65918_not-searchable
/teknologi-og-innovasjon/statistikker/foun/aar-endelige
65918
Ingen vekst i kjøp av FoU-tjenester
statistikk
2012-03-05T10:00:00.000Z
Teknologi og innovasjon;Virksomheter, foretak og regnskap
no
foun, Forskning og utvikling i næringslivet, FoU-personale, FoU-årsverk, innkjøpt FoU, FoU-finansiering, FoU-tjenesterVirksomheter og foretak, Forskning og innovasjon i næringslivet , Virksomheter, foretak og regnskap, Teknologi og innovasjon
false

Forskning og utvikling i næringslivet2010, endelige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Ingen vekst i kjøp av FoU-tjenester

Næringslivet brukte 18,5 milliarder kroner på egenutført forskning og utvikling (FoU) i 2010. I tillegg ble det kjøpt FoU-tjenester av andre for 5,4 milliarder kroner, en nominell nedgang på 3 prosent.

De endelige tallene for egenutført FoU for 2010 avviker lite fra de foreløpige tallene publisert i oktober 2011. Næringslivets FoU-innsats er stabil sammenliknet med 2009, med en svak reduksjon i FoU-kostnader målt i faste priser. Det har også vært en liten nedgang i FoU-personale og utførte FoU-årsverk.

Foretakene finansierte 76 prosent av FoU-aktiviteten med egne midler. I hovedsak er finansieringsstrukturen stabil fra år til år. Offentlig finansiering, inkludert SkatteFUNN, utgjorde 7 prosent av næringslivets kostnader til egen FoU. Finansiering fra utlandet utgjorde 11 prosent.

Næringslivets egenutførte FoU i 2010, etter finansieringskilde. Millioner kroner (10+ sysselsatte)

Redusert kjøp av FoU-tjenester

Næringslivet, foretak med minst ti sysselsatte, kjøpte FoU-tjenester av andre for 5,4 milliarder kroner i 2010. Dette er en nedgang på 174 millioner kroner, eller 3 prosent, sammenliknet med 2009.

Foretakene kjøpte FoU-tjenester fra forskningsinstitutter, universiteter og høgskoler i Norge for nesten 1,2 milliarder kroner i 2010. Dette tilsvarer nivået i 2008, men er 331 millioner kroner lavere enn i 2009. Kjøp av FoU-tjenester fra utlandet har holdt seg stabilt på nesten 2,2 milliarder kroner, og tilsvarer 40 prosent av næringslivets totale kjøp av FoU-tjenester. Av dette utgjorde utenlandske foretak i eget konsern nesten 1,2 milliarder kroner.

Utvinning av råolje og naturgass er den næringen som kjøper mest FoU-tjenester, og brukte nær 1,7 milliarder kroner i 2010. Beløpet er høyere enn næringens kostnader til egenutført FoU. Av industrinæringene kjøper farmasøytisk industri relativt mye FoU-tjenester. I denne næringen utgjorde kjøpte tjenester 60 prosent av kostnader til egenutført FoU. For industrien samlet var andelen 21 prosent. Andelen lå på samme nivå innenfor tjenesteyting samlet sett, men det er betydelig variasjon mellom de ulike næringene.

Mer FoU innenfor IKT og bioteknologi

En stor del av næringslivets FoU-aktivitet er relatert til informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT). Det ble brukt 7,5 milliarder kroner til IKT-relatert FoU i 2010, dette utgjorde vel 44 prosent av samlede driftskostnader til FoU. Andelen var 3 prosentpoeng høyere i 2010 enn i 2009. Driftskostnadene til FoU relatert til bioteknologi utgjorde nesten 1,2 milliarder kroner i 2010 og har økt med 10 prosent sammenliknet med 2009. Det var en liten nedgang i driftskostnadene for nanoteknologi, annen materialteknologi (nye materialer) og andre teknologiområder.

Mye FoU innenfor energi

Energi utpeker seg som det viktigste tematiske området for næringslivets FoU-innsats. 26 prosent av totale driftskostnader til egenutført FoU ble rettet mot energi i 2010. Innenfor dette feltet ble det utført FoU for 4,5 milliarder kroner, en nedgang på 4 prosent fra året før. FoU rettet mot petroleumsvirksomhet utgjorde 3,1 milliarder kroner av energirelatert FoU. Innenfor fornybar energi ble det utført FoU for 803 millioner kroner. Til miljøforskning ble det brukt 735 millioner kroner, noe som utgjorde 4 prosent av de totale driftskostnader til FoU.

Helse er et annet viktig tematisk område Det ble brukt 1,5 milliarder kroner på FoU innenfor dette feltet, en økning på 5 prosent fra året før. Farmasøytisk industri sto for 30 prosent av FoU-aktiviteten innenfor helse.

Om datagrunnlaget

FoU-statistikken bygger på innhentede oppgaver fra foretakene. I undersøkelsen tas alle foretak med minst 50 sysselsatte med. I tillegg trekkes det et utvalg av foretak med 5-49 sysselsatte, og det beregnes totaltall basert på dette utvalget. Usikkerhet i resultatene for de minste foretakene er derfor vanligvis større enn for de store foretakene.

Av hensyn til sammenlignbarhet over tid og internasjonale sammenligninger gjelder næringslivets tall foretak med minst ti sysselsatte hvis annet ikke er oppgitt.

Tabeller: