1398_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/lonnef/aar
1398
Månedslønna økte i gjennomsnitt med 4,6 prosent
statistikk
2008-12-04T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn
no
lonnef, Lønn for ansatte i forretningsmessig tjenesteyting, utleievirksomhet, reisebyråer, vakttjenester, rengjøringsvirksomhetLønn og arbeidskraftkostnader, Arbeid og lønn
false

Lønn for ansatte i forretningsmessig tjenesteyting1. september 2008

Lønnsstatistikk 2015 for alle næringshovedområder og ulike områder i offentlig sektor vil bli publisert samlet i statistikken Lønn, alle ansatte 3. mars 2016.

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Månedslønna økte i gjennomsnitt med 4,6 prosent

Heltidsansatte i forretningsmessig tjenesteyting hadde en gjennomsnittlig månedslønn eksklusive overtid på 39 500 kroner per 1. september 2008. Dette var en økning på 4,6 prosent eller 1 800 kroner fra samme tidspunkt året før.

Forretningmessig tjenesteyting er et næringsområde sammensatt av svært ulike næringsvirksomheter, og lønna varierer en god del fra næring til næring. Høyest gjennomsnittlig månedslønn hadde ansatte i arkitektvirksomhet og teknisk konsulentvirksomhet med 47 000 kroner, men i den andre enden av skalaen hadde ansatte innenfor rengjøring en månedslønn på 26 900 kroner.

Mange faktorer påvirker utviklingen

Strukturelle endringer i næringen, i tillegg til resultater av lønnsforhandlinger, vil kunne påvirke lønnsendringen som måles. Dette kan være forhold som for eksempel sysselsettingsmønsteret, hvor noen går fra å være deltids- til heltidsansatt eller omvendt, eller personer bytter jobb mellom ulike næringer og yrker med forskjellig lønnsnivå. I tillegg påvirkes tallene av forskjeller mellom dem som kommer inn i arbeidsmarkedet sett i forhold til dem som går ut.

Fra 2007 til 2008 har det vært en økning i sysselsettingen i forretningsmessig tjenesteyting. Økningen har vært størst i næringer med relativt lavt lønnsnivå, blant annet i vikarnæringen, noe som er med på å holde nede lønnsveksten i næringsområdet som helhet.

Eiendomsmeglere tjente 3,4 prosent mer

Databehandlingsvirksomhet er en næring med relativt mange ansatte, med en gjennomsnittlig månedslønn på 46 000 kroner. Sivilingeniører, it-konsulenter, systemutviklere og andre akademikere utgjør om lag halvparten av alle ansatte i databehandlervirksomhet, med en månedslønn på 45 800 kroner per september 2008. Dette var en økning på 5,5 prosent fra året før. I omsetning og drift av fast eiendom er eiendomsmeglere og andre høgskoleyrker den klart største yrkesgruppen, med en månedslønn på 39 400 kroner. Dette var en økning på 3,4 prosent fra året før.

1 500 kroner mer til vekterne

Etterforskning og vakttjenester, hvor vi blant annet finner vekterne, har hatt en prosentvis lønnsøkning fra september 2007 til samme måned i år på 9,5 prosent. Her økte månedslønna for vekterne fra 23 500 kroner til 25 000 kroner, noe som utgjør 6,5 prosent. Utleie av arbeidskraft, mer kjent som vikarnæringen, består i stor grad av ansatte i kontor- og kundeserviceyrker, som for eksempel sekretærer, økonomimedarbeidere og resepsjonister. Totalt sett hadde denne næringen en oppgang i månedslønn på 8 prosent, mens utviklingen spesifikt for kontor- og kundeserviceyrkene var på 3,8 prosent.

Årslønnsvekst på 4,8 prosent

Heltidsansatte i forretningsmessig tjenesteyting og eiendomsdrift har en beregnet gjennomsnittlig årslønn i 2008 på 467 700 kroner. Dette er en økning på 21 300 kroner eller 4,8 prosent i forhold til 2007. Beregnet årslønn tar utgangspunkt i at det utbetales lønn for tolv måneder i året, noe som betyr at feriepenger ikke er med. Den omfatter avtalt lønn, uregelmessige tillegg og bonus, men ikke overtidsbetaling. Årslønna beregnes ved hjelp av informasjon fra to årganger av lønnsstatistikken, bruk av kvartalsvise lønnsindekser, samt informasjon fra lønnsoppgjørene. Tall for 2008 er foreløpige frem til lønnsstatistikken for 2009 blir frigitt.

Om statistikkgrunnlaget

Statistikken bygger på opplysninger fra et utvalg av virksomheter i eiendomsdrift og forretningsmessig tjenesteytring med til sammen 101 194 heltidsansatte og 33 901 deltidsansatte. Ifølge foreløpige tall fra nasjonalregnskapet for 3. kvartal 2008 dekker statistikken om lag 302 100 sysselsatte personer.

Månedslønn er hovedbegrepet i lønnsstatistikken og omfatter avtalt lønn, uregelmessige tillegg og bonus. Overtidsgodtgjørelser er ikke medregnet i månedslønna. Veksten i månedslønn avviker noe fra veksten i årslønn. Månedslønna sammenlignes på et valgt tidspunkt, 1. september hvert år, mens årslønna måler endring mellom kalenderår.

Eiendomsdrift og forretningsmessig tjenesteyting er sammensatt av svært ulike næringer som eiendomsdrift og utleievirksomhet, datatjenester, forskning, juridisk tjenesteyting, arkitektvirksomhet og teknisk konsulentvirksomhet, etterforskning og vakttjenester og rengjøringsvirksomhet.

Tabeller: