56400_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/kvartal
56400
Bransjevise forskjeller i industrien
statistikk
2012-01-27T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk4. kvartal 2011

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Bransjevise forskjeller i industrien

Norske industriledere melder om negativ utvikling i eksportmarkedet. Høyere innenlandsk etterspørsel veier delvis opp for dette, men ordretilgangen er skjevt fordelt.

Faktorer som begrenset produksjonen i inneværende kvartal. Glattet sesongjustert. 1. kvartal 2004-4. kvartal 2011

Konjunkturbarometeret for 4. kvartal 2011 viser moderat vekst i produksjonsvolumet og sysselsettingen. Økt ordretilgang i hjemmemarkedet forklarer denne utviklingen. I tillegg fortsatte hjemmemarkedsprisene å stige. Det motsatte ble registrert i eksportmarkedet. Her var det nedgang i både ordretilgang og priser. Fallet i etterspørselen rammer eksportrettede bransjer som metallindustri og produksjon av kjemiske råvarer. Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder dekket av nåværende ordrebeholdning gikk noe ned fra forrige undersøkelse, men lå over det historiske gjennomsnittet for industrien. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad falt til 79,3 prosent i 4. kvartal 2011. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgraden henviser SSB til Eurostat .

Venter ytterligere bedring i hjemmemarkedet

Generelle utsikter på kort sikt (1. kvartal 2012) vurderes som positive. Forventninger om ytterligere bedring i hjemmemarkedet støtter denne oppfatningen. Sammensatt konjunkturindikator for industrien steg til 6 (sesongjustert nettotall) i 4. kvartal 2011. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator henviser SSB til Eurostat (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks Statistik .

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kvartal 2004-4. kvartal 2011

Færre sysselsatte innenfor produksjon av innsatsvarer

Produsenter av innsatsvarer (trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri, metallindustri med flere) melder om nedgang i sysselsettingen. Redusert ordretilgang og fallende priser i eksportmarkedet var trolig årsaken til dette. Samlet produksjonsvolum fortsatte å stige, men veksten var svakere enn i første halvår. Tilsvarende utvikling registreres for innenlandsk ordretilgang. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad falt til 80,5 prosent i 4. kvartal 2011. Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder dekket av nåværende ordrebeholdning er noe lavere enn i forrige undersøkelse.

Generelle utsikter på kort sikt (1. kvartal 2012) vurderes som positive, men optimismen er dalende. Samtidig er det flere industriledere som overveier å nedjustere vedtatte investeringsplaner.

Flere sysselsatte innenfor produksjon av investeringsvarer

Produsenter av investeringsvarer (maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer, maskinreparasjon og -installasjon med flere) melder om økt produksjonsvolum og kraftig vekst i sysselsettingen. Imidlertid bidro mangel på kvalifisert arbeidskraft til å begrense produksjonen. Prisene falt i eksportmarkedet og bedret seg i hjemmemarkedet. Ordretilgangen fortsatte å stige, men veksten var svakere enn i første halvår. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad ble beregnet til 81,6 prosent i 4. kvartal 2011. Resultatet ligger under det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene. Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder dekket av nåværende ordrebeholdning er om lag like stort som i forrige undersøkelse.

Generelle utsikter på kort sikt (1. kvartal 2012) vurderes som positive, og stadig flere industriledere overveier å justere opp vedtatte investeringsplaner. Forventninger om vekst i produksjonsvolumet og i ordretilgangen forklarer dette.

Fortsatt høy etterspørsel etter konsumvarer

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddel- og drikkevareindustri, trykking og grafisk industri, farmasøytisk industri, møbelindustri med flere) melder om økt produksjonsvolum og moderat vekst i sysselsettingen. Samtidig fortsatte markedsprisene å stige. Høy innenlandsk etterspørsel etter næringsmidler og drikkevarer forklarer delvis denne utviklingen. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for de aktuelle næringene beregnes til 75,5 prosent i 4. kvartal 2011.

Generelle utsikter på kort sikt (1. kvartal 2012) vurderes som positive. Forventninger om en ytterligere bedring i markedsforholdene støtter denne oppfatningen.

Vurdering av næringer for 4. kvartal 2011 og utsiktene på kort sikt
 
Næring Utsikter Bakgrunn
 
Nærings-, drikkevare- og tobakksindustri ++ Høyere produksjonsvolum og sysselsetting. økt etterspørsel fra hjemmemarkedet. Høyere markedspriser. Generelle utsikter for 1. kvartal bedømmes som bedre. Det ventes videre vekst i produksjonsvolum, etterspørsel fra hjemmemarkedet og markedspriser.
Trelast- og trevareindustri + økt produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Ordretilgang fra hjemmemarkedet har økt, mens tilgang fra eksportmarkedet er redusert. Høyere markedspriser på hjemmemarkedet og lavere på eksportmarkedet. Mange ledere bedømmer de generelle utsiktene for 1. kvartal som bedre, og det ventes ytterligere vekst i produksjon og ordretilgang. Priser på hjemmemarkedet er ventet å stige.
Papir- og papirvareindustri - økt produksjonsvolum. Nedgang i sysselsetting, ordretilgang og markedspriser. Generelle utsikter for 1. kvartal vurderes som dårligere av mange ledere. Dette underbygges av forventinger om lavere ordretilgang og negativ utvikling i markedsprisene.
Kjemiske råvarer -- Redusert produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet er redusert. Det samme gjelder markedsprisene. Generelle utsikter for 1. kvartal bedømmes som dårligere, og det ventes ytterligere nedgang i produksjonsvolum, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser.
Ikke-jernholdige metaller - Lavere produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Redusert ordretilgang og markedspriser. Mange ledere peker på at etterspørselssvikt fra eksportmarkedet begrenser produksjonen. De generelle utsiktene for 1. kvartal vurderes som dårligere, men færre ledere enn i forrige kvartal deler denne oppfatningen. Det er ventet om lag uendret produksjon i 1. kvartal, mens ordretilgang og markedspriser er ventet å bli ytterligere redusert.
Metallvareindustri + Mange ledere melder om vekst i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Sysselsetting og ordretilgang fra hjemmemarkedet har økt. Om lag uendrede hjemmemarkedspriser, mens eksportprisene er redusert. Generelle utsikter for 1. kvartal bedømmes som bedre, og det er ventet ytterligere vekst i produksjonsvolum og ordretilgang. Det er også ventet en vekst i hjemmemarkedspriser.
Data-, elektrisk utstyrsindustri -(+) Om lag uendret produksjonsvolum. Vekst i sysselsetting. Lavere ordretilgang og markedspriser. Mange ledere peker på svak etterspørsel som begrensende faktor for produksjonen. Generelle utsikter for 1. kvartal bedømmes som om lag uendret. Det ventes vekst i produksjonsvolum, sysselsetting og ordretilgang fra hjemmemarkedet. Det er ventet nedgang i eksportpriser.
Maskinindustri ++ Mange ledere melder om høyere produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordretilgang fra hjemmemarkedet har økt, mens tilgangen fra eksportmarkedet er om lag uendret. Eksportpriser er redusert. Generelle utsikter for 1. kvartal vurderes som bedre av mange ledere, og det ventes videre vekst i produksjon, sysselsetting og ordretilgang.
Bygging av skip og oljeplattformer + Høyere produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Om lag uendret ordretilgang. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen har gått noe ned. Planlagte investeringer er justert opp, og de generelle utsiktene for 1. kvartal vurderes som bedre av mange ledere. Mange ledere forventer vekst i produksjon, sysselsetting og ordretilgang i det kommende kvartal. Eksportpriser er ventet å bli lavere.
Maskinreparasjon og -installasjon + økt produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Vekst i ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. Hjemmemarkedsprisene har økt, mens eksportprisene er redusert. Planlagte investeringer er justert opp, og generelle utsikter for 1. kvartal bedømmes som bedre. Det er ventet vekst i produksjon, sysselsetting og ordretilgang. Det er ventet ytterligere vekst i hjemmemarkedspriser, mens eksportprisene er ventet å gå ned.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
~
-
--
+(-)
+/-
-(+)
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre
 

Sammensatt konjunkturindikator for industrien (SKI)

Indikatoren beregnes med utgangspunkt i nettotall fra følgende tre spørsmål i konjunkturbarometeret:

 

  • Forventet produksjonsutvikling i kommende kvartal sammenlignet med inneværende kvartal
  • Faktisk utvikling i samlet ordrebeholdning sammenlignet med forrige kvartal
  • Lagerbeholdning av egne produkter for salg

 

Gjennomsnittet av nettotallene (lagerbeholdning med negativt fortegn) er ledende for industriproduksjonen ved at:

 

  • Forventning om økt produksjon indikerer høyere aktivitet i kommende kvartal.
  • Økt ordrebeholdning i inneværende kvartal indikerer høyere aktivitet ved effektuering av ordre i kommende kvartal
  • Lageroppbygging indikerer redusert aktivitet i kommende kvartal

 

Aktualitet

Datagrunnlaget er samlet inn i perioden mellom 10. desember 2011 og 25. januar 2012.

 

Endringer i konjunkturbarometeret

Spørreskjemaet som benyttes i konjunkturbarometerets datainnsamling er revidert fra og med undersøkelsen for 4. kvartal 2011. Det nye spørreskjemaet er grundig testet, og særlig er det fokusert på å gjøre spørsmålene tydeligere. Enkelte spørsmål er fjernet, mens andre er kommet til.

 

Følgende spørsmål er fjernet i det nye spørreskjemaet og vil dermed ikke lenger bli publisert:

Leveringstidene for den totale ordreinngang

Lagerbeholdning av råvarer, materialer, halvfabrikata mv.

Lagerbeholdningene av råvarer mv. i forhold til produksjonsomfanget

Lagerbeholdningene av egne produkter i forhold til omsetningen

 

I det nye spørreskjemaet er det tatt inn spørsmål om innsatspriser, lønnsomhet og begrensende faktorer for investeringer i realkapital. Indikatorene vil bli publisert når disse er kvalitetssikret, og det er beregnet resultater for flere påfølgende kvartaler. Ut over dette er spørsmålene de samme som i det gamle spørreskjemaet. Lenke til nytt spørreskjema .