Statistikkområde

Jord, skog, jakt og fiskeri: Jordbruk

Alt innhold for delområdet jordbruk

Vis innholdstyper

Søkeresultat

  • Dette er Norge 2020

    Hvor gamle blir vi, hvor mye tjener vi, og hvor mange har fritidshus i utlandet? Dette er noe av det du får svar på i den nyeste utgaven av Dette er Norge.

    Publikasjon
  • Økologisk jordbruk går tilbake

    Det økologiske arealet utgjorde 4,2 prosent av alt jordbruksareal i drift i 2019. Etter ein vekst fram til 2011 har arealet minka. Talet på økologiske produsentar har gått tilbake dei siste ti åra og er no knapt 2 000.

    Artikkel
  • Mindre omdisponering av dyrkbar jord

    I alt 8 200 dekar jord ble vedtatt omdisponert til andre formål enn landbruk i fjor.3 600 dekar var dyrka jord, mens 4 500 dekar var dyrkbar jord. Det ble omdisponert omtrent like mye dyrka jord som i 2018, men 4 500 dekar mindre dyrkbar jord.

    Artikkel
  • Auke i avling av bær i 2019

    Samanlikna med tørkesommaren 2018 gav fjoråret betre avlingar for bær. Bærproduksjon sett under eitt hadde ein auke på 9 prosent frå 11 300 tonn i 2018 til 12 400 tonn i 2019. 

    Artikkel
  • Bruk av gjødselressurser i jordbruket 2018

    Rapporter 2020/09

    Statistisk sentralbyrå har for 2018 gjennomført en utvalgsbasert undersøkelser for å kartlegge bruk av mineral- og husdyrgjødsel. Denne rapporten presenterer metode og resultater for denne undersøkelsen.

    Publikasjon
  • Mindre bruk av fyringsolje i veksthusene

    Resultatene fra veksthus- og planteskoletellingen viser at samlet forbruk av fyringsolje har gått ned fra 12 millioner liter i 2006 til 1,8 millioner liter i 2018.

    Artikkel
  • Jordbruk og miljø 2019

    Rapporter 2020/03

    Rapporten Jordbruk og miljø gir statistikk som kastar lys over status og utvikling i høve til miljømåla for jordbruksnæringa.

    Publikasjon
  • Nesten ikke til å kjenne igjen

    Strukturendringene i jordbruket de siste tretti år dokumenterer store endringer i næringen. Antall jordbruksbedrifter har falt med 60 prosent. Husdyrproduksjonen skjer på stadig færre og større bruk med besetningsstørrelser som også er mangedoblet.

    Artikkel
  • Husdyrgjødsla moldes ned raskere

    Gjødselressurser har stor betydning for jordbruket når det gjelder økonomi, agronomi og miljøpåvirkning. Resultater fra en ny undersøkelse viser at det ble spredd 37 300 tonn nitrogen på jordbruksareal i 2018.

    Artikkel
  • Bruk av plantevernmidler i jordbruket i 2017

    Rapporter 2019/23

    Statistisk sentralbyrå gjennomførte i 2018 en utvalgsundersøkelse for å kartlegge bruken av plantevernmidler på friland i jordbruket i 2017

    Publikasjon
  • Dette kan bonden gjøre for å redusere utslipp av ammoniakk

    I Norge står jordbruket for 95 prosent av utslippet fra ammoniakk, og husdyrgjødsel er den utslippskilden som bidrar mest. Tette gjødsellagre og bedre spredningspraksis kan redusere utslippene fra husdyrgjødsel med opptil en tredel.

    Artikkel
  • Mer areal godkjent for nydyrking

    I 2018 ble det godkjent 24 900 dekar for nydyrking, en økning på 2 200 dekar fra året før.

    Artikkel
  • Landbrukets egen nedbygging av jordbruksareal

    Rapporter 2019/15

    SSB har gjort en analyse av nedbygd jordbruksareal på landbrukseiendommer, med spesielt fokus på nedbygginger som kan knyttes til jordbruksproduksjon og som kan betegnes som landbrukets egen nedbygging.

    Publikasjon
  • Solrik sommar ga meir frukt og mindre grønsaker

    Total produksjon av grønsaker på friland og i veksthus var på 192 000 tonn i 2018, som er 10 prosent mindre enn året før. På den andre sida auka fruktavlingane med 20 prosent.  

    Artikkel
  • 211 egg hver i året

    Det var mange som ble overrasket i fjor da SSB meddelte at nordmenn i snitt spiser over 200 egg hver i året. De nyeste tallene viser at vi har blitt enda mer glad i egg nå!

    Artikkel