92458_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/kvartal
92458
Redusert innenlandsk etterspørsel
statistikk
2013-07-31T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk2. kvartal 2013

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Redusert innenlandsk etterspørsel

Norske industriledere melder om fallende ordretilgang fra hjemmemarkedet, men foreløpig har ikke nedgangen ført til nevneverdige endringer i produksjonsvolumet. En relativt høy ordrebeholdning forklarer trolig dette.

Industri og bergverksdrift. Utvalgte indikatorer. Diffusjonsindeks. Glattet sesongjustert1
2. kvartal 2013
Faktisk utvikling fra foregående kvartalForventet utvikling i kommende kvartal
1En diffusjonsindeks beregnes etter følgende formel: (andel som har svart: større) + 0,5 * (andel som har svart: uendret). Diffusjonsindeksen har en vendepunktsverdi på 50. En verdi over 50 indikerer vekst i kjennetegnet, og motsatt for en verdi under 50.
Totalt produksjonsvolum49,955,5
Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting49,755,5
Gjennomsnittlig sysselsetting51,849,4
Ordretilgang fra hjemmemarkedet47,856,5
Ordretilgang fra eksportmarkedet46,353,7
Samlet ordrebeholdning47,756,5
Priser på produkter ved salg til hjemmemarkedet51,954,2
Priser på produkter ved salg til eksportmarkedet45,852,0

Konjunkturbarometeret for 2. kvartal 2013 viser en nøytral utvikling i industriproduksjonen. Imidlertid fortsatte sysselsettingen å stige. Et økt behov for arbeidskraft innenfor produksjon av investeringsvarer bidro sterkt til denne veksten. Ordretilgangen fra hjemmemarkedet gikk noe ned etter en periode med høy og stabil etterspørsel. Samtidig fortsatte ordretilgangen fra eksportmarkedet å falle, og eksportprisene ble ytterligere svekket.

Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen var noe høyere enn på samme tid i fjor, og lå over det historiske gjennomsnittet for industrien. Store ordrereserver hos leverandører til olje- og gassrelatert virksomhet var hovedårsaken til dette. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 79,4 prosent i 2. kvartal 2013. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgraden henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat (EU).

Blandede signaler om kommende kvartal

Generelle utsikter på kort sikt, det vil si 3. kvartal 2013, vurderes som bedre. Forventninger om vekst i produksjonsvolum, ordretilgang og markedspriser støtter denne oppfatningen. Imidlertid har industrilederne hatt en tendens til å være noe mer positive enn hva det senere har vist seg å være grunnlag for, og vedtatte investeringsplaner ble ikke oppjustert.

Sammensatt konjunkturindikator for industrien beregnes til 1 (sesongjustert nettotall) i 2. kvartal 2013, og er dermed uendret fra forrige måling. Tallverdier nær 0 antyder at industriproduksjonen vil ligge på om lag samme nivå i kommende periode. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks Statistikk.

Stabil produksjon av innsatsvarer

Produsenter av innsatsvarer melder om utflating i produksjonsvolumet etter flere påfølgende kvartaler med nedgang. Økt etterspørsel etter kjemiske råvarer bidro til denne utviklingen. Imidlertid fortsatte sysselsettingen å falle, og det samme gjaldt ordretilgang og markedspriser. Situasjonen var særlig krevende for produsenter av trelast- og trevarer samt produsenter av ikke-jernholdige metaller. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 78,9 prosent i 2. kvartal 2013. Resultatet ligger godt under det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene.

Generelle utsikter på kort sikt, det vil si 3. kvartal 2013, vurderes som bedre, men færre industriledere deler denne oppfatningen, og vedtatte investeringsplaner ble ikke endret.

Økt sysselsetting hos produsenter av investeringsvarer

Produsenter av investeringsvarer melder om enda større produksjonsvolum og merkbar vekst i sysselsettingen. Svært høy aktivitet hos leverandører til olje- og gassrelatert virksomhet var hovedårsaken til denne bedringen. Vanligvis ligger disse i arbeidskraftintensive næringer. Ordretilgangen falt både i hjemme- og eksportmarkedet, men gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen var noe høyere enn på samme tid i fjor, og lå over det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 82 prosent i 2. kvartal 2013.

Generelle utsikter på kort sikt, det vil si 3. kvartal 2013, vurderes som bedre, men stadig færre industriledere deler denne oppfatningen.

Redusert produksjon av konsumvarer

Produsenter av konsumvarer melder om lavere produksjonsvolum og redusert sysselsetting. Fallende etterspørsel etter eksportvarer samt færre ansatte i konkurranseutsatte næringer, som for eksempel møbelindustri, forklarer delvis denne utviklingen. Hjemmemarkedsprisene fortsatte imidlertid å stige, og det var også tegn til bedring i eksportprisene. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 76,9 prosent i 2. kvartal 2013. Resultatet ligger noe under det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene.

Generelle utsikter på kort sikt, det vil si 3. kvartal 2013, vurderes som bedre og vedtatte investeringsplaner oppjusteres. Forventninger om stigende etterspørsel og bedrede markedspriser underbygger disse resultatene.


Vurdering av næringer for 2. kvartal 2013 og utsiktene på kort sikt

NæringUtsikterBegrunnelse

Nærings-, drikkevare- og tob.ind.

+

Uendret produksjonsvolum og stabil kapasitetsutnytting. Økt etterspørsel fra hjemmemarkedet. Stigende markedspriser.

Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som bedre. Vedtatte investeringsplaner oppjusteres.

Trelast- og trevareindustri

-

Fallende produksjonsvolum, lavere kapasitetsutnytting, færre sysselsatte og redusert ordretilgang. Ytterligere nedgang i hjemmemarkedsprisene. Stabil utvikling i eksportprisene.

Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som tilnærmet uendret. Vedtatte investeringsplaner oppjusteres.

Papir- og papirvareindustri

+/-

Økt produksjonsvolum og høyere kapasitetsutnytting, men færre sysselsatte. Stigende ordretilgang fra eksportmarkedet. Redusert ordretilgang fra hjemmemarkedet. Svekkede markedspriser.

Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som dårligere. Forventning om nedgang i ordretilgang og markedspriser. Vedtatte investeringsplaner nedjusteres.

Kjemiske råvarer

+/-

Økt produksjonsvolum og større ordretilgang fra eksportmarkedet. Færre sysselsatte. Svekkede markedspriser.

Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som uendret. Vedtatte investeringsplaner oppjusteres.

Ikke-jernholdige metaller

-(+)

Fallende produksjonsvolum, redusert kapasitetsutnytting og færre sysselsatte. Stabil ordretilgang fra eksportmarkedet, men lavere eksportpriser.

Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som bedre. Forventning om økt ordretilgang fra eksportmarkedet. Vedtatte investeringsplaner nedjusteres.

Metallvareindustri

+(-)

Uendret produksjonsvolum og stabil sysselsetting. Redusert ordretilgang. Fallende priser i eksportmarkedet.

Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som tilnærmet uendret. Vedtatte investeringsplaner oppjusteres.

Data-, elektrisk utstyrsindustri

+

Økt produksjonsvolum, høyere kapasitetsutnytting og flere sysselsatte. Stigende ordretilgang, men reduserte markedspriser.

Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som uendret. Vedtatte investeringsplaner nedjusteres.

Maskinindustri

+(-)

Uendret produksjonsvolum, men flere sysselsatte. Høy ordrebeholdning. Redusert ordretilgang. Stabile priser på hjemmemarkedet. Lavere priser på eksportmarkedet.

Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som bedre. Forventning om ytterligere vekst i sysselsettingen. Vedtatte investeringsplaner nedjusteres.

Bygging av skip og oljeplattformer

+

Økt produksjonsvolum, større kapasitetsutnytting og flere sysselsatte. Høy ordrebeholdning, men redusert ordretilgang. Lavere priser på hjemmemarkedet.

Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som uendret. Vedtatte investeringsplaner videreføres.

Maskinreparasjon og -installasjon

++

Økt produksjonsvolum, større kapasitetsutnytting og flere sysselsatte. Høyere priser på hjemmemarkedet. Negativ utvikling i eksportmarkedet.

Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som bedre. Forventning om positiv utvikling i hjemmemarkedet. Vedtatte investeringsplaner oppjusteres.

I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes:

++
+
~
-
--
+(-)

+/-


-(+)

Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
God, men med enkelte
negative tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre
Svak, men med enkelte positive tegn

 

AktualitetÅpne og lesLukk

Datagrunnlaget er samlet inn i perioden fra 10. juni 2013 til 26. juli 2013.