10227_not-searchable
/nasjonalregnskap-og-konjunkturer/statistikker/knri/arkiv
10227
Høye aksjeutbytter
statistikk
2006-03-16T10:00:00.000Z
Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
knri, Nasjonalregnskap, inntekts- og kapitalregnskapet, husholdninger, ideelle organisasjoner, disponibel inntekt, disponibel realinntekt, sparerate, inntekter, utgifter, sparing, FISIM, nettofinansinvestering, aksjeutbytteNasjonalregnskap, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Nasjonalregnskap, inntekts- og kapitalregnskapet4. kvartal 2005

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Høye aksjeutbytter

Veksten i husholdningenes disponible inntekter var på 7,8 prosent i 2005, noe som må ses i sammenheng med høye aksjeutbytter.

Aksjeutbytte påvirker kvartalsmønsteret til disponibel inntekt og sparing. Utviklingen i husholdningenes inntekter har de siste årene vært sterkt preget av høye utbetalinger av aksjeutbytte. Det er grunn til å tro at mye av økningen i disse inntektene er skattemessig motivert. Fra 2006 vil inntekter fra aksjeutbytte som overstiger avkastingen av en risikofri kapitalplassering, bli skattlagt som alminnelig inntekt. Aksjeutbytte som er tatt ut før 2006, vil være skjermet fra denne skatten. De siste årene har de høye aksjeutbyttene også blitt fulgt av høy sparing og høye finansinvesteringer. Det er dermed grunnlag for å si at mye av inntektene fra aksjeutbytte reinvesteres i næringsvirksomhet og i mindre grad blir benyttet til privat forbruk.

Når nasjonalregnskapet beregner hvordan fordelingen av aksjeutbytte er gjennom året, legger vi til grunn at mesteparten av aksjeutbyttet utbetales i 2. kvartal. Med de høye aksjeutbyttene vi har observert de siste årene, vil det bety at inntektsutviklingen gjennom året blir preget av dette, med kraftig vekst i disponibel inntekt fra 1. til 2. kvartal. Siden utviklingen i inntektene er så preget av de høye aksjeutbyttene, publiserer nasjonalregnskapet også en serie som viser disponibel inntekt eksklusive aksjeutbytte. Denne serien viser et mye jevnere forløp gjennom året.

Revisjoner

Nasjonalregnskapet har beregnet nye foreløpige årstall for 2004 og 2005. Revisjonene er innarbeidet i det kvartalsvise institusjonelle regnskapet slik at sum fire kvartaler for 2004 og 2005 stemmer med de nye årstallene.

For nærmere omtale av årstallene, se Økonomiske analyser 1/2006 .

Tabeller

Tabeller til publiseringen