92456_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/kvartal
92456
Svikt i eksportordrer bremser industrien
statistikk
2013-04-29T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk1. kvartal 2013

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Svikt i eksportordrer bremser industrien

Norske industriledere melder at produksjonsvolumet har stoppet å vokse. Svikt i ordretilgangen fra eksportmarkedet forklarer denne utviklingen. Imidlertid bidro høy innenlandsk etterspørsel til å holde hjulene i gang.

Industri og bergverksdrift. Utvalgte indikatorer. Diffusjonsindeks. Glattet sesongjustert1
1. kvartal 2013
Faktisk utvikling fra foregående kvartalForventet utvikling i kommende kvartal
1En diffusjonsindeks beregnes etter følgende formel: (andel som har svart: større) + 0,5 * (andel som har svart: uendret). Diffusjonsindeksen har en vendepunktsverdi på 50. En verdi over 50 indikerer vekst i kjennetegnet, og motsatt for en verdi under 50.
Totalt produksjonsvolum50,257,6
Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting50,156,7
Gjennomsnittlig sysselsetting51,749,8
Ordretilgang fra hjemmemarkedet49,854,9
Ordretilgang fra eksportmarkedet45,352,1
Samlet ordrebeholdning47,755,2
Priser på produkter ved salg til hjemmemarkedet51,254,8
Priser på produkter ved salg til eksportmarkedet45,350,6

Konjunkturbarometeret for 1. kvartal 2013 viser nøytral utvikling i industriproduksjonen etter en lengre periode med vekst. Et lignende forløp registreres også for sysselsettingen. Redusert ordrebeholdning på grunn av svak ordretilgang og fallende priser i eksportmarkedet var hovedårsaken til oppbremsingen. Hjemmemarkedsprisene fortsatte imidlertid å stige, og innenlandsk etterspørsel lå på et stabilt høyt nivå. Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen, var høyere enn på samme tid i fjor, og lå over det historiske gjennomsnittet for industrien. Store ordrereserver hos leverandører til olje- og gassrelatert virksomhet forklarer dette. Andelen industriledere som melder at etterspørsel og konkurranse begrenset produksjonen, økte noe, mens indikator for ressursknapphet gikk ned. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for industrien beregnes til 79,6 prosent i 1. kvartal 2013. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgraden henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat (EU).  

Ikke entydige signaler om kommende kvartal

Generelle utsikter på kort sikt, det vil si 2. kvartal 2013, vurderes som bedre og vedtatte investeringsplaner oppjusteres. Forventninger om vekst i produksjonsvolumet og ordretilgangen forklarer denne optimismen. Vi registrerer imidlertid at industrilederne i de siste kvartalene har vært mer positive enn hva de har rapportert som faktisk utvikling i påfølgende kvartal. Dette kan henge sammen med økt usikkerhet knyttet til fremtidige internasjonale markedsforhold. Samtidig falt sammensatt konjunkturindikator for industrien fra 5 til 1 (sesongjustert nettotall). Redusert ordrebeholdning i 1. kvartal og lageroppbygging av ferdigvarer var årsaken til nedgangen. Tallverdier nær 0 indikerer at industriproduksjonen vil være uendret i kommende periode. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks Statistik.

Fortsatt svak etterspørsel etter innsatsvarer

Produsenter av innsatsvarer melder om redusert produksjonsvolum, lavere sysselsetting og fallende priser. Svakere ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet forklarer denne utviklingen. Situasjonen var særlig vanskelig for tradisjonelle eksportnæringer som metallindustri og kjemisk råvareindustri, men forholdene var også krevende for produsenter av byggevarer. Klimatiske forhold og svekket konkurranseevne oppgis som årsaker til dette. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 79,6 prosent i 1. kvartal 2013. Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen, har gått ned, og lå under det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene. 

Generelle utsikter på kort sikt, det vil si 2. kvartal 2013, vurderes som bedre, og vedtatte investeringsplaner oppjusteres.

Fallende ordrebeholdning hos produsenter av investeringsvarer

Produsenter av investeringsvarer melder om svakere vekst i produksjonsvolumet, og noe færre industriledere oppgav at mangel på kvalifisert arbeidskraft begrenset produksjonen. Redusert ordrebeholdning som en følge av lavere ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet var trolig årsaken til dette. Imidlertid fortsatte sysselsettingen å øke og vedtatte investeringsplaner oppjusteres. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 82,5 prosent i 1. kvartal 2013. Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen lå fortsatt på et høyt nivå og var høyere enn det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene.

Generelle utsikter på kort sikt, det vil si 2. kvartal 2013, vurderes som bedre, men stadig færre industriledere deler denne oppfatningen. Lavere forventninger om vekst i ordretilgangen synes å forklare dette.

Redusert eksport av konsumvarer

Produsenter av konsumvarer melder om utflating i produksjonsvolumet og nedgang i sysselsettingen. Redusert etterspørsel etter eksportvarer og færre ansatte i konkurranseutsatte næringer var medvirkende årsaker til dette. Hjemmemarkedsprisene fortsatte å stige, mens prisoppgangen bremset opp i eksportmarkedet. Høy innenlandsk etterspørsel forklarer noe av veksten i hjemmemarkedsprisene. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 76,5 prosent i 1. kvartal 2013. Resultatet ligger noe under det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene.

Generelle utsikter på kort sikt, det vil si 2. kvartal 2013, vurderes som bedre, og vedtatte investeringsplaner oppjusteres. Forventninger om økt produksjonsvolum, stigende etterspørsel og høyere markedspriser underbygger disse resultatene.

Vurdering av næringer for 1. kvartal 2013 og utsiktene på kort sikt
NæringUtsikterBegrunnelse
Nærings-, drikkevare- og tob.ind.++

Høyere produksjonsvolum og sysselsetting i 1. kvartal. Økt etterspørsel fra hjemmemarkedet, mens etterspørsel fra eksportmarkedet er om lag uendret. Vekst i hjemmemarkedspriser.

Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som bedre og det er ventet ytterligere vekst i produksjonsvolum og etterspørsel. Planlagte investeringer er justert opp.

Trelast- og trevareindustri- (+)

Svak utvikling i 1. kvartal med redusert produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Lavere ordretilgang og reduserte markedspriser.

Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som bedre. Dette synet støttes av forventing om økt produksjon, kapasitetsutnytting og ordretilgang fra hjemmemarkedet i det kommende kvartal.

Papir- og papirvareindustri+/-

Økt produksjon og kapasitetsutnytting. Lavere sysselsetting. Ordretilgangen fra eksportmarkedet har økt, men markedsprisene på eksportmarkedet er redusert. Mange ledere melder at konkurransen på EU-markedet begrenser produksjonen.

Generelle utsikter bedømmes som om lag uendret. Produksjonen er ventet å øke i 2. kvartal, mens eksportordrene er ventet å bli lavere. Det er ventet videre nedgang i eksportpriser.

Kjemiske råvarer-

Lavere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Redusert ordretilgang og lavere markedspriser.

Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som om lag uendret. Forventning om uendret produksjon, redusert ordretilgang fra hjemmemarkedet, men økt ordretilgang fra eksportmarkedet.

Ikke-jernholdige metaller-(+)

Lavere produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Redusert ordretilgang, men bedring i eksportpriser.

Generelle utsikter for 2. kvartal bedømmes som bedre og det er ventet økt produksjon og ordretilgang fra eksportmarkedet.

Metallvareindustri+

Høyere produksjonsvolum og sysselsetting. Om lag uendret ordretilgang fra hjemmemarkedet, mens eksportordrene er redusert. Vekst i hjemmemarkedspriser og om lag uendrede eksportpriser.

Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som bedre. Dette underbygges med forventning om vekst i produksjon, sysselsetting og ordretilgang. Markedsprisene er ventet å øke.

Data-, elektrisk utstyrsindustri+(-)

Om lag uendret produksjonsvolum og vekst i sysselsetting. Om lag uendret ordretilgang. Reduserte markedspriser.

Generelle utsikter for 2. kvartal bedømmes som om lag uendret. Det er ventet vekst i produksjon, sysselsetting og ordretilgang fra hjemmemarkedet. Eksportordrer er ventet å gå ned sammen med eksportprisene.

Maskinindustri+(-)

Om lag uendret produksjonsvolum. Økt kapasitetsutnyting og sysselsetting. Redusert ordretilgang, men antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen ligger fortsatt høyt.

Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som bedre, og det er ventet vekst i produksjon, sysselsetting og eksportordrer. Det forventes om lag uendrede markedspriser.

Bygging av skip og oljeplattformer+

Økt produksjon og sysselsetting. Redusert ordretilgang, men antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen ligger på et høyt nivå.

Generelle utsikter for 2. kvartal bedømmes som bedre, men færre ledere enn i foregående kvartal deler denne oppfatningen. Det ventes videre vekst i produksjon og sysselsetting. Ordretilgangen fra eksportmarkedet forventes å øke. Hjemmemarkedsprisene er ventet å gå opp.

Maskinreparasjon og -installasjon++

Høyere produksjonsvolum og sysselsetting. Om lag uendret ordretilgang. Høyere hjemmemarkedspriser og om lag uendrede eksportpriser.

Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som bedre, og mange ledere forventer vekst i produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Det ventes økt ordretilgang fra hjemmemarkedet og høyere markedspriser i 2. kvartal.

I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes:++
+
²
-
--
+(-)
+/-
-(+)
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
God, men med enkelte negative tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre
Svak, men med enkelte positive tegn
 

AktualitetÅpne og lesLukk

Datagrunnlaget er samlet inn i perioden 11. mars 2013-25. april 2013.