjonsgebyrene gått ned med 2,4 prosent.

Det er også registrert store variasjoner mellom gebyrene innad i regionene.

Kommunale gebyrer knyttet til bolig. Endring i prosent januar 2002-januar 2003

Årlig undersøkelse

Resultatene baserer seg på Statistisk sentralbyrås årlige undersøkelse av kommunale gebyrer knyttet til bolig. Undersøkelsen er bygget på elektroniske data innhentet gjennom KOSTRA-prosjektet (KOmmune-STat-RApportering). Endringstallene i denne undersøkelsen baserer seg på 348 kommuner. Kommunene har gitt opplysninger på tekniske tjenester som vann, avløp, renovasjon og feiing. Gebyrgrunnlaget er gebyrer fastsatt av kommunestyret eller annen besluttende myndighet gjeldende for januar 2003. For flere detaljer, se foreløpige tall i kostrabasen .

For å få sammenlignbare tall er gebyrene for vann og avløp knyttet til en standard bolig på 120 kvadratmeter med enten stipulert eller faktisk vannforbruk. Gebyr for vann og avløp er beregnet som veid gjennomsnitt av stipulert og faktisk forbruk. I kommuner der man betaler etter faktisk forbruk målt med vannmåler, er pris per kubikkmeter multiplisert med ett standardforbruk på 175 kubikkmeter. I de kommunene som har et todelt gebyrsystem kommer det et fastledd i tillegg til den variable satsen. Renovasjonsgebyret måles ut fra et standard helårsabonnement. Alle endringstallene er veide gjennomsnitt av betalingssatsene i kommunene.

Statistikken er en årlig delundersøkelse til konsumprisindeksen.