151092_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/kvartal
151092
Industriens optimisme dempes
statistikk
2015-01-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false
Konjunkturbarometeret gir et aktuelt bilde av situasjonen for industri og bergverk. Veksten i industriens totale produksjonsvolum har stoppet opp.

Konjunkturbarometer for industri og bergverk4. kvartal 2014

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Industriens optimisme dempes

Ifølge norske industriledere har veksten i totalt produksjonsvolum stoppet opp mot slutten av 2014. Hovedårsaken til dette er redusert ordretilgang og fallende ordrebeholdning hos produsenter av investeringsvarer. Den generelle bedømmelsen av utsiktene for 1. kvartal 2015 er dalende blant disse produsentene.

Industri og bergverksdrift. Utvalgte indikatorer. Diffusjonsindeks. Glattet sesongjustert1
4. kvartal 2014
Faktisk utvikling fra foregående kvartalForventet utvikling i kommende kvartal
1En diffusjonsindeks beregnes etter følgende formel: (andel som har svart: større) + 0,5 * (andel som har svart: uendret). Diffusjonsindeksen har en vendepunktsverdi på 50. En verdi over 50 indikerer vekst i kjennetegnet, og motsatt for en verdi under 50.
Totalt produksjonsvolum50,251,2
Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting50,651,5
Gjennomsnittlig sysselsetting49,043,9
Ordretilgang fra hjemmemarkedet45,649,7
Ordretilgang fra eksportmarkedet47,551,8
Samlet ordrebeholdning45,948,3
Priser på produkter ved salg til hjemmemarkedet54,253,1
Priser på produkter ved salg til eksportmarkedet53,852,5

Konjunkturbarometeret for 4. kvartal 2014 viser en utflating i industriproduksjonen. Produsenter av investeringsvarer opplever en klar nedgang i produksjonen. Dette forklares av et fall i aktivitetsnivået innenfor næringer som bygging av skip og oljeplattformer så vel som maskinreparasjon og -installasjon. Ser vi på innsatsvarer, er produksjonsvolumet omtrent uendret fra foregående kvartal. Her er det økt produksjon innenfor næringer som trelast- og trevareindustri, metallindustri og kjemiske råvarer, mens produksjonen går noe ned i papir- og papirvareindustrien. Produsenter av konsumvarer melder om en økning i produksjonsvolumet. Her er det særlig næringsmiddelindustrien som bidrar til oppgangen. Samlet sett oppveier endringene innenfor de ulike varetypene hverandre omtrent, slik at produksjonen i industrien var om lag uendret fra 3. til 4. kvartal 2014.

Industrisysselsettingen gikk noe ned fra foregående kvartal. Færre ansatte hos produsenter av konsumvarer trekker samlet sysselsetting ned, mens noen flere ansatte hos produsenter av innsatsvarer demper nedgangen.

Redusert ordretilgang, men økte eksportpriser

Det var samlet sett en nedgang i ordretilgangen i både hjemme- og eksportmarkedet i 4. kvartal. Imidlertid var det stor variasjon mellom de ulike næringsområdene. Hos produsenter av investeringsvarer forverret markedsforholdene seg i dette kvartalet, og dette førte til nedgang i samlet ordrebeholdning for industrien. Når det gjelder innsatsvarer, var det en økning i ordretilgangen fra eksportmarkedet og en klar oppgang i eksportpriser. Dette gjaldt spesielt for produsenter av tradisjonelle eksportvarer som kjemiske råvarer og ikke-jernholdige metaller. Valutaeffekter som følge av en svak norsk krone medvirket til dette. Produsenter av konsumvarer melder om en økning i både ordretilgang og priser, hvor spesielt næringsmiddelindustrien bidro til denne oppgangen.

Venter nedgang i første kvartal 2015

Den generelle bedømmelsen av utsiktene for 1. kvartal 2015 er nøytral, og vedtatte investeringsplaner nedjusteres. Færre bedriftsledere er positive til utsiktene enn i foregående kvartal, og det forventes at sysselsetting og ordrebeholdning vil falle. Det er produsenter av investeringsvarer som er negative med tanke på 1. kvartal, noe som henger sammen med at lavere investeringer i olje- og gassvirksomhet gir redusert aktivitet i disse næringene. Det var imidlertid fortsatt en generell optimisme blant produsenter av innsatsvarer og konsumvarer, men med noe negative forventinger til sysselsettingen. En svak norsk krone bedrer konkurranseevnen for mange av disse produsentene, noe som kommer til uttrykk i forventet vekst i ordretilgang fra eksportmarkedet.

Sammensatt konjunkturindikator for industrien falt fra 1 til -2 (sesongjustert nettotall) i 4. kvartal og lå dermed under det historiske gjennomsnittet. Nedgangen var særlig sterk for produsenter av investeringsvarer. Lavere ordrebeholdning og forventet nedgang i produksjonen for disse produsentene er hovedårsakene til det samlede fallet. Tallverdier over null antyder at produksjonsvolumet vil øke i kommende periode, mens tallverdier under null antyder at produksjonsvolumet vil falle. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks Statistikk.

Kapasitetsutnyttingsgraden i industrien er fallende

Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i industrien har falt noe siden 3. kvartal og beregnes til 79,7 prosent ved utgangen av 4. kvartal 2014. Resultatet ligger under det historiske gjennomsnittet. Nedgangen i kapasitetsutnyttingsgraden var sterkest blant produsenter av investeringsvarer. For internasjonale sammenligninger av gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i industrien henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat.

Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder som dekkes av industriens ordrebeholdning, var i 4. kvartal omtrent på samme nivå som i 3. kvartal og ligger over det historiske gjennomsnittet. Svak ordretilgang innenfor produksjon av skip og oljeplattformer og i maskinindustrien bidro imidlertid til å trekke ned nivået for denne indikatoren for investeringsvarer. Indikator for ressursknapphet ligger om lag på samme nivå som i 3. kvartal, men er gått noe ned fra første halvår 2014. Mindre knapphet på arbeidskraft og færre med full kapasitetsutnyttelse forklarer dette.

Aktualitet

Datagrunnlaget er samlet inn i perioden fra 10. desember 2014 til 25. januar 2015.

Vurdering av næringer for 4. kvartal 2014 og utsiktene på kort sikt 1

1 Samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt.

2 Meget god: ++, God: +, På det jevne: ~, Svak: - ,Meget svak: -- , God, men med enkelte negative tegn: +(-), Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre: +/-, Svak, men med enkelte positive tegn: -(+)

NæringVurdering 2
Nærings-, drikkevare- og tobakksindustri+
Trelast- og trevareindustri+
Papir- og papirvareindustri-(+)
Kjemiske råvarer+
Ikke-jernholdige metaller+
Metallvareindustri-
Dataindustri, elektrisk utstyrsindustri-(+)
Maskinindustri-
Bygging av skip og oljeplattformer--
Maskinreparasjon og -installasjon-