21666_not-searchable
/teknologi-og-innovasjon/statistikker/foun/arkiv
21666
Mest egenfinansiert FoU i næringslivet
statistikk
2005-09-27T10:00:00.000Z
Teknologi og innovasjon;Virksomheter, foretak og regnskap
no
foun, Forskning og utvikling i næringslivet, FoU-personale, FoU-årsverk, innkjøpt FoU, FoU-finansiering, FoU-tjenesterVirksomheter og foretak, Forskning og innovasjon i næringslivet , Virksomheter, foretak og regnskap, Teknologi og innovasjon
false

Forskning og utvikling i næringslivet2003, endelige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Mest egenfinansiert FoU i næringslivet

I næringslivet ble det utført forskning og utviklingsarbeid (FoU) for 13,5 milliarder kroner i 2003. Dette er en økning fra 2001, da tilsvarende beløp var på 12,6 milliarder kroner. Målt i faste priser er økningen på 2,6 prosent.

Næringslivets egenutførte FoU, etter finansieringskilde. 2003. Prosent

Brorparten av den forskning og utvikling som blir utført i næringslivet er egenfinansiert, og omtrent 76 prosent av FoU-kostnadene for 2003 ble finansiert på denne måten. Resten av FoU-kostnadene finansieres ved hjelp av utenlandsk kapital, ekstern privat norsk finansiering og offentlig finansiering. Offentlig finansiering, eksklusive SkatteFUNN, stod for omtrent 6 prosent av næringslivets samlede FoU-kostnader i 2003. Holdes SkatteFUNN-ordningen utenfor har det vært en nedgang i offentlig finansiering i 2003. SkatteFUNN stod for om lag 4 prosent av finansieringen samlet. Det er i all hovedsak små og mellomstore foretak som bruker SkatteFUNN-ordningen. Ekstern privat norsk finansiering og finansiering fra utlandet utgjorde henholdsvis 6 og 8 prosent av finansieringen. Bidrag fra enheter i samme konsern utgjør en stor del av ekstern norsk og utenlandsk finansiering.

Foretakene som tilhører tjenesteytende sektor, har en noe lavere egenfinansieringsgrad enn enhetene innenfor industri og bergverk i 2003, respektive 72 og 78 prosent. Dette kompenseres ved større bidrag fra foretak i samme konsern innenfor tjenesteyting. Industrien har høyere andel offentlig finansiering enn tjenesteytende sektor, henholdsvis 8 og 4 prosent. Andel fra SkatteFUNN-ordningen er imidlertid den samme for begge sektorer.

Av den utenlandske finansieringen er utenlandske foretak i samme konsern viktigst for norske foretak. Slike midler utgjorde to tredjedeler av all utenlandsk finansiering. Andre utenlandske foretak stod for 16 prosent, mens midler fra EU utgjorde 10 prosent av den utenlandske finansieringen. Resten kom fra andre kilder. For 2003 hadde tjenesteytende sektor en høyere andel utenlandsfinansiering enn industrien. Av den totale finansieringen kom 11 prosent fra utlandet, mens industrien fikk bare finansiert 7 prosent av sine FoU-kostnader på denne måten.

Offentlig finansiering av FoU, inkl. SkatteFUNN, etter størrelsesgruppe. 2003. Prosent

Flere offentlige instanser bidrar med midler til forskning og utvikling i næringslivet. De største overføringene fra det offentlige til næringslivet kommer fra departementene. Medregnet direktorater og fylkeskommuner står disse for 41 prosent av den offentlige finansieringen i 2003. Her betyr Forsvarsdepartementet mest. Andre offentlige instanser slik som Norges forskningsråd og Innovasjon Norge stod for henholdsvis 12 og 7 prosent. SkatteFUNN's bidrag utgjør om lag 40 prosent1. Bidrag fra departementene går alt overveiende til store foretak. SkatteFUNN og Innovasjon Norge tilgodeser mindre foretak, mens midler fra Forskningsrådet har en mer størrelsesnøytral effekt, se figur 2.

Mer informasjon finnes også på vår hjemmeside http://www.ssb.no/ . Ellers vises til Forskningsrådet ( http://www.forskningsradet.no/ ) eller NIFU STEP ( www.nifustep.no ) for informasjon om samlet FoU-aktivitet for Norge og internasjonale sammenlikninger.

1Oppgavene om SkatteFUNN-finansiering i FoU-statistikken avviker fra oppgaver fra SkatteFUNN-sekretariatet og ligningsmyndigheten. Dette skyldes at FoU-statistikken bare dekker foretak med minst 10 sysselsatte, men også at tallene baserer seg på SSB's egen datainnhenting av et utvalg av foretak.

Tabeller: