13684_not-searchable
/teknologi-og-innovasjon/statistikker/ikthus/arkiv
13684
To av tre husholdninger har bredbånd
statistikk
2007-09-20T10:00:00.000Z
Teknologi og innovasjon
no
ikthus, Bruk av IKT i husholdningene, sosiale medier, internettilgang, internettabonnement, bredbånd, mobilt bredbånd, ADSL, fiberkabel, internettbruk, netthandel, PC-brukInformasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Teknologi og innovasjon
false

Bruk av IKT i husholdningene2007, 2. kvartal

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

To av tre husholdninger har bredbånd

Åtte av ti husholdninger har nå tilgang til Internett, 86 prosent av disse kobler seg til via bredbånd. En like stor andel av husholdningene har tilgang til PC.

Husholdninger med tilgang til IKT, etter familietype. 2. kvartal 2007. Prosent

67 prosent av husholdningene hadde i 2. kvartal 2007 tilgang til bredbånd. Det er en oppgang på 10 prosentpoeng siden samme periode i 2006. ADSL- og andre DSL-teknologier er den vanligste oppkoblingen mot Internett. 60 prosent av husholdningene hadde DSL i 2. kvartal 2007, mens det på samme tid i fjor var 48 prosent.

Av de som ikke har fast oppkobling, har de fleste tradisjonelt modem. Internett via mobiltelefon blir også mer vanlig. 23 prosent av befolkningen har mobiltelefoner med WAP eller GPRS, mens 5 prosent har UMTS-abonnement.

Familier med barn og familier med høy inntekt har i større grad enn andre tilgang til hjemme-PC, Internett, bredbånd og IP-telefon. Mens 86 prosent av husholdningene med samlet bruttoinntekt på over 600 000 kroner har bredbånd, er andelen for husholdninger med inntekter under 200 000 kroner 50 prosent.

Sammenliknet med fjorårets tall er økningen i bredbåndstilknytning likevel størst blant husholdninger med en samlet inntekt under 400 000 kroner. Denne utviklingen er stikk motsatt av den vi fant fra 2005 til 2006 der økningen var størst blant husholdningene med høyest inntekt.

Husholdninger med tilgang til IKT, etter husholdningens samlede bruttoinntekt. 1 000 kroner. 2. kvartal 2007. Prosent

90 prosent av befolkningen har brukt PC de siste tre månedene. 73 prosent av befolkningen bruker PC minst en gang daglig eller nesten hver dag. Flere menn enn kvinner bruker PC hver dag, og personer med høy utdanning bruker PC oftere enn personer med lav utdanning.

Forskjellene i bruk er enda større mellom aldersgruppene. Mens over 83 prosent av personer i aldersgruppene under 45 år daglig bruker PC, er tilsvarende andel for de mellom 65 og 74 år 39 prosent.

Vi ser tilsvarende forskjeller mellom gruppene når det gjelder bruk av Internett. 85 prosent av alle personer har brukt Internett de siste tre månedene. Det er en økning fra 81 prosent i 2006.

26 prosent av befolkningen har ikke bredbånd hjemme. Av disse oppgir 38 prosent at bredbånd ikke er tilgjengelig i området. 34 prosent viser til at de ikke har behov for bredbånd, mens bare 9 prosent viser til at det er for dyrt. 10 prosent oppgir å ha tilgang andre steder, mens 13 prosent oppgir andre grunner.

Av husholdningene med en familieinntekt på under 200 000 kroner spiller økonomien en betydelig rolle. 64 prosent i denne gruppen viser til at utgiftene til Internet blir for høye. Av familier med barn oppgir halvparten manglende tilgjengelighet som årsak.

Liten vekst i nettbruken blant aktive brukere

Økningen i nettbruk skyldes altså at flere har fått tilgang til Internett. Men i tillegg finner vi en liten vekst i andelen som bruker Internett til et bestemt utvalg aktiviteter. Det gjelder for eksempel informasjonssøk av ulike typer, men også kontakt med offentlige myndigheter og handel av ulike varer og tjenester over nettet.

Andelen av privatpersoner som har kjøpt eller bestilt varer eller tjenester over nett, har økt fra 61 til 63 prosent fra 2. kvartal 2006. Tilsvarende tall for 2005 var 55 prosent, mens det for 2004 var 41 prosent. Det er befolkningen mellom 16 og 44 år som i størst grad handler på Internett. Menn handler litt mer enn kvinner.

Andel av befolkningen som har kjøpt eller bestilt varer eller tjenester til privat bruk over Internett. 2004- 2007. Prosent

Det er fortsatt et betydelig potensial for mer bruk av Internet. 27 prosent av befolkningen oppgir at de ville foretrukket å bruke Internett mer enn i dag. Årsakene til at de ulike gruppene bruker Internet mindre enn ønsket, er imidlertid nokså forskjellige. Liten tid er årsaken som nevnes oftest, av 62 prosent. Det er imidlertid bare 30 prosent av aldersgruppen 65 til 74 og 19 prosent av de arbeidsledige som oppgir denne grunnen.

Mangel på egne ferdigheter eller kunnskaper nevnes av 46 prosent, mens det bare er 19 prosent av de mellom 16 og 24 år som nevner dette. For dårlig overføringskapasitet nevnes av 27 prosent, mens 40 prosent av den yngste aldersgruppen og 45 prosent av studentene viser til dette. Sikkerhetsgrunner nevnes av 24 prosent, et argument som oftest brukes av den eldste aldersgruppen og selvstendig næringsdrivende. Mangelfulle språkkunnskaper nevnes av 18 prosent og blir mer avgjørende med alderen.

I samarbeid med EUs statistiske kontor Eurostat produserer flere andre europeiske land statistikk om bruk av IKT i husholdningene. Opplegget for undersøkelsen er tilpasset retningslinjene til Eurostat. Internasjonalt sammenliknbare tall finnes her: http://epp.eurostat.cec.eu.int/portal/page?_pageid=0,1136195&_dad=portal&_schema=PORTAL .

Tabeller: