122123_not-searchable
/utdanning/statistikker/lvm/aar
122123
Halvparten av sysselsatte deltar i opplæring
statistikk
2013-07-01T10:00:00.000Z
Utdanning
no
lvm, Livslang læring, lærevilkår, voksenopplæring, lærevilkårsmonitoren (lvm), videreutdanningVoksenopplæring , Utdanning
false

Livslang læring2013, 1. kvartal

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Halvparten av sysselsatte deltar i opplæring

Over halvparten av de sysselsatte i alderen fra 22 til 66 år deltok i ikke-formell opplæring i løpet av de siste tolv månedene, sammenlignet med 13 prosent av de som ikke var sysselsatt. Ifølge lærevilkårsmonitoren holder deltakelsen i ikke-formell opplæring seg dermed på samme nivå som i fjor.

Deltakelse i formell utdanning og ikke-formell opplæring blant voksne
20132012
Deltakere i formell utdanning (prosent)Deltakere i ikke-formell opplæring (prosent)Deltakere i formell utdanning (prosent)Deltakere i ikke-formell opplæring (prosent)
Sysselsatte13511251
Ikke sysselsatte21131913

Det var personer i aldersgruppen 35-44 år som deltok oftest i ikke-formell opplæring , både blant sysselsatte og ikke-sysselsatte. 57 prosent av sysselsatte kvinner i denne aldersgruppen deltok i en form for ikke-formell opplæring i løpet av de siste tolv månedene, sammenlignet med 53 prosent av sysselsatte menn i samme aldersgruppe. Personer over 60 år hadde lavest deltakelse i slik opplæring.

Mer ikke-formell opplæring blant høyt utdannede

Personer med høyere utdanning deltok oftest i ikke-formell opplæring. 64 prosent av sysselsatte med høyere utdanning deltok i opplæring det siste året. Til sammenligning deltok 45 prosent av sysselsatte med utdanning på videregående nivå og 35 prosent av sysselsatte med grunnskoleutdanning. Også blant ikke-sysselsatte var deltakelsen høyest for personer med høyere utdanning, men her hadde personer med grunnskoleutdanning høyere deltakelse enn de som hadde utdanning på videregående nivå.

Høyest deltakelse blant ledere

Ser vi på de forskjellige yrkesgruppene, deltok ledere oftest i ikke-formell opplæring, fulgt av personer i akademiske yrker. Hele 70 prosent av kvinnene i lederyrker hadde deltatt i slik opplæring i løpet at de siste tolv månedene. Lavest deltakelse ser vi blant prosess- og maskinoperatører og transportarbeidere, der 35 prosent deltok i ikke-formell opplæring siste år.

Personer som jobber i næringer innenfor offentlig administrasjon, forsvar og sosialforsikring, deltar oftest i opplæring. 68 prosent i disse næringene deltok i ikke-formell opplæring i løpet av de siste 12 månedene, sammenlignet med 30 prosent av personer med jobber i overnattings- og serveringsvirksomhet, der deltakelsen var lavest.

Formell utdanning vanlig blant de yngste

13 prosent av sysselsatte og 21 prosent av ikke-sysselsatte i alderen 22-66 år deltok i formell utdanning i løpet av det siste året. Deltakelsen var høyest blant de yngste, og i aldersgruppen 22-34 år deltok 56 prosent av de som ikke var sysselsatt, i formell utdanning. Dette gjaldt bare 3 prosent av ikke-sysselsatte i alderen fra 45 til 59 år. Også blant sysselsatte var deltakelsen høyest i den yngste aldersgruppen. Det var personer som allerede hadde utdanning på høgskole- og universitetsnivå, som deltok oftest i formell utdanning, både blant sysselsatte og ikke-sysselsatte.