Norge og VM-landene

Publisert:

Norge kom ikke til fotball-VM, men vi har et nært forhold til mange av landene som kjemper om heder og ære i Russland. Her er viktige – og mindre viktige – forbindelser mellom Norge og VM-landene.

32 land deltar i VM i Russland. De er delt inn i åtte forskjellige grupper. Under presenterer vi landene og deres forhold til Norge basert på høyst selektive tall fra blant andre statistikkene over utenrikshandel, innvandring, skipsanløp navn og reiser

Russland-VM-fotball

GRUPPE A

Vodka og russisk kaviar

Med nærmere 21 000 personer med russisk bakgrunn bosatt i Norge, er Russland et av landene med sterkest støtte her til lands. Bare fem land ligger foran på listen. På mat- og drikkefronten er VM-verten kanskje best kjent for to produkter: vodka og russisk kaviar. Norge importerte nærmere 60 000 liter vodka i 2013, men fram mot 2017 ble importen halvert til drøyt 30 000 liter.

Når det gjelder rognen fra den russiske støren, også kjent som russisk kaviar, hadde importen av dette sin storhetstid på slutten av 1990-tallet – med en topp i 1998 på 350 kilo. Etter den tid falt importen, og de siste ti årene er det bare importert noen få kilo i 2011, 2016 og 2017.

Egyptisk bomull

Blir det skikkelig varmt under VM, kan det være behagelig å kle seg i bomull. Bomull har vært blant Egypts viktigste eksportprodukter i over 150 år – og en bomullsskjorte kan være deilig å se fotball i skulle det virkelig bli varmt under VM. Og det burde være mulig å finne en her til lands – i fjor ble det importert drøyt 6000 bomullsskjorter fra Egypt.

Landet har imidlertid ikke den største potensielle tilhengerskaren i Norge. Bare i underkant av 1 500 med egyptisk bakgrunn bor i Norge.

Saken er biff for Uruguay

Uruguay er det VM-landet fra Sør-Amerika som har desidert færrest tilhengere, hvis man utelukkende måler etter antall personer i Norge med bakgrunn fra Uruguay. Med 243 personer er dette faktisk tredje færrest av alle VM-landene.

Men snakker vi derimot om oksekjøtt, stiger Uruguay på listene. Landet eksporterte 840 tonn biff til Norge i fjor og gjør dermed bifflandet Argentina til en dverg i denne sammenhengen (vi importerer 3 tonn fra Argentina).

Tonnevis av saudiske dadler

Drøyt 1 000 personer med bakgrunn fra Saudi-Arabia oppholdt seg i Norge i 2017. Følger noen av dem med på hvordan Saudi-Arabia gjør det i VM, kan kanskje dadler være en trøst om motgangen fortsetter. Det ble importert over 100 tonn dadler fra Saudi-Arabia til Norge i fjor.

Har du en favorittspiller i VM? Sjekk hvor mange i Norge som heter det samme som ham

 

GRUPPE B

Spania i norske hjerter?

Spanske appelsiner et velkomment innslag i butikkene – særlig når mørketiden senker seg her til lands. I fjor importerte vi drøyt 25 000 tonn appelsiner fra Spania. Spania kan trolig regne med en del norske tilhengere i årets VM. Spania var nordmenns foretrukne reisemål i 2016, men havnet så vidt bak Sverige i fjor med 1 359 000 reiser. I tillegg oppholder mange nordmenn seg der i korte eller lengre perioder av året. Og Spania ligger på 5. plass over landene flest nordmenn utvandret til i fjor. Det siste tiåret har rundt 3-400 nordmenn utvandret til Spania hvert år.

Når det gjelder tilhengerpotensialet blant spanjoler i Norge, er det absolutt til stede. 6 636 personer med spansk bakgrunn er registrert her.

Klippfisk til Portugal

Vi kan kanskje regne med at de rundt 3 500 personene med portugisisk bakgrunn i Norge krysser fingrene for at Portugal skal gjøre som i EM for to år siden og gå hele veien til topps? En av Portugals nasjonalretter er bacalao, der det brukes klippfisk. Det har tradisjonelt gjort Portugal til en stor importør av norsk klippfisk. I fjor eksporterte vi nesten 22 000 tonn klippfisk av torsk til Portugal. I tillegg kommer nesten 17 000 tonn saltet torsk. 

Den andre veien kommer det en del frukt og grønnsaker – blant annet 127 tonn appelsiner 24 tonn mandariner, 14 tonn sitroner, 20 tonn epler, 115 tonn blåbær og 38 tonn jordbær. Importen av bringebær troner imidlertid soleklart alene på toppen med hele 452 tonn importert i fjor.

Nøtter fra Iran

Hvis du sitter og knasker nøtter foran tv-en under VM, er det gode sjanser for at de kommer fra Iran. I 2017 ble det importert 10 tonn cashewnøtter fra landet i Midtøsten. Og skulle du like dadler, er det enda større muligheter for at de er iranske – hele 363 tonn dadler kom til Norge fra Iran i fjor. Iranerne er på sin side mest glad i norsk laks. Rundt 12,1 tonn laks ble sendt til Iran i fjor. I tillegg var det noe eksport av kjemiske produkter.

Det er også grunn til å tro at det høres over hele Norge dersom Iran scorer mål i Russland. Det bor over 22 000 iranske innvandrere i Norge. Mange av dem bor i Oslo, Bærum og Trondheim, men var iranere i 257 kommuner ved årsskiftet.

Undertøy fra Marokko

Marokko er sannsynligvis et av VM-lagene med størst tilhengerskare i Norge. Ved inngangen til 2018 bodde det hele 6 000 personer i Norge som er født i Marokko. Tar vi med de norskfødte barna deres, kommer antall potensielle fans opp i drøyt 10 200. De første marokkanerne kom til Norge tidlig på 1970-tallet – deretter hadde innvandringen to topper på slutten av 80- og 90-tallet. Siden den gang har den ligget på omkring 150 personer årlig.

Kvinner burde kanskje holde ekstra med Marokko, all den tid mange får undertøyet sitt derfra. I fjor ble det blant annet importert like i underkant av 190 000 BH-er og BH-deler fra Marokko. I tillegg kommer omkring 230 000 bomullstruser og drøyt 200 000 syntetiske truser.

Ser du mer på TV under fotball-VM? Les mer om medievanene våre her

 

GRUPPE C

Vin og sau fra Australia

Det bor ikke mange med australsk bakgrunn i Norge – om lag 1 600 – men skulle landslaget deres gjøre det bra, kan de feire med dråper fra hjemlandet. I fjor ble det nemlig importert over 4 millioner liter vin fra Australia. Skulle det gå hele veien, og det blir behov for å sprette en flaske av noe som bobler, finnes det råd: Nesten 120 000 liter musserende vin ble innført i fjor. Det finnes også alkoholfrie alternativer å feire med – snaut 108 000 liter mineralvann med smak fant veien fra Australia til Norge i fjor. 

Australia er jo også kjent for sitt utstrakte sauehold, men fårekjøtt er nok mindre vanlig å kombinere med fotballkamp. Ikke veldig mye av kjøttet finner veien til Norge. I fjor importerte vi drøyt 8 tonn sauekjøtt fra Australia.

Danskepølser og øl

21 237 personer med dansk bakgrunn håper på en ny runde med «dansk dynamitt» i årets VM. Kanskje holder en del nordmenn også med Danmark? Mange av oss reiser i alle fall dit – landet lå på 3. plass over mest populære reisemål i fjor med i alt 742 000 reiser. Danmark forbindes av mange nordmenn med pølser. I fjor ble det importert over 780 tonn pølser fra våre naboer på andre siden av Skagerrak, hvor mange av dem som var av den tradisjonelle, røde danske typen, vites ikke.

Dansker har et nært forhold til øl, vil mange nordmenn mene. Og mange nordmenn har et nært forhold til dansk øl. I fjor ble det importert 2,6 millioner liter øl fra Danmark, i tillegg til 13 000 liter av den alkoholfrie typen. Dessuten ble det innført nesten 96 tonn baconcrisp.

Ost og vin fra Frankrike

«Les Bleus» som det franske landslaget kalles, har rundt 5 800 personer med fransk bakgrunn i Norge å hente støtte fra under VM. Det finnes etter alt å dømme en del nordmenn som også er glad i Frankrike og hva landet. I fjor foretok vi til sammen 267 000 reiser til «La France». Det kan kanskje tenkes at enkelte av dem som foretok disse reisene, setter pris på det Frankrike kan by på av mat og drikke. I 2012 tippet importen av osten Brie for første gang 1 000 tonn og har siden ikke falt under det nivået igjen. Av den noe fyldigere «fetteren» Camembert har importen ligget rundt 150 tonn de siste årene.

Fransk vin er også viden kjent og et viktig eksportprodukt for Frankrike. Norge importerte 14 millioner liter vin i fjor, i tillegg til nesten 16 500 liter uten alkohol. Av musserende vin ble det innført nær 1,7 millioner liter.

Peru: Ingen lamaer, masse asparges

Peru kan – trolig – regne med støtte fra snaut 1 500 personer i Norge, som alle har bakgrunn fra det søramerikanske landet. Lamaoppdrett har fått fotfeste i Norge de siste tiårene, og man skulle kanskje tro at de dyrene som ble innført til Norge i fjor, kom nettopp fra lamaens hjemland Peru. Den gang ei. Det kom riktig nok rundt 20 dyr i kategorien «kameler og andre kameldyr», der lamaer registreres, men de ble ført inn over svenskegrensen.

Peru topper imidlertid en annen statistikk: Det er landet vi importerer klart mest asparges fra. Noe å knaske på mens Peru-kampene ruller over skjermen?

 

GRUPPE D

Islandshester

SSB har ikke statistikk på antall islandske fotballspillere i norsk eliteserie, men at det finnes ballsparkende individer blant de 8 324 personene som oppholder seg i Norge, tør være på det rene.

Båndene mellom Island og Norge går tilbake til Landnåmstiden for over 1 100 år siden da de norske utvandrerne blant annet brakte med seg hester til Island – senere kjent som islandshester. Hvorvidt de var islandshester de drøyt 80 hestene som ført inn til Norge fra Island i fjor, vites dog ikke.

Diego, Lionel og argentinsk biff

Biff fra Argentina er kjent for å være i verdensklasse, og i fjor det ble importert om lag 3 tonn av den til Norge. I volum blir imidlertid Argentina slått av en nabo fra Sør-Amerika, som også deltar i VM. Argentina er som vanlig en av favorittene til å komme langt i VM, men støtten fra Norge blir ikke den største – målt i rene tall. Det bor nemlig bare drøyt tusen personer her til lands med bakgrunn fra Argentina.

182 personer i Norge deler fornavn med Argentinas beste spiller gjennom tidene, Diego Armando Maradona. 124 deler fornavn med dagens stjerne Lionel Messi. Kanskje kan de blå og hvite håpe på støtte fra noen av dem?

Kroatia: Barnemat fra Luka & Co.

Luka Modric er Kroatias store stjerne. I Norge deler 323 menn fornavn med den lille midtbanedirigenten, men også 69 kvinner. Spiser du vaffelkjeks mens du ser Luka og Kroatia spille VM-fotball, er det en mulighet for at den kommer fra nettopp landet ved kysten av Adriaterhavet. Drøyt 7,7 tonn vafler og vaffelkjeks ble importert derfra i fjor. Har du små barn som blir sultne mens kampen pågår, kan det være barnematen har sitt opphav i Kroatia. Norge importerte mer enn 87 tonn barnemat fra Kroatia i 2017.

Kanskje lesker en av de rundt 5 300 personene med kroatisk bakgrunn seg med brygg fra gamlelandet mens det kroatiske landslaget spiller for heder og ære i VM? Over 3 000 liter øl ble innført fra Kroatia i fjor.

Ingefær fra Nigeria

Nesten 2440 personer med nigeriansk bakgrunn i Norge håper kanskje at Nigeria skal bli det afrikanske landet som først løfter VM-trofeet?

Ingefær er kanskje ikke det første du forbinder Nigeria med? Men vit at det ble importert over 5,5 tonn malt eller knust ingefær fra Nigeria i fjor. I tillegg kommer like over 200 kilo av den friske sorten. Andre veien gikk det nesten 400 000 kubikk bensin til det vestafrikanske landet i 2017.

Strømmer du VM-kampene? Det er blitt mer vanlig å bruke strømmetjenester

 

GRUPPE E

Brasiliansk kaffe

Brasil er tradisjonelt kjent for teknisk flott fotball – såkalt sambafotball. Det er derfor lite trolig at det er under Brasils kamper man trenger en kaffetår for å holde seg våken. Men skulle man trenge det til noen av de andre VM-kampene, er muligheten der for at kaffen kommer fra Brasil. Det er nemlig landet vi importerer mest kaffe fra – i fjor rundt 16 500 tonn ubrent og brent.

Med nesten 5 000 personer med brasiliansk bakgrunn i Norge er det Brasil som har sterkest støtte her til lands av de søramerikanske landene. Så da er det kanskje ikke så nøye med om de fem personene som heter Brasil til etternavn heier eller ei?

Costaricansk fruktsalat

Costa Rica er nok jevnt over mer kjent for å produsere bananer enn å være gode i fotball. I 2017 ble det importert over 36.000 tonn bananer fra landet til Norge. Men det er ikke bare bananer som kommer fra det mellomamerikanske landet. Både kokosnøtter, ananas, mango, vannmelon, annen melon, papaya og pærer ble importert i betydelige mengder fra Costa Rica i 2017.

Kos deg altså gjerne med en komplett fruktsalat mens du ser tapre costaricanere kjempe for å komme seg videre fra gruppespillet i VM. For de trenger de supporterne de kan få i Norge. Det bor bare 156 costaricanere i Norge. Av disse er flest i Oslo, men det er også innvandrere fra Costa Rica i 25 andre kommuner i landet.

Sveitsiske urverk

Når man ser fotballkamp, er det viktig å ha kontroll på tiden. Sveits er kjent for sine klokker og kanskje spesielt for sine veggur – med og uten gjøk. På 1990-tallet ble det enkelte år importert flere hundre ikke-elektriske veggur til Norge, med en foreløpig topp i 2002 da over 900 slike ur ble innført. De siste årene har populariteten imidlertid dalt. Etter bunnåret 2008 da det ikke ble importert veggur fra Sveits overhodet, har antallet ligget under 10 hvert år.

For det sveitsiske laget skyld får vi håpe at de med sveitsisk bakgrunn i Norge kjenner sin besøkelsestid og heier foran skjermen – i alt er det snaut 1 600 av dem.

Serbisk sopp

Serbia kommer et godt stykke opp på listen over VM-land med innbyggere i Norge – 7 164 personer holder til 10. plass. Dermed bør støtten fra Norge være sikret.

Om det blir grunn til å feire serbisk fremgang under VM, er trøfler kanskje en ingrediens som kan smake? Serbia forsynte Norge med flere kilo trøfler i fjor, i tillegg til sjampinjong og annen sopp. Honning kommer det også fra landet på Balkan, i fjor kom det 300 000 kilo av den naturlige sorten.

Interessert i flere fakta fra Europa? Mer om forskjellen mellom kvinner og menn her

 

GRUPPE F

Söta, svenska bror

Innvandringen fra Sverige er ikke like stor som i toppårene rundt 2010, men gjør Sverige det godt i VM, vil det garantert høres i norske gater også. I alt er det nemlig registrert 38 870 svensker i Norge. De fleste er kjent med svenske produkter som morrpølse, kjöttbullar og gräddost, men det er kanskje mindre kjent at det ble importert over 200 levende reinsdyr fra Sverige i fjor? Eller drøyt 1 400 juletrær og om lag 120 elsykler? 

En del svenske produkter blir jo heller ikke importert fra Sverige, men handlet der direkte av nordmenn. I fjor foretok vi i alt drøyt 8 millioner dagsturer til Sverige og la samlet igjen over 13,5 milliarder kroner. Ikke unaturlig figurerer «Söta bror» høyt på listen over anløp for norskkontrollerte skip. 722 anløp gir 5. plass av landene som deltar i VM. Apropos «Bror», så har 507 menn i Norge dette som fornavn.

Tyske biler

Tyskland er regjerende verdensmester i fotball og alltid å regne med i VM. Også når det gjelder norgeshandel er Tyskland i toppen. I 1990 importerte vi i verdi noenlunde like mye fra Tyskland som vi eksporterte. Men siden den gang har importen økt med 221 prosent – eksporten har på sin side steget med hele 470 prosent! For mange nordmenn er Tyskland ensbetydende med bil, og det er derfra vi tradisjonelt importerer flest biler – i fjor var antallet 60 000.

Og selv om Tyskland ikke er det aller mest populære reisemålet for nordmenn, foretok vi til sammen like over 400 000 reiser dit i fjor. Støtten bør også være massiv i Norge – her bor det om lag 27 500 personer med tysk bakgrunn. Holder det til å forsvare VM-gullet, mon tro?

Øl og chili fra Mexico

Mange forbinder nok Mexico med fest, og det kommer også klart fram i importstatistikken vår. I 2017 ble det importert 4,7 millioner liter øl og 93 500 liter blank brennevin fra landet – det siste er høyst sannsynlig tequila. For å komplettere bildet er det også verdt å legge merke til at det ble importert 660 tonn lime fra Mexico i 2017. Men intet mexicansk måltid er komplett uten å svette litt over tallerkenen. I 2017 kom det rundt 12 tonn fersk, syltet, tørket og malt chili til Norge. Og tar vi med 1216 tonn avokado, 150 tonn asparges og 64 tonn bringe- og bjørnebær ligger alt til rette for en mexicansk helaften.

Så får vi se om landslaget leverer. Supporterne i Norge kan i alle fall ha behov for litt hjelp. Det bor 1 349 mexicanere i Norge. Flest i Oslo, men også i 109 andre kommuner. Skulle du befinne deg i Porsgrunn eller Kongsberg kan du merke deg at disse kommunene har betydelige grupper med mexicanere.

Sørkoreanske skjermer

For de aller fleste er det mest aktuelt å følge fotball-VM på TV-skjermen. Da er det en viss sjanse for at TV-apparatet er importert fra Sør-Korea. I fjor ble det importert nesten 5 000 TV-er med ulike skjermstørrelser til Norge. Men det er blitt stadig mer populært også å se sport på mobiltelefonen, og også der ligger Sør-Korea langt fremme: Rundt 390 000 mobiltelefoner fant veien til Norge fra Sør-Korea i fjor. 

Blir de mindre fotballinteresserte rundt deg lei av engasjerte kommentatorer og syngende tilhengere, kan løsningen være et par hodetelefoner. Det bør være nok å velge mellom, all den tid cirka 5 700 stykk ble importert fra Sør-Korea i fjor. I Norge har Sør-Korea 1 255 potensielle tilhengere, altså personer med sørkoreansk bakgrunn.

Mer om handelen med Sør-Korea her

 

GRUPPE G

Storimportøren Storbritannia (England)

Bortsett fra i OL er det ikke noe som heter Storbritannia i fotball – der opererer England, Wales, Nord-Irland og Skottland uavhengig av hverandre. Nå er det kun England som er kvalifisert til VM i år, og SSBs statistikk dekker hovedsakelig Storbritannia som land, så i denne artikkelen får England representere Storbritannia – tross eventuell ergrelse fra walisere, skotter og nordirer. Det er derfor vanskelig å si hvordan støtten er fra de drøyt 15 000 britene i Norge. Men man kan kanskje regne med at de seks personene i Norge som heter John Smith, er varme tilhengere?

Storbritannia er Norges største eksportmarked i rene tall – vi eksporterte varer for over 190 milliarder kroner over Nordsjøen i fjor. Bak disse tallene skjuler det seg imidlertid en del olje- og gasseksport som igjen blir transportert videre til andre land. Storbritannia troner samtidig suverent på toppen blant VM-landene over skipsanløp i utenlandske havner for norskkontrollerte skip med 4 627 anløp i fjor. Den såkalte balløya er også et yndet reisemål for mange fotballinteresserte. Det er lov å tenke seg at mange av de 571 000 reisene som ble tatt til Storbritannia hadde en fotballkamp på programmet.

Panamanere med bananer

Panama er det minste landet i VM etter Island. Men mens vi har tette historiske bånd til Island og en betydelig samhandling og flytting fram og tilbake, blir Panama en mygg også i den norske statistikken. Det bor bare 76 panamanere i Norge – ikke noe annet VM-land har færre innvandrere i Norge. Rundt 20 av disse bor i Oslo og resten i 14 andre kommuner.

I 2017 ble det importert 1 670 tonn bananer og 24 tonn ananas fra Panama. Den største importartikkelen fra Panama er likevel fiskeolje. Til sammen kom det over 6000 tonn fiskeolje fra Panama i fjor, det aller meste til dyrefor.

Belgisk brygg

Belgierne har et talentfullt lag på gang de siste årene, men i Norge er ikke dem med belgisk bakgrunn spesielt mannsterke. 1 334 personer er minst av alle de europeiske VM-landene. Belgia har store havner som for eksempel Antwerpen, og norskregistrerte skip hadde i alt 572 anløp i belgiske havner i fjor.

For enkelte hører øl og fotball på TV sammen, og få land er så kjent for ølbrygging som Belgia. Kanskje det er årsaken til at det i alt ble importert over 1 million liter øl fra Belgia i 2017.

Dadler og druer fra Tunisia

Tunisia er blant VM-landene vi importerer minst fra målt i verdi. Men noe av det som importeres, kan sies å ha stor nytteverdi – i alle fall hvis du vil ha et alternativ til potetgull foran TV-skjermen. Velger du dadler, kan de godt være tunisiske – snaut 160 tonn friske eller tørkede dadler ble innført i fjor. I tillegg ble det importert over 28 tonn druer. Sverger du til nøtter, så kan også de være fra Tunisia: Rundt 50 kilo ble importert i fjor.

Skulle Tunisia ha suksess i VM, vil nok ikke de største jubelbrølene komme fra Norge – til sammen bor det snaut 1 500 personer med tunisisk bakgrunn i Norge.

 

GRUPPE H

Pølser og pils fra Polen

Er det noe VM-lag som hører heiarop helt fra Norge til Russland, må det være Polen. Ikke noe annet land har så mange innvandrere i Norge. Det er nesten 100 000 polakker i Norge. Omkring halvparten bor i Oslo, Akershus, Hordaland og Rogaland.

Det kan kanskje tenkes at polakkene i Norge er glad i polske pølser, i alle fall ble det importert nærmere 5 tonn pølser fra Polen i fjor. Litt fisk blir det også importert – 130 tonn bearbeidet laks i fjor.

Colombia – evig toer?

Colombia kan håpe på støtte fra snaut 2 200 personer med colombiansk bakgrunn i Norge. Det er nest mest av VM-landene i Sør-Amerika, bare slått av Brasil.

Colombia må også se seg slått av Brasil på en annen liste, nemlig den over kaffeimport. Her ligger landet på andreplass – vi importerte 11 400 tonn brent og ubrent kaffe fra Colombia mot 16 500 fra Brasil i 2017. Kanskje kan Colombia håpe at de går til topps på fotballbanen?

Søt frukt fra Senegal

Senegal kan ikke regne med voldsom støtte fra Norge – kun 381 personer med bakgrunn fra Senegal bor her. Bare tre VM-land har mindre støtte i Norge hvis man måler på denne måten. Mango kan være en riktig godbit til VM-fotballen, og 180 tonn av denne frukten ble importert fra Senegal til Norge i fjor. I varmen smaker jo vannmelon godt, og den ble det innført 36 tonn av fra Senegal i fjor.

Visste du at Senegal for øvrig eksporterer en god del søtpoteter til Norge? Snaut 670 tonn ble innført til Norge i fjor. I tillegg importerte vi over rundt 440 tonn tomater. Ellers eksporterer Senegal både vårløk, asparges, mais og bønner av forskjellig slag til Norge. Havnebyene i Senegal er ikke blant de mest frekventerte for norskregistrerte skip, men det ble notert i alt 24 anløp i løpet av 2017.

Wagyu-kjøtt fra Japan

Skulle kostholdet være preget av ensformighet og høyt inntak av fett, mel og sukker når VM-sluttspillet drar seg til, kan Japan være landet å vende seg til. Fra øya langt i øst importerte vi for eksempel rundt 13 tonn ris, men også cirka 1,5 tonn sesamfrø. I tillegg kom det drøyt 100 000 kilo soyasaus og 100 000 liter eddik. Videre er trolig mulig å få i seg litt tang og tare: I alt ble det innført nærmere 5 tonn «alger, herunder tang og tare egnet til menneskeføde» i fjor.

Skulle det bli grunn til å feire Japans VMs-innsats, kan kanskje biff være tingen? Det ble importert nærmere 3 tonn biff i fjor, og vi kan kanskje anta at noe av det kommer fra den ettertraktede wagyu-rasen? Det bor rundt 1 130 personer med bakgrunn fra Japan i Norge, og norskkontrollerte skip gjorde hele 597 anløp i japanske havner i fjor – sjuende mest av VM-landene.

Kontakt