13562_not-searchable
/sosiale-forhold-og-kriminalitet/statistikker/lovbruddo/arkiv
13562
Flere kvinnelige ofre for voldskriminalitet
statistikk
2008-10-07T10:00:00.000Z
Sosiale forhold og kriminalitet;Svalbard
no
lovbruddo, Ofre for anmeldte lovbrudd, kriminalitet, straffesaker, lovbruddsofre, fornærmede, tyveriofre, voldsofre, lovbruddsgrupper (for eksempel voldskriminalitet, vinningskriminalitet, seksualkriminalitet), lovbruddstyper (for eksempel tyveri, drap, voldtekt)Kriminalitet og rettsvesen, Sosiale forhold og kriminalitet, Sosiale forhold og kriminalitet, Svalbard
false

Ofre for anmeldte lovbrudd2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Flere kvinnelige ofre for voldskriminalitet

Anmeldelsene til politiet i 2007 viser at 173 000 personer ble utsatt for lovbrudd. Tar vi høyde for befolkningsøkningen, er dette 1,6 prosent færre enn året før. Det var like mange mannlige, men 5 prosent flere kvinnelige, ofre for voldskriminalitet.

Lovbrudd anmeldt, etter type fornærmet. 2007. Antall

Lovbrudd anmeldt, etter type fornærmet og lovbruddsgruppe. 2007. Antall

Av de 398 000 anmeldte lovbruddene i 2007 var i underkant av halvparten (47 prosent) registrert med et personoffer, og 16 prosent var registrert begått mot foretak eller annen juridisk enhet. 37 prosent, hvorav to tredeler narkotika- og trafikklovbrudd, var uten et registrert offer (se figur). Av alle anmeldte forbrytelser er 62 prosent registrert med en person som fornærmet, mot kun 15 prosent av alle anmeldte forseelser.

Færre vinningslovbrudd mot person og foretak

Tyverier og annen vinningskriminalitet utgjør om lag to tredeler av alle anmeldte lovbrudd mot både personer og foretak. Politiets straffesaksregister viser at det ble begått 130 000 vinningslovbrudd mot personer og 42 500 mot foretak i 2007. Antall anmeldte vinningslovbrudd hadde en nedgang fra året før (se Anmeldte lovbrudd ), og statistikken over ofre viser at foretak hadde en større prosentmessig nedgang (5 prosent) enn personer (2 prosent).

Personoffer, etter hovedlovbruddsgruppe. 2007. Prosent

Personoffer, etter alder og hovedlovbruddsgruppe. 2007. Prosentandel

Ulike aldersgrupper er ofre for ulike lovbruddsgrupper

Hvor mange som blir utsatt for lovbrudd, og hvilken type lovbrudd man blir utsatt for, varierer med kjønn - men i enda større grad alder (se også Levekårsundersøkelsene ). Av alle personofre i anmeldelsene til politiet er 58 prosent menn. Unge voksne har en langt høyere risiko for å bli registrert som offer for lovbrudd enn de aller yngste og eldste i befolkningen. 3,6 prosent av den bosatte befolkningen i Norge ble registrert som offer for lovbrudd i 2007, mens tilsvarende tall for aldersgruppen 20-29 år var 7 prosent. Men i og med at ofrene for vinningskriminalitet utgjør så stor andel av totalen, er det alders- og kjønnsfordelingen til ofrene for disse lovbruddene som dominerer den registrerte offerstatistikken i Norge.

Ser vi på de enkelte aldersgruppene og fordelingen etter hovedlovbruddsgruppe, finner vi noen relativt klare mønster og ulikheter: Mer enn 70 prosent av ofrene i aldersgruppen 0-9 år har vært utsatt for seksual- eller voldslovbrudd. Tilsvarende andel i de andre aldersgruppene reduseres med økende alder. For eksempel har 28 prosent av ofrene i aldersgruppen 10-19 år volds- eller seksualkriminalitet som hovedlovbrudd, mens den tilsvarende andelen er 3 prosent blant ofre i alderen 80 år eller eldre. Det motsatte mønsteret ser vi i forhold til annen vinningskriminalitet, og til en viss grad skadeverk, økonomisk kriminalitet og trafikk-kriminalitet (se figur).

Personoffer, etter utvalgte typer hovedlovbrudd og kjønn. 2007. Antall

Personoffer for voldskriminalitet, etter kjønn og ettårig alder. 2007. Per 1 000 innbyggere

Flere voldsofre og nye typer voldslovbrudd

I 2007 ble 21 700 personer registrert som ofre for vold og trusler - nesten 2 prosent flere enn i 2006. I løpet av halvannet år har det skjedd en omfordeling i registreringen av ofre for voldskriminalitet, etter at de nye bestemmelsene (i kraft 1. januar 2006) om mishandling i familieforhold ble mulig for politiet å registrere i straffesaksregisteret (fra og med 11. mai 2006). Omfordelingen er spesielt stor for kvinnelige ofre og ulike typer fysisk vold, det vil si en oppgang i mishandling i familieforhold og nedgang i legemsfornærmelse og -beskadigelse. Dette gjelder ikke i like stor grad for menn, som hadde en betydelig økning i antall ofre for legemsbeskadigelser (7 prosent). Antall ofre for fysisk vold - når vi ser mishandling i familieforhold og forbrytelser mot liv, legeme og helbred samlet - økte imidlertid mer for kvinner (5 prosent) enn for menn (2 prosent). I tillegg til økningen av ofre for disse voldsforbrytelsene ble det mer enn 4 prosent flere kvinnelige ofre for trusler, til forskjell fra menn som hadde en nedgang på 5 prosent.

Type vold ulik etter alder og kjønn

Kjønnsforskjellene er relativt store i utsatthet for legemsbeskadigelse (85 prosent menn) og legemsfornærmelse (64 prosent menn), men ikke blant ofrene for trusler (53 prosent menn). Kvinner er svært overrepresentert blant ofre for mishandling i familieforhold (inklusiv grov, 84 prosent kvinner) og blant ofrene for seksualforbrytelser (86 prosent) (se figur).

Ut fra anmeldelsene til politiet er risikoen for å bli utsatt for voldskriminalitet klart høyest i løpet av de aller første årene etter oppnådd myndighetsalder: I alderstrinnene 18 til og med 21 år er mer enn 2 prosent av alle menn, og mer enn 1 prosent av alle kvinner, registrert som offer for vold eller trusler i løpet av 2007. For begge kjønn reduseres deretter utsattheten for voldslovbrudd med stigende alder (se figur). En firedel av alle ofre utsatt for voldskriminalitet er under 20 år, og over halvparten er under 30 år. Andelen ofre under 30 år er noe lavere blant kvinner enn blant menn (henholdsvis 50 og 58 prosent).

Personoffer for vinningskriminalitet, etter kjønn og ettårig alder. 2007. Per 1 000 innbyggere

Personoffer for vinningskriminalitet, etter bosted (fylke). 2005-2007. Per 1 000 innbyggere

Tyveri fra oslobeboere, spesielt kvinner, på offentlig sted

Oslo har en langt større andel av befolkningen (4,8 prosent) som utsettes for vinningskriminalitet, enn de bosatte i alle andre fylker (se figur), og hadde fra 2006 til 2007 en betydelig oppgang i antall anmeldte tilfeller av grovt tyveri fra person på offentlig sted (33 prosent). Ut fra hovedlovbruddet i 2007 ble 2 600 menn og 4 300 kvinner bosatt i Oslo utsatt for tyveri fra person på offentlig sted, henholdsvis 27 og 34 prosent flere enn året før.

Statistikken over ofre for lovbrudd anmeldt

Statistikken baserer seg på opplysninger fra politiets straffesaksregister (BL/STRASAK/PAL) og inneholder alle med rollen "fornærmet" i alle anmeldte lovbrudd registrert i 2007. Statistikken ble første gang publisert i 2006, og inneholder nå årgangene 2004-2007. På grunn av praksis i registreringen av fornærmede og lovbrudd i BL/STRASAK/PAL kan ikke SSB identifisere absolutt alle registrerte lovbrudd som ofrene er utsatt for (jamfør tabellene 1, 2, 11 og 14). Statistikken over ofre for lovbrudd anmeldt er utviklet, produsert og publisert på oppdrag fra Justisdepartementet. Mer om utvalg, definisjoner og feilkilder i Om statistikken .

Tabeller: