165472_not-searchable
/nasjonalregnskap-og-konjunkturer/statistikker/knri/kvartal
165472
Fortsatt høy sparing
statistikk
2014-05-22T10:00:00.000Z
Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
knri, Nasjonalregnskap, inntekts- og kapitalregnskapet, husholdninger, ideelle organisasjoner, disponibel inntekt, disponibel realinntekt, sparerate, inntekter, utgifter, sparing, FISIM, nettofinansinvestering, aksjeutbytteNasjonalregnskap, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false
Det var fortsatt høy sparing blant husholdningene i 1. kvartal 2014, viser nasjonalregnskapets kvartalsvise institusjonelle sektorregnskap.

Nasjonalregnskap, inntekts- og kapitalregnskapet1. kvartal 2014

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fortsatt høy sparing

Disponibel inntekt for husholdningene økte med 1,4 prosent fra 4. kvartal 2013 til 1. kvartal 2014, viser sesongjusterte nasjonalregnskapstall. En svakt lavere økning i konsumutgiftene bidro til at husholdningene opprettholdt den høye sparingen.

Lønnsinntekter, som er husholdningenes viktigste inntektskilde, økte nominelt med 1 prosent, eller om lag 3,4 milliarder kroner, fra 4. kvartal 2013. Utbetalinger av pensjoner og stønader fra offentlig forvaltning gikk opp med om lag 2 milliarder kroner i samme periode. Dette tilsvarte en økning på 2 prosent. I 1. kvartal økte renteutgiftene noe mer enn renteinntektene og bidro til å trekke den disponible inntekten  litt ned.

Husholdningenes disponible inntekt, justert for sesongvariasjoner, var på om lag 338 milliarder i årets første kvartal. Disponibel realinntekt, det vil si den disponible inntekten justert for prisvekst, var 0,9 prosent høyere enn siste kvartal i 2013.

Sesongjustert var sparingen på i underkant av 32 milliarder i 1. kvartal 2014, og dette førte til en sparerate på 9,4 prosent. I 2013 var spareraten på årsbasis 9,0 prosent.

Fortløpende revisjoner av publiserte tall Åpne og lesLukk

Resultatene fra kvartalsvis institusjonelt sektorregnskap bygger på beregninger der datagrunnlaget er foreløpig. Usikkerheten er størst for det siste kvartalet. Ny informasjon innarbeides fortløpende og vil medføre revisjoner av tidligere publiserte tall. Det kvartalsvise institusjonelle sektorregnskapet avstemmes fortløpende mot kvartalsvis nasjonalregnskap (KNR). Kvartalsvis institusjonelt sektorregnskap er imidlertid ikke avstemt mot kvartalsvis nasjonalregnskap for 2013. Dette fører til et lite avvik mellom konsumet i Kvartalsvis nasjonalregnskap og i inntektsregnskapet for dette året.

Planlagte endringer i nasjonalregnskapsstatistikkeneÅpne og lesLukk

I november og desember 2014 publiseres nye reviderte tall for nasjonalregnskapet og tilhørende statistikker. Statistisk sentralbyrå følger internasjonale retningslinjer ved utarbeidelse av nasjonalregnskap og utenlandsstatistikker. Det er kommet nye internasjonale retningslinjer for disse statistikkene. Statistisk sentralbyrå arbeider nå for å implementere endringene, i tillegg til nye kilder for enkelte av statistikkene.