92154_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/kvartal
92154
Større bransjevise forskjeller i industrien
statistikk
2013-01-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk4. kvartal 2012

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Større bransjevise forskjeller i industrien

Norske industriledere melder om utflating i produksjonsvolumet. Redusert ordrebeholdning på grunn av fallende etterspørsel fra eksportmarkedet forklarer denne utviklingen.

Konjunkturbarometeret for 4. kvartal 2012 viser svak vekst i industriproduksjonen. Et lignende resultat registreres også for sysselsettingen. Sviktende ordretilgang fra eksportmarkedet var hovedårsaken til utflatingen. Fallet i etterspørselen skapte store utfordringer for tradisjonell eksportrettet industri. Imidlertid var antallet arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen høyere enn på samme tid i 2011. Store ordrereserver hos leverandører til olje- og gassnæringen forklarer dette.

Hjemmemarkedsprisene fortsatte å stige i 4. kvartal 2012, mens det var ytterligere nedgang i eksportprisene. Noe av denne nedgangen må tilskrives valutaeffekter på grunn av en sterkere norsk krone. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i industrien beregnes til 79,8 prosent. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgraden henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat .

Faktorer som begrenset produksjonen i inneværende kvartal. Glattet sesongjustert. 1. kvartal 2005-4. kvartal 2012

Vekst i sammensatt konjunkturindikator

Generelle utsikter på kort sikt, det vil si 1. kvartal 2013, vurderes som bedre enn i 4. kvartal 2012. Forventninger om vekst i produksjonsvolumet og sysselsettingen støtter denne oppfatningen. Resultatet er også i samsvar med utviklingen i sammensatt konjunkturindikator, denne steg fra 1 til 5 (sesongjustert nettotall) i 4. kvartal 2012. Verdier over 0 indikerer økt produksjon i kommende periode. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks Statistikk .

Svekkede markedsforhold for eksportrettet industri

Produsenter av innsatsvarer, det vil si trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri samt metallindustri med flere, melder om fallende produksjonsvolum og lavere sysselsetting. Redusert ordrebeholdning på grunn av svikt i ordretilgangen forklarer denne utviklingen.

Etterspørselen var særlig svak i eksportmarkedet. Nedgangen gjenspeiles i markedsprisene som ble ytterligere svekket. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 80 prosent i 4. kvartal 2012. Resultatet ligger under det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene. Situasjonen var særlig krevende for produsenter av trelast- og trevarer, papir- og papirvarer og ikke-jernholdige metaller.

Generelle utsikter på kort sikt, det vil si 1. kvartal 2013, vurderes som bedre, og stadig flere industriledere deler denne oppfatningen. Forventninger om økt produksjonsvolum og stigende ordretilgang synes å være årsaken til dette.

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kvartal 2005-4. kvartal 2012

Mangel på kvalifisert arbeidskraft i verkstedindustrien

Produsenter av investeringsvarer, det vil si maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer, maskinreparasjon og -installasjon med flere, melder om større produksjonsvolum og økt sysselsetting. Samtidig var det mange industriledere som oppgav at mangel på kvalifisert arbeidskraft virket begrensende på produksjonen. Problemstillingen var særlig aktuell hos leverandører til olje- og gassnæringen. Ordrebeholdningen holdt seg stabil etter åtte påfølgende kvartaler med vekst. Redusert ordretilgang i eksportmarkedet var årsaken til dette. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 82,5 prosent i 4. kvartal 2012. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen var merkbart høyere enn på samme tid i 2011 og lå over det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene.

Generelle utsikter på kort sikt, det vil si 1. kvartal 2013, vurderes som bedre. Forventninger om ytterligere vekst i produksjonsvolumet og sysselsettingen støtter denne oppfatningen. I tillegg oppjusteres vedtatte investeringsplaner.

Stigende etterspørsel etter næringsmidler og drikkevarer

Produsenter av konsumvarer, det vil si næringsmiddel- og drikkevareindustri, trykking og grafisk industri, farmasøytisk industri, møbelindustri med flere, melder om noe sterkere vekst i produksjonsvolumet. Større innenlandsk etterspørsel etter næringsmidler og drikkevarer, samt bedre tilgang på råstoff forklarer denne utviklingen. Sysselsettingen falt i 2. halvår. Færre ansatte innenfor møbelindustri samt trykking og grafisk industri var en medvirkende årsak til dette. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 76,1 prosent i 4. kvartal 2012. Resultatet ligger under det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene.

Generelle utsikter på kort sikt, det vil si 1. kvartal 2013, vurderes som bedre og vedtatte investeringsplaner oppjusteres. Forventninger om ytterligere vekst i produksjonsvolum, etterspørsel og markedspriser underbygger disse resultatene.

Vurdering av næringer for 4. kvartal 2012 og utsiktene på kort sikt
 
NæringUtsikterBakgrunn
 
Nærings-, drikkevare- og tob.ind.++økt produksjonsvolum, flere sysselsatte og bedre tilgang på råstoff. Stigende etterspørsel samt høyere priser på hjemmemarkedet. Generelle utsikter for 1. kvartal vurderes som positive. Forventning om ytterligere vekst i etterspørsel og priser på hjemmemarkedet. Vedtatte investeringsplaner oppjusteres.
Trelast- og trevareindustri- (+)Fallende produksjonsvolum, lavere kapasitetsutnytting og færre sysselsatte. Redusert ordrebeholdning pga. svikt i ordretilgangen. Svekkede markedspriser. Generelle utsikter for 1. kvartal vurderes som positive. Forventning om vekst produksjonsvolum og innenlandsk etterspørsel.
Papir- og papirvareindustri- (+)Fallende produksjonsvolum, færre sysselsatte, redusert ordretilgang i hjemmemarkedet og svekkede markedspriser. Generelle utsikter for 1. kvartal vurderes som positive. Forventing om vekst i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting.
Kjemiske råvarer-Fallende produksjonsvolum, færre sysselsatte, redusert ordretilgang og svekkede markedspriser. Generelle utsikter for 1. kvartal vurderes som uendret. Forventning om lavere ordrebeholdning og ytterligere nedgang i sysselsettingen. Vedtatte investeringsplaner nedjusteres.
Ikke-jernholdige metaller-Fallende produksjonsvolum, lavere kapasitetsutnytting og færre sysselsatte. Redusert ordrebeholdning pga. svikt i ordretilgangen. Svekkede markedspriser. Generelle utsikter for 1. kvartal vurderes som negative. Forventning om ytterligere nedgang i sysselsetting og ordretilgang. Vedtatte investeringsplaner nedjusteres.
Metallvareindustri+økt produksjonsvolum, større kapasitetsutnytting, flere sysselsatte og bedrede priser på hjemmemarkedet. Om lag samme størrelse på ordrebeholdningen. Generelle utsikter for 1. kvartal vurderes som positive. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolumet samt enda høyere priser på hjemmemarkedet. Vedtatte investeringsplaner oppjusteres.
Data-, elektrisk utstyrsindustri+(-)økt produksjonsvolum, større kapasitetsutnytting og flere sysselsatte. Redusert ordretilgang samt lavere markedspriser. Generelle utsikter for 1. kvartal vurderes som uendret. Vedtatte investeringsplaner nedjusteres.
Maskinindustri+(-)Stabilt produksjonsvolum, men flere sysselsatte. Redusert ordretilgang og lavere priser i eksportmarkedet. Generelle utsikter for 1. kvartal vurderes som bedre. Forventning om vekst i produksjonsvolum, sysselsetting og ordretilgang.
Bygging av skip og oljeplattformer+økt produksjonsvolum og flere sysselsatte. Mangel på kvalifisert arbeidskraft. Redusert ordretilgang samt lavere markedspriser. De generelle utsiktene for 1. kvartal vurderes som positive. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum og sysselsetting. Planlagte investeringer oppjusteres.
Maskinreparasjon og -installasjon++økt produksjonsvolum, større kapasitetsutnytting, flere sysselsatte og stigende ordrebeholdning. Høyere ordretilgang samt bedrede priser på hjemmemarkedet. Generelle utsikter for 1. kvartal vurderes som uendret. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Vedtatte investeringsplaner oppjusteres.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes:++
+
²
-
--
+(-)
+/-
-(+)
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
God, men med enkelte negative tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre
Svak, men med enkelte positive tegn
 

Aktualitet

Datagrunnlaget er samlet inn i perioden 10. desember 2012-24. januar 2013.

Sammensatt konjunkturindikator for industrien (SKI)

Indikatoren beregnes med utgangspunkt i nettotall fra følgende tre spørsmål i konjunkturbarometeret:

 

- Forventet produksjonsutvikling i kommende kvartal sammenlignet med inneværende kvartal

- Faktisk utvikling i samlet ordrebeholdning sammenlignet med forrige kvartal

- Lagerbeholdning av egne produkter for salg

 

Gjennomsnittet av nettotallene (lagerbeholdning med negativt fortegn) er ledende for industriproduksjonen ved at:

 

- Forventning om økt produksjon indikerer høyere aktivitet i kommende kvartal

- Økt ordrebeholdning i inneværende kvartal indikerer høyere aktivitet ved effektuering av ordre i kommende kvartal

- Lageroppbygging indikerer redusert aktivitet i kommende kvartal

Tabeller

 

Figurer

  1. Totalt produksjonsvolum
  2. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting
  3. Gjennomsnittlig sysselsetting
  4. Ordretilgang fra hjemmemarkedet
  5. Ordretilgang fra eksportmarkedet
  6. Samlet ordrebeholdning
  7. Priser på hjemmemarkedet
  8. Priser på eksportmarkedet
  9. Kapasitetsutnyttingsgraden
  10. Generell bedømmelse av utsiktene