13568_not-searchable
/sosiale-forhold-og-kriminalitet/statistikker/lovbruddo/arkiv
13568
Mer enn 180 000 personofre
statistikk
2006-06-26T10:00:00.000Z
Sosiale forhold og kriminalitet;Svalbard
no
lovbruddo, Ofre for anmeldte lovbrudd, kriminalitet, straffesaker, lovbruddsofre, fornærmede, tyveriofre, voldsofre, lovbruddsgrupper (for eksempel voldskriminalitet, vinningskriminalitet, seksualkriminalitet), lovbruddstyper (for eksempel tyveri, drap, voldtekt)Kriminalitet og rettsvesen, Sosiale forhold og kriminalitet, Sosiale forhold og kriminalitet, Svalbard
false

Ofre for anmeldte lovbrudd2004

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Mer enn 180 000 personofre

4 prosent av befolkningen i Norge blir årlig registrert som ofre for lovbrudd, viser ny type kriminalstatistikk.

Politianmeldelsene i 2004 viser at 3,9 prosent av de bosatte i Norge var offer for lovbrudd. Unge voksne er samlet sett mest utsatt, med noe overrepresentasjon av menn. Tyverier er det klart vanligste lovbruddet, men politiet registrerte også 20 300 ofre for vold og trusler. Små barn er betydelig overrepresentert blant ofre for seksualforbrytelser, men er i svært liten grad registrert som ofre for andre typer lovbrudd.

Halvparten av lovbruddene mot personer, og hvert sjette mot foretak

Anmeldelsene til politiet viser at 181 000 personer ble utsatt for 198 000 lovbrudd. Av de 407 000 anmeldte lovbruddene er imidlertid mindre enn halvparten registrert med et personoffer: 70 000 lovbrudd (17 prosent) er begått mot foretak eller andre juridiske enheter, og 139 000 lovbrudd (34 prosent) er uten et registrert offer. Narkotika- og trafikkriminalitet er eksempler på lovbrudd som ikke nødvendigvis har påført andre en direkte offeropplevelse, og mer enn 90 000 av de uten registrert offer finner vi i disse lovbruddsgruppene. 62 prosent av alle anmeldte forbrytelser er registrert med en person som fornærmet, mot kun 15 prosent av alle anmeldte forseelser. Ofre er i liten grad registrert som fornærmet for flere lovbrudd i løpet av et år: Ni av ti er kun registrert å ha vært utsatt for ett lovbrudd, og det er sjeldent at anmeldelsene inneholder mange ulike typer overgrep mot samme person.

Ny statistikk

Statistikken over ofre registrert i 2004 er utviklet på oppdrag fra Justisdepartementet. Statistisk sentralbyrå (SSB) har tidligere publisert statistikk over anmeldte lovbrudd (1995-1998) med opplysninger om ofre ( Gundersen 2000). Disse to statistikkene er imidlertid ikke direkte sammenliknbare - da det er betydelige ulikheter i både datagrunnlaget, bearbeidingen og definisjonene av statistikkenhetene. Statistikken over ofre 2004 regnes derfor som en ny statistikk fra SSB, og denne første årgangen vil bli fulgt opp med en statistikk over ofre registrert i 2005. Se også SSBs kartlegging av utsatthet og uro for lovbrudd i Levekårsundersøkelsene og virksomheters utsatthet for økonomisk kriminalitet i Ellingsen og Sky 2005 .

Lovbrudd anmeldt med personoffer, etter lovbruddsgruppe. 2004. Prosent

Tre av fire utsatt for tyveri, og høyest risiko for oslobeboere

Ser vi på det groveste lovbruddet det enkelte personoffer er utsatt for, er hele 74 prosent utsatt for tyveri og annen vinningskriminalitet - og for i overkant av 10 prosent er hovedlovbruddet voldskriminalitet. I alt er 6,4 prosent av de bosatte i Oslo - mot 3,9 prosent i hele landet - registrert som fornærmet for ett eller flere lovbrudd i 2004. Mest utsatt er de i aldersgruppen 20-29 år, hvor nesten hver tiende oslobeboer ble registrert som et lovbruddsoffer i 2004. Hvert femte tyverioffer bor i Oslo, og samlet sett er mer enn 5 prosent av de bosatte i hovedstaden årlig registrert som utsatt for minst ett vinningslovbrudd.

Personoffer for vinningskriminalitet, etter kjønn og alder. 2004. Per 1 000 innbyggere

Samlet sett er menn mer utsatt for vinningskriminalitet enn kvinner. I løpet av 2004 ble mer enn 80 000 menn, og nesten 54 000 kvinner, registrert som utsatt for minst ett vinningslovbrudd. Frem til 20-årsalderen er imidlertid omtrent like mange kvinner og menn registrert som offer for vinningslovbrudd (se figur). Kjønnsforskjellene er relativt store for de alvorligste tyveriene fra husholdninger: To tredjedeler av de registrerte ofrene for grovt tyveri fra boliger og hytter - og 70 prosent av ofrene for biltyveri - er menn. Når en husstand med flere personer blir utsatt for tyveri og skadeverk er det kanskje mannen, oftere enn kvinnen, som tar kontakt med politiet. Dette kan muligens være en av grunnene til at kjønnsforskjellene i anmeldelsene av denne type lovbrudd er så store.

Mest vold mot unge menn

Ut fra anmeldelsene til politiet er risikoen for å bli utsatt for voldskriminalitet aller høyest i løpet av de første årene etter oppnådd myndighetsalder. Dette gjelder for både menn og kvinner, men i alderen 18-24 år er voldsrisikoen for menn mer enn dobbel så stor som for kvinner. Fra midten av 20-åra reduseres utsattheten systematisk med stigende alder for begge kjønn (se figur). Mer enn halvparten av alle ofre for vold og trusler er under 30 år, og tre av fire er under 40 år. Andelen ofre under 30 år er noe lavere blant kvinner enn blant menn (henholdsvis 46 og 55 prosent).

Personoffer for voldskriminalitet, etter kjønn og alder. 2004. Per 1 000 innbyggere

Det ser også ut til at ofrene er noe eldre jo grovere fysisk vold de er utsatt for: Ut fra hovedlovbruddet er 73 prosent av alle ofrene ofre for legemsfornærmelse, 80 prosent for legemsbeskadigelse og 88 prosent for grov legemsbeskadigelse over 20 år. Det er også slik at det er større kjønnsforskjell i utsatthet for legemsbeskadigelse (80 prosent menn) enn de mindre grove legemsfornærmelsene (61 prosent menn) og truslene (54 prosent menn).

Høyest voldsrisiko for finnmarkinger

Ut fra ofrenes bosted og befolkningsmengden er det en klart høyere risiko for å bli utsatt for vold og trusler i Finnmark enn i andre fylker. Dette gjelder for både menn og kvinner, og spesielt i aldersgruppen 10-40 år. Bosatte i Oslo skiller seg ut som de nest mest utsatte for voldslovbrudd. Anmeldelsene viser imidlertid en svært ulik fordeling av mannlige og kvinnelige ofre for vold og trusler i de ulike fylkene: Av ofrene bosatt i Østfold er 45 prosent kvinner, mens den tilsvarende andelen i Vest-Agder er 32 prosent. Omfanget av ofre for voldskriminalitet i Oslo har også sammenheng med relativt mange kvinnelige ofre, og sett i forhold til befolkningsmengden politianmeldes omtrent like mye voldskriminalitet begått mot menn bosatt i Vest-Agder og Telemark - som mot menn bosatt i Oslo (se figur).

Personoffer for voldskriminalitet, etter kjønn og bosted (fylke). 2004. Per 1 000 innbyggere

Halvparten av alle småbarnsofre er utsatt for seksuallovbrudd

Det er relativt sjeldent at barn registreres som fornærmede i straffesaker. Dette har delvis en sammenheng med at barn ikke er direkte eiere av ting - og derigjennom sjeldent blir regnet som fornærmet for tyveri og skadeverk. Til sammen ble det levert anmeldelser med 1 200 barn under 10 år som ofre for ett eller flere lovbrudd. Av disse er halvparten utsatt for seksualforbrytelser. Vold og andre typer overgrep mot små barn blir derimot ikke anmeldt like ofte: I løpet av hele 2004 registrerte politiet kun 217 ofre for vold og trusler i alderen 0-9 år. Politiet får med andre ord rapportert om nesten tre ganger flere småbarnsofre for seksualforbrytelser enn for voldslovbrudd.

Barn og ungdom er betydelig overrepresentert blant alle ofre for seksualforbrytelser: Mer enn halvparten av alle nyanmeldte ofre for seksuallovbrudd er barn under 16 år. Jenter og kvinner er også i klart flertall, og utgjør 87 prosent av alle ofre for seksualforbrytelser.

Statistikken over ofre for lovbrudd anmeldt

Statistikken baserer seg på opplysninger fra politiets straffesaksregister (BL/STRASAK/PAL) og inneholder alle med rollen "fornærmet" i alle anmeldte lovbrudd registrert i 2004. Datagrunnlaget er det samme som for Lovbrudd anmeldt . Bearbeidingen av de to statistikkene har mye felles, men offerstatistikkens bruk av opplysninger om fornærmede gjør den mer omfattende. Mer om utvalg, definisjoner og feilkilder i Om statistikken .

Tabeller: