5922_not-searchable
/befolkning/statistikker/barn/aar
5922
Færre barn bor med gifte foreldre
statistikk
2008-04-29T10:00:00.000Z
Befolkning
no
barn, Barn, hjemmeboende barn, foreldres samlivsform, aleneforeldre, steforeldre, søsken (for eksempel hel-, halv- og stesøsken), enebarnBarn, familier og husholdninger, Befolkning
false

Barn1. januar 2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Færre barn bor med gifte foreldre

Det er stadig færre barn som har gifte foreldre og flere som har samboende foreldre. Samlet sett bor tre av fire barn med begge foreldrene, og ett av fire bor med én forelder. Ved årsskiftet var det 1 089 000 barn her i landet.

Barn, etter foreldrenes samlivsform. 1. januar 2008. Prosent

Barn 0-17 år, etter foreldrenes samlivsform og fylke. 1. januar 2008. Prosent

I hele landet var det vel 57 prosent av de hjemmeboende barna som hadde gifte foreldre ved årsskiftet, en nedgang fra vel 62 prosent i 2001. Vel 17 prosent av barna hadde samboende foreldre, noe som er en økning fra nesten 15 prosent i 2001. Andelen som bodde med bare én av foreldrene, var i den samme perioden økt fra 23 til 25 prosent. Kun barn som bor sammen med minst én av foreldrene, er med i denne statistikken.

Fylkesvis var det relativt sett flest som hadde gifte foreldre i Agderfylkene og Rogaland, mens flest hadde samboende foreldre i Trøndelagsfylkene og Nordland. Det var flest barn som bodde med én av foreldrene i de tre nordligste fylkene og Vestfold.

Flest småbarnsforeldre er samboende

Relativt sett var det flest barn i alderen under ett år som hadde samboende foreldre, med 42 prosent. Blant femåringer hadde 21 prosent samboende foreldre. Andelen synker gradvis etter hvert som barna blir eldre, og blant 17-åringer var det bare 6 prosent som bodde med samboerforeldre. Det er flere grunner til at det er slik. For det første var det for 17 år siden mindre vanlig enn i dag å leve i samboerskap, det var vanligere å gifte seg. I tillegg velger mange samboerforeldre å gifte seg etter hvert som barna blir eldre. Videre opplever mange barn at foreldrene flytter fra hverandre.

Ett av fire barn i Oslo uten søsken

Vel 18 prosent av de 1 089 000 barna her i landet var uten hjemmeboende søsken. Andelen barn uten søsken viser en jevn økning fra 2001 da andelen var drøyt 17 prosent. Prosentvis var det flest barn uten søsken i Oslo, med 25 prosent. Sogn og Fjordane var det fylket som hadde flest barn med søsken.

Barn 0-17 år, etter antall hjemmeboende søsken og foreldrenes samlivsform. 1. januar 2008. Prosent

Barn i barnestatistikken er definert som personer i alderen 0-17 år som er registrert bosatt sammen med minst én av sine foreldre. Personer i aldersgruppen 0-17 år som er registrert flyttet hjemmefra, omfattes altså ikke av denne statistikken. Personer som har giftet seg eller fått egne barn før fylte 18 år, er heller ikke inkludert.

I registerbasert statistikk er det folkeregisterets bostedsadresse som legges til grunn, mens det i intervjuundersøkelser er respondenten selv som oppgir sitt faktiske bosted. Erfaringsmessig vil samboertall basert på registertellinger ligge godt under det som fremkommer i intervjuundersøkelser. Andelen barn med samboende foreldre vil derfor være lavere i registerbasert statistikk enn i statistikk basert på intervjuundersøkelser, mens andelen barn som bor med bare én av foreldrene, vil være høyere.

Tabeller: