202923_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/kvartal
202923
Svake tall for industrien
statistikk
2015-04-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false
Konjunkturbarometeret gir et aktuelt bilde av situasjonen for industri og bergverk. Bransjen venter svake tall i 2. kvartal 2015.

Konjunkturbarometer for industri og bergverk1. kvartal 2015

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Svake tall for industrien

Norske industriledere melder om utflating i totalt produksjonsvolum i første kvartal 2015. En hovedårsak til avdempingen er redusert aktivitet hos produsenter av investeringsvarer. Anslagene for 2. kvartal tyder på en nedgang i konjunkturforløpet til industrien.

Industri og bergverksdrift. Utvalgte indikatorer. Diffusjonsindeks. Glattet sesongjustert1
1. kvartal 2015
Faktisk utvikling fra foregående kvartalForventet utvikling i kommende kvartal
1En diffusjonsindeks beregnes etter følgende formel: (andel som har svart: større) + 0,5 * (andel som har svart: uendret). Diffusjonsindeksen har en vendepunktsverdi på 50. En verdi over 50 indikerer vekst i kjennetegnet, og motsatt for en verdi under 50.
Totalt produksjonsvolum49,550,1
Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting49,450,5
Gjennomsnittlig sysselsetting47,140,8
Ordretilgang fra hjemmemarkedet46,447,1
Ordretilgang fra eksportmarkedet45,046,9
Samlet ordrebeholdning45,446,3
Priser på produkter ved salg til hjemmemarkedet51,852,2
Priser på produkter ved salg til eksportmarkedet51,450,2

Konjunkturbarometeret for 1. kvartal 2015 viser en utflating i industriproduksjonen. Produsenter av investeringsvarer opplever en klar nedgang i produksjonen. Dette forklares særlig av et fall i aktivitetsnivået hos leverandører til olje- og gassektoren. Her var det en nedgang i produksjonen innenfor næringer som maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer og maskinreparasjon og -installasjon. Denne nedgangen for investeringsvarer bidrar til å dempe utviklingen for industrien samlet.

Innenfor innsatsvarer og konsumvarer er situasjonen noe annerledes og produksjonsvolumet økte i årets første kvartal. Blant produsenter av innsatsvarer er det økt produksjon innenfor næringer som trelast- og trevareindustri og kjemiske råvarer, mens produksjonen går ned i metallindustrien. Næringsmiddelindustrien, som er Norges største enkeltstående industrinæring, bidrar spesielt til at det er en oppgang i produksjonen av konsumvarer.

Industrilederne melder om nedgang i samlet sysselsetting i 1. kvartal 2015. Nedgangen kommer hos produsenter av investeringsvarer og konsumvarer. Reduksjonen for investeringsvarer kan knyttes til lavere aktivitetsnivå hos leverandører til olje- og gassektoren, mens nedgangen for konsumvarer er mer relatert til sentralisering og automatisering i næringsmiddelindustrien. Produsenter av innsatsvarer har en oppgang i sysselsettingen og demper den samlede nedgangen i industrien.

Lavere ordretilgang

Den samlede ordretilgangen i industrien gikk ned i 1. kvartal. Nedgangen kommer fra produsenter av investeringsvarer hvor markedsforholdene svekket seg ytterligere i dette kvartalet. Det er en klar økning i tallet på industriledere som peker på svak etterspørsel og sterk konkurranse som begrensende faktorer for produksjonen. Nedgangen i ordretilgangen var spesielt tydelig innenfor bygging av skip og oljeplattformer og maskinindustrien.

For produsenter av innsatsvarer var det en tilnærmet uendret ordrebeholdning. Innenfor den eksportrettede næringen ikke-jernholdige metaller har prisene økt, hvor valutaeffekter som følge av en svak norsk krone medvirket til dette. Etterspørselen fra eksportmarkedet er samtidig lav, og den samlede ordrebeholdningen er noe lavere i denne næringen. Produsenter av konsumvarer hadde en økning i både ordretilgang og priser, hvor særlig næringsmiddelindustrien bidro til oppgangen.

Venter nedgang i andre kvartal 2015

Den generelle bedømmelsen av utsiktene for 2. kvartal 2015 er negative og på sitt laveste nivå siden 2. kvartal 2009. Vedtatte investeringsplaner nedjusteres, og det ventes at både sysselsetting og ordrebeholdning vil falle. Den ventede utviklingen påvirkes spesielt av at produsenter av investeringsvarer gir en svak bedømmelse av utsiktene i 2. kvartal. Dette henger dels sammen med at det er anslått fall i investeringene i olje- og gassvirksomheten i 2015. Produsenter av innsatsvarer og konsumvarer er mer optimistiske til fremtiden, men det anslås at sysselsettingen vil falle.

Sammensatt konjunkturindikator for industrien falt fra - 2 til -3 (sesongjusterte nettotall) i 1. kvartal og lå dermed under det historiske gjennomsnittet. Nedgangen var særlig sterk for produsenter av investeringsvarer, hvor lavere ordrebeholdning og forventet nedgang i produksjonen er hovedårsakene til det samlede fallet. Tallverdier over null antyder at produksjonsvolumet vil øke i kommende periode, mens tallverdier under null antyder at produksjonsvolumet vil falle. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat (EU), Konjunkturinstituttet (Sverige) og Danmarks Statistik.

Kapasitetsutnyttingsgraden i industrien er fallende

Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i industrien beregnes til 78,7 prosent ved utgangen av 1. kvartal 2015. Dette er det laveste nivået som er registrert siden tredje kvartal i 2010. Resultatet ligger under det historiske gjennomsnittet. Nedgangen i kapasitetsutnyttingsgraden var sterkest blant produsenter av investeringsvarer. For internasjonale sammenligninger av gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i industrien henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat.

Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder som dekkes av industriens ordrebeholdning, gikk i 1. kvartal noe ned fra kvartalet før, men ligger fortsatt over det historiske gjennomsnittet. Indikator for ressursknapphet gikk ned i 1. kvartal 2015. Dette forklares med at det meldes om mindre knapphet på arbeidskraft og færre industriledere melder om full kapasitetsutnyttelse.

Aktualitet

Datagrunnlaget er samlet inn i perioden fra 10. mars 2015 til 24. april 2015.

Vurdering av næringer for 1. kvartal 2015 og utsiktene på kort sikt¹

1 Samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt.

2 Meget god: ++, God: +, På det jevne: ~, Svak: - ,Meget svak: -- , God, men med enkelte negative tegn: +(-), Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre: +/-, Svak, men med enkelte positive tegn: -(+)

Næring

Vurdering2
Nærings-, drikkevare- og tobakksindustri+
Trelast- og trevareindustri+
Papir- og papirvareindustri+
Kjemiske råvarer+
Ikke-jernholdige metaller+(-)
Metallvareindustri-
Dataindustri, elektrisk utstyrsindustri-(+)
Maskinindustri--
Bygging av skip og oljeplattformer--
Maskinreparasjon og -installasjon-