92460_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/kvartal
92460
Økt etterspørsel i eksportmarkedet
statistikk
2013-10-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk3. kvartal 2013

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økt etterspørsel i eksportmarkedet

Norske industriledere melder om noe høyere produksjonsvolum, og utsiktene på kort sikt er positive. Større ordretilgang fra eksportmarkedet er hovedårsaken til fremgangen, men forholdene på hjemmemarkedet synes også å ha bedret seg.

Industri og bergverksdrift. Utvalgte indikatorer. Diffusjonsindeks. Glattet sesongjustert1
3. kvartal 2013
Faktisk utvikling fra foregående kvartalForventet utvikling i kommende kvartal
1En diffusjonsindeks beregnes etter følgende formel: (andel som har svart: større) + 0,5 * (andel som har svart: uendret). Diffusjonsindeksen har en vendepunktsverdi på 50. En verdi over 50 indikerer vekst i kjennetegnet, og motsatt for en verdi under 50.
Totalt produksjonsvolum53,054,9
Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting53,755,4
Gjennomsnittlig sysselsetting52,449,2
Ordretilgang fra hjemmemarkedet51,656,1
Ordretilgang fra eksportmarkedet52,156,6
Samlet ordrebeholdning51,655,7
Priser på produkter ved salg til hjemmemarkedet53,254,7
Priser på produkter ved salg til eksportmarkedet49,854,4

Konjunkturbarometeret for 3. kvartal 2013 viser moderat økning i industriproduksjonen etter en periode med tilnærmet nøytral utvikling. I tillegg fortsatte sysselsettingen å stige. Høyere ordrebeholdning som en følge av noe større ordretilgang i hjemme- og eksportmarkedet var årsaken til veksten. Utviklingen var særlig positiv i næringer innenfor tradisjonell eksportrettet industri. Svekkelse av kronekursen og et bedret konjunkturbilde hos viktige handelspartnere forklarer dette. Det registreres også en nedgang i antallet industriledere som oppgav at manglende etterspørsel fra eksportmarkedet virket begrensende på produksjonen. Hjemmemarkedsprisene fortsatte å styrke seg, mens fallet i eksportprisene bremset opp.

Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 79,4 prosent i 3. kvartal 2013 og er uendret fra foregående undersøkelse. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgraden henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat (EU). Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen var noe lavere enn på samme tid i fjor. Fallende ordretilgang hos leverandører til olje- og gassrelatert virksomhet var hovedårsaken til denne nedgangen, men indikatoren lå fortsatt over det historiske gjennomsnittet for industrien.

Venter ytterligere bedring i kommende kvartal

Generelle utsikter på kort sikt, det vil si 4. kvartal 2013, vurderes som bedre, og vedtatte investeringsplaner oppjusteres. Forventninger om vekst i produksjonsvolum, ordretilgang og markedspriser underbygger disse resultatene. Sammensatt konjunkturindikator for industrien steg fra 2 til 5 (sesongjustert nettotall) i 3. kvartal 2013. Reduserte lagre av ferdigvarer var hovedårsaken til oppgangen. Dette indikerer at salget har vært større en forventet. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks Statistik.

Større produksjon av innsatsvarer

Produsenter av innsatsvarer melder om økt produksjonsvolum, og sysselsettingen har sluttet å falle. Positiv utvikling i eksportmarkedet var hovedårsaken til denne fremgangen, men forholdene på hjemmemarkedet ser også ut til å bedre seg. Stigende etterspørsel etter kjemiske råvarer forklarer deler av veksten i produksjonsvolumet. I tillegg rapporteres det om noe større aktivitet hos produsenter av blant annet byggevarer. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for de aktuelle næringene beregnes til 79,0 prosent i 3. kvartal 2013. Resultatet ligger godt under det historiske gjennomsnittet.

Generelle utsikter på kort sikt, det vil si 4. kvartal 2013, vurderes som bedre. Forventning om vekst i ordretilgang og markedspriser støtter denne oppfatningen. Vedtatte investeringsplaner ble imidlertid ikke oppjustert.

Fortsatt høy aktivitet hos produsenter av investeringsvarer

Produsenter av investeringsvarer  melder om større produksjonsvolum og ytterligere vekst i sysselsettingen. Imidlertid fortsatte ordrebeholdningen å minke, og færre industriledere oppgav at kapasitetsvansker og mangel på kvalifisert arbeidskraft virket begrensende på produksjonen.

Fallende ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet forklarer denne utviklingen. Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen gikk noe ned, men lå fortsatt godt over det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene. Et høyere innslag av tjenester hos produsenter av varer til olje- og gassnæringen er trolig en medvirkende årsak til det høye nivået. Blant annet gjelder dette bedrifter innenfor tradisjonell verftsindustri. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad var om lag uendret og beregnes til 82,2 prosent i 3. kvartal 2013.

Generelle utsikter på kort sikt, det vil si 4. kvartal 2013, vurderes som bedre. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolumet og sysselsettingen underbygger denne optimismen.

Økt etterspørsel etter konsumvarer

Produsenter av konsumvarer  melder om tilnærmet nøytral utvikling i produksjonsvolumet og ytterligere nedgang i sysselsettingen. Imidlertid synes markedsforholdene å bedre seg, og færre industriledere oppgav at manglende etterspørsel virket begrensende på produksjonen. Tendensen var særlig positiv i eksportmarkedet. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgard beregnes til 76,7 prosent i 3. kvartal 2013. Resultatet ligger noe under det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene.

Generelle utsikter på kort sikt, det vil si 4. kvartal 2013, vurderes som bedre, og vedtatte investeringsplaner oppjusteres. Forventninger om vekst i etterspørsel og markedspriser støtter disse resultatene.

Vurdering av næringer for 3. kvartal 2013 og utsiktene på kort sikt 1  

1 Samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt

2 Meget god: ++,  God: +,  På det jevne: ~,  Svak: - ,Meget svak: -- , God, men med enkelte negative tegn: +(-), Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre: +/-, Svak, men med enkelte positive tegn: -(+)

NæringUtsikter 2
Nærings-, drikkevare- og tob.ind.+
Trelast- og trevareindustri-(+)
Papir- og papirvareindustri+(-)
Kjemiske råvarer+
Ikke-jernholdige metaller+/-
Metallvareindustri+
Data-, elektrisk utstyrsindustri+(-)
Maskinindustri+
Bygging av skip og oljeplattformer+(-)
Maskinreparasjon og -installasjon+

AktualitetÅpne og lesLukk

Datagrunnlaget er samlet inn i perioden fra 10. september 2013 til 24. oktober 2013.