202929_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/kvartal
202929
Dystre utsikter for industrien
statistikk
2016-01-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false
Konjunkturbarometeret gir et aktuelt bilde av situasjonen for industri og bergverk. I 4. kvartal 2015 kom det negative signaler fra industrien.

Konjunkturbarometer for industri og bergverk4. kvartal 2015

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Dystre utsikter for industrien

Norske industriledere melder om at produksjonen gikk ytterligere ned siste kvartal 2015. Den fortsatt svake utviklingen hos produsenter av investeringsvarer driver nedgangen. Forventningene til det første kvartalet i 2016 er negative innenfor store deler av industrien og tyder på en videre nedgang i konjunkturforløpet.

Industri og bergverksdrift. Utvalgte indikatorer. Diffusjonsindeks. Glattet sesongjustert1
4. kvartal 2015
Faktisk utvikling fra foregående kvartalForventet utvikling i kommende kvartal
1En diffusjonsindeks beregnes etter følgende formel: (andel som har svart: større) + 0,5 * (andel som har svart: uendret). Diffusjonsindeksen har en vendepunktsverdi på 50. En verdi over 50 indikerer vekst i kjennetegnet, og motsatt for en verdi under 50.
Totalt produksjonsvolum46,344,7
Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting46,646,9
Gjennomsnittlig sysselsetting38,137,3
Ordretilgang fra hjemmemarkedet43,446,6
Ordretilgang fra eksportmarkedet44,545,3
Samlet ordrebeholdning43,143,7
Priser på produkter ved salg til hjemmemarkedet48,250,3
Priser på produkter ved salg til eksportmarkedet49,447,2

Konjunkturbarometeret for 4. kvartal 2015 viser en nedgang i samlet industriproduksjon sammenlignet med 3. kvartal. Styrken på nedgangen er likevel ikke tiltakende, noe som betyr at antall industriledere som er negative til produksjonsutviklingen er om lag det samme som i det foregående kvartalet.

Det var produsentene av investeringsvarer som opplevde nedgang i industriproduksjon, og således trakk ned industrien samlet sett. Produsentene av innsatsvarer og konsumvarer på sin side melder om tilnærmet lik produksjon som kvartalet før. Hos produsentene av investeringsvarer skyldes nedgangen også i dette kvartalet redusert aktivitet hos leverandører til olje- og gassektoren som maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer samt maskinreparasjon og -installasjon.

Den samlede sysselsettingen gikk ned i 4. kvartal 2015. Sysselsettingen gikk ned hos produsenter innenfor alle de tre varetypene i industrien, men var mest markant innenfor investeringsvarer hvor indikatoren er på et historisk lavnivå. Det lave nivået var gjeldende for flere av næringene innenfor investeringsvarer, men særlig innenfor bygging av skip og oljeplattformer.

Fortsatt redusert etterspørsel

Den samlede ordrebeholdningen gikk ned i 4. kvartal. Ordretilgangen fra både hjemme- og eksportmarkedet hadde begge en klar nedgang. Dette er en negativ trend vi har sett siden 3. kvartal 2014. Men i likhet med industriproduksjonen var det for industrien samlet sett ikke en tiltagende styrke i nedgangen for ordretilgang og ordrebeholdning.

Det var fallet i ordretilgangen hos produsenter av investeringsvarer som bidro mest til den totale nedgangen i industrien. Dette fallet rammer særlig leverandører til olje- og gassektoren slik som innenfor bygging av skip og oljeplattformer, maskinindustrien og maskinreparasjon og -installasjon. Ordrebeholdningen for disse produsentene gikk også markant ned i 4. kvartal. Produsenter av innsatsvarer hadde også noe nedgang i både ordretilgang og i ordrebeholdningen. Den tradisjonelt eksportrettede næringen ikke-jernholdige metaller opplevde økt ordretilgang fra eksportmarkedet, men et fall i prisene for tredje kvartal på rad. For produsenter av konsumvarer var det en noe annen utvikling, med økt ordretilgang og ordrebeholdning.

Prisene gikk ned både i hjemmemarkedet og eksportmarkedet for produsenter av innsatsvarer og investeringsvarer. For konsumvarer var det på sin side en økning i prisene på begge markeder, hvor det særlig var en bedring i prisene på eksportmarkedet.

Venter videre nedgang i 1. kvartal 2016

Den generelle bedømmelsen av utsiktene for 1. kvartal 2016 er klart negativ. Bedriftslederne melder om at vedtatte investeringsplaner nedjusteres. Både tilgangen av nye ordrer og ordrebeholdningen ventes å falle. Indikatoren for forventet utvikling i sysselsettingen er også negativ.

Produsentene av investeringsvarer er mest negative i sine forventninger til 1. kvartal, men også produsenter av innsatsvarer er pessimistiske i sine betraktninger. Produsenter av konsumvarer er på sin side mer optimistiske, og venter økning i blant annet produksjon og tilgangen av nye ordrer.

Sammensatt konjunkturindikator for industrien var i 4. kvartal 2015 på -8,2 (sesongjusterte nettotall), ned fra -7,6 i foregående kvartal. Dette er godt under det historiske gjennomsnittet som er på 3,2. Tallverdier over null antyder at produksjonsvolumet vil øke i kommende periode, mens tallverdier under null antyder at produksjonsvolumet vil falle. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat (EU), Konjunkturinstituttet (Sverige) og Danmarks Statistik. 

Laveste kapasitetsutnytting siden 2009

Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i industrien beregnes til 76,5 prosent ved utgangen av 4. kvartal 2015. Dette er det laveste nivået som er registrert siden 3. kvartal 2009. Resultatet ligger også godt under det historiske gjennomsnittet på 80,4 prosent. For internasjonale sammenligninger av gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i industrien henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat.

Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder som dekkes av industriens ordrebeholdning, var i 4. kvartal på 4,2 måneder. Dette er på linje med nivået fra forrige kvartal, og ligger over det historiske gjennomsnittet som er på 3,9 måneder. Indikator for ressursknapphet gikk litt ned i 4. kvartal 2015. Dette forklares med at færre melder om knapphet på arbeidskraft, samtidig som færre industriledere melder om full kapasitetsutnyttelse.

Aktualitet

Datagrunnlaget er samlet inn i perioden fra 10. desember 2015 til 24. januar 2016.

Bedømmelse av 4. kvartal 2015 samt utsiktene på kort sikt¹

1 Samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt.

2 Meget god: ++, God: +, På det jevne: ~, Svak: - ,Meget svak: -- , God, men med enkelte negative tegn: +(-), Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre: +/-, Svak, men med enkelte positive tegn: -(+)

Næring

Vurdering2
Nærings-, drikkevare- og tobakksindustri+
Trelast- og trevareindustri+
Papir- og papirvareindustri+
Kjemiske råvarer-
Ikke-jernholdige metaller-(+)
Metallvareindustri-
Dataindustri og elektrisk utstyrsindustri-
Maskinindustri--
Bygging av skip og oljeplattformer--
Maskinreparasjon og -installasjon--