84613_not-searchable
/nasjonalregnskap-og-konjunkturer/statistikker/knri/arkiv
84613
Husholdningene fortsetter å spare
statistikk
2012-08-24T10:00:00.000Z
Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
knri, Nasjonalregnskap, inntekts- og kapitalregnskapet, husholdninger, ideelle organisasjoner, disponibel inntekt, disponibel realinntekt, sparerate, inntekter, utgifter, sparing, FISIM, nettofinansinvestering, aksjeutbytteNasjonalregnskap, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Nasjonalregnskap, inntekts- og kapitalregnskapet2. kvartal 2012

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Husholdningene fortsetter å spare

Husholdningssektorens disponible inntekt økte nominelt med 0,5 prosent fra 1. kvartal til 2. kvartal 2012, ifølge sesongjusterte tall. Sparingen var om lag på det samme høye nivået i 2. kvartal som i 1. kvartal.

Disponibel realinntekt. Sesongjustert. 1. kvartal 2002-2. kvartal 2012. 2009=100

Det største bidraget til veksten i husholdningenes disponible inntekt kom fra lønn, som økte med 1,2 prosent fra 1. til 2. kvartal. Økningen må ses i sammenheng med både en klar vekst i antall sysselsatte personer, og med den generelle lønnsveksten. Husholdningenes formuesinntekter økte svakt i perioden, sterk oppgang i renteutgiftene bidro imidlertid til å dempe veksten i disponibel inntekt.

Husholdningenes næringsinntekter var uendret fra 1. til 2. kvartal, det samme gjaldt utbetalinger av pensjoner og stønader fra offentlig forvaltning. Pensjoner og stønader vokste gjennom hele 2011 og veksten fortsatte inn i 1. kvartal 2012.

Sparingen utgjorde i overkant av 29 milliarder kroner i 2. kvartal, noe som ga en sparerate på 9,3 prosent. Justert for sesongvariasjoner var sparingen tilnærmet den samme som i kvartalet før.

Begreper og bakgrunnsinformasjon

Disponibel inntekt er lik summen av lønnsinntekter, næringsinntekter, formuesinntekter, offentlige stønader og andre inntekter, fratrukket summen av skatter, formuesutgifter og andre utgifter.

 

Disponibel realinntekt er disponibel inntekt korrigert for prisvekst.

 

Sparing er definert som disponibel inntekt fratrukket konsumutgiftene og korrigert for endringene i husholdningenes netto pensjonsfond.

 

Sparerate er sparingens andel av disponibel inntekt.

Revisjoner

Resultatene fra kvartalsvis institusjonelt sektorregnskap bygger på beregninger der datagrunnlaget er foreløpig. Usikkerheten er størst for det siste kvartalet. Ny informasjon innarbeides fortløpende og vil medføre revisjoner av tidligere publiserte tall. Det kvartalsvise institusjonelle sektorregnskapet avstemmes fortløpende mot kvartalsvis nasjonalregnskap (KNR). Ved oppdatering av ujusterte serier for de siste kvartalene kan de tilbakegående sesongjusterte seriene endre seg.

 

Tabeller

Tabeller til publiseringen