Kvinnedagen, 8. mars 2003

Kvinner velger fortsatt kvinneyrker

Publisert:

Flere kvinner enn menn har kortere universitets- eller høgskoleutdanning, men de velger fortsatt tradisjonelle kvinneutdanninger som helsefag og lærerutdanning. Yrkesvalget til kvinner i dagens samfunn er heller ikke så ulikt deres mødres, men derimot er det langt flere yrkesaktive kvinner i dag enn for noen år tilbake.

Personer 16 år og over, etter høyeste fullførte utdanning, kjønn og alder. 1. oktober 2001. Prosent

I aldersgruppen 20-24 år er det nærmere dobbelt så mange kvinner som menn med kortere universitets- eller høgskoleutdanning som sin høyeste fullførte utdanning. Først i aldersgruppen 60 år og over er det flere menn enn kvinner med kortere universitets- eller høgskoleutdanning. Ser man på lengre universitets- eller høgskoleutdanning, er dette fortsatt forbeholdt menn, hvor to av tre doktorgrader ble avlagt av menn i 2000.

Norske kvinner har høyt utdanningsnivå

Andelen kvinner i Norge med minimum tre år universitets- og høgskoleutdanning er høy sammenlignet med andre OECD-land. Totalt deler norske kvinner en åttendeplass sammen med Danmark, men de må se seg slått av Sveits, Sverige, Finland og Irland.

Dagens kvinner er yrkesaktive

Differansen mellom menns og kvinners yrkesaktivitet avtar. For 20 år siden var det hele 23 prosentpoeng flere menn enn kvinner som var yrkesaktive, for ti år siden var differansen på 12 prosentpoeng, mens i fjor var det bare 7 prosentpoeng som skilte menns og kvinners yrkesdeltakelse. Selv om kvinnene er i hælene på mennene, er det fortsatt flere kvinner som jobber deltid. I 2002 var det bare 62 prosent av kvinnene i aldersgruppen 25-54 år som jobbet heltid, 37 timer eller mer. Tilsvarende for menn var hele 94 prosent.

Selv om kvinnene i større grad enn tidligere er i jobb, har vi fortsatt typiske manns- og kvinneyrker. De mest utbedte yrkene for kvinner er butikkmedarbeidere, sykepleiere, hjelpepleiere og lærere. Imidlertid ser det ut til at tradisjonelle kvinneyrker som rengjører og sekretær er noe fallende. De største yrkesgruppene for menn er IT-relaterte yrker, tømrere og snekkere. Det finnes også et klart skille mellom menn og kvinner i forhold til offentlig og privat sektor. Kvinner dominerer i offentlig virksomhet, mens det er overvekt av menn i privat virksomhet. I 2001 var det av alle sysselsatte i privat sektor 63 prosent menn, i offentlig sektor var 66 prosent av de sysselsatte kvinner.

Hva gjør så kvinnene på fritiden?

Forskjellene mellom menns og kvinners deltakelse i ulike fysiske aktiviteter er forholdsvis små. Unntaksvis er aktivitetene fotball, hvor det er fem ganger så mange menn som kvinner, og aerobics, gym eller trim, hvor det er mer enn fem ganger så mange kvinner som menn. Menn dominerer friluftsaktiviteter som jakt- og fisketurer, ski- eller fotturer over flere dager, mens det er en overvekt av kvinner som bader og soler seg, går på bær- eller sopptur. Blant andre fritidssysler leser kvinner mer bøker, går oftere enn menn på teater, ballettforestillinger, klassiske konserter, kunstutstillinger og folkebibliotek. Menn er derimot mer aktive i bruken av tidsskrifter, Internett, de går atskillig mer på idrettsarrangement og noe mer på konsert med populærmusikk.

Om statistikken

Resultatene er basert på tidligere publisert statistikk som er tilgjengelig på hjemmesidene til Statistisk sentralbyrå.

Om yrkesaktivitet: http://www.ssb.no/emner/06/

Om utdanning: http://www.ssb.no/emner/04/

Om fritid: http://www.ssb.no/emner/07/02/

Kontakt