21676_not-searchable
/teknologi-og-innovasjon/statistikker/foun/arkiv
21676
Nedgang i FoU etter flere års vekst
statistikk
2010-10-15T10:00:00.000Z
Teknologi og innovasjon;Virksomheter, foretak og regnskap
no
foun, Forskning og utvikling i næringslivet, FoU-personale, FoU-årsverk, innkjøpt FoU, FoU-finansiering, FoU-tjenesterVirksomheter og foretak, Forskning og innovasjon i næringslivet , Virksomheter, foretak og regnskap, Teknologi og innovasjon
false

Forskning og utvikling i næringslivet2009, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Nedgang i FoU etter flere års vekst

Foreløpige tall viser at næringslivet brukte om lag 19,1 milliarder kroner på egenutført forskning og utvikling i 2009. Dette er nominelt på samme nivå som i 2008, men en nedgang på 3,1 prosent i faste priser. Utførte FoU-årsverk hadde en tilsvarende nedgang på 2,6 prosent.

Etter fire år med klar vekst i næringslivets FoU-innsats, er det altså et brudd med denne trenden i 2009. Resultatene for 2009 samsvarer for øvrig godt med foretakenes anslag for 2009 publisert på tilsvarende tid i fjor. Vanligvis er slike anslag lavere enn de faktiske resultatene målt i ettertid. Næringslivet sett under ett forventer heller ingen vekst i 2010. Foretakenes anslag for dette året, gitt i 2. kvartal 2010, viser en svak økning på 1,5 prosent i FoU-kostnadene og ingen endring i FoU-årsverk.

Kostnader til egenutført FoU i hele næringslivet. 2004-2009 og anslag for 2010. Mill. kr

Det ble utført 16 056 FoU-årsverk i 2009, en nedgang på 2,6 prosent sammenliknet med 2008. Det var nesten 23 900 personer som deltok i FoU-aktivitet i 2009. Dette er tilnærmet uendret sammenliknet med året før.

Økning i lønnskostnader og nedgang i investeringer

Av FoU-kostnadene har lønnsutgiftene økt for næringslivet totalt, til tross for nedgang i utførte FoU-årsverk. Lønnskostnadene var på 12,5 milliarder kroner i 2009 og utgjør den tyngste kostnadskomponenten med 66 prosent. Lønnskostnadene økte med 4 prosent fra året før, men gjennomsnittlig lønnskostnad for et FoU-årsverk økte med 7 prosent fra året før. Andre driftskostnader har holdt seg relativt stabilt. Derimot har investeringene i bygninger og utstyr til FoU blitt kraftig redusert med 355 millioner kroner, til i overkant av 1 milliard kroner. Investeringenes andel av de samlede FoU-kostnadene er dermed 5 prosent, en nedgang på 1,9 prosentpoeng fra året før. Investeringer i bygninger og utstyr vil variere en del fra år til år.

Nedgang både i industri og tjenesteytende næringer

Både tjenesteytende næringer og industrinæringer har tilnærmet uendrede FoU-kostnader nominelt i 2009 i forhold til 2008. De siste årene har det vært en betydelig vekst i tjenesteytende næringer. Også etter størrelsesgruppe er det stort sett samme utvikling.

Antall utførte FoU-årsverk ble redusert med 2,7 prosent i tjenesteytende næringer og 3,8 prosent i industrien. I andre næringer1(inkludert utvinning av olje og gass) økte antall FoU-årsverk med 6 prosent. Antall personer involvert i FoU-virksomheten har også økt i de andre næringene.

Økt BNP-andel tross nedgang i FoU-kostnader

Til tross for svak utvikling i næringslivets FoU-kostnader, økte likevel disse kostnadene som andel av brutto nasjonalprodukt (BNP), fra 0,75 til 0,80 prosent. Dette skyldes spesielt nedgang i olje- og gassutvinnings bidrag til BNP. FoU-kostnadenes andel bruttoprodukt i Fastlands-Norge gikk svakt ned fra 1,22 til 1,19 prosent.

Om datagrunnlaget

FoU-statistikken bygger på innhentede oppgaver fra foretakene. I undersøkelsen tas med alle foretak med minst 50 sysselsatte. I tillegg trekkes det et utvalg av foretak med 10-49 sysselsatte, og det beregnes totaltall basert på dette utvalget. Usikkerhet i resultatene for de minste foretakene er derfor vanligvis større enn for de store foretakene. Til foreløpige tall mangler imidlertid fullstendige oppgaver fra noen større FoU-aktører og oppgaver for disse er blitt beregnet.

1Andre næringer omfatter næringene Bergverksdrift og utvinning, Fiske, fangst og akvakultur, Kraftforsyning, Vann, avløp og renovasjon og Bygge- og anleggsvirksomhet.

Tabeller: