84575_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
84575
Ordrebeholdningen stoppet å vokse
statistikk
2012-10-30T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk3. kvartal 2012

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Ordrebeholdningen stoppet å vokse

Norske industriledere melder om større økning i produksjonsvolumet, men et fall i sammensatt konjunkturindikator tyder på at veksten vil bremse opp. Hovedårsaken er svakere ordretilgang.

Konjunkturbarometeret for 3. kvartal 2012 viser noe sterkere vekst i industriproduksjonen. Samtidig fortsatte sysselsettingen å stige. Denne utviklingen kan delvis forklares med økt aktivitet hos leverandører til olje- og gassnæringen. Etterspørselsveksten flatet ut på hjemmemarkedet, og ordretilgangen herfra var ikke lenger stor nok til å kompensere for fallende etterspørsel i eksportmarkedet. Som en følge av dette stoppet ordrebeholdningen å vokse etter en lengre periode med oppgang.

Hjemmemarkedsprisene fortsatte å stige, mens det motsatte var tilfelle i eksportmarkedet. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 79,8 prosent i 3. kvartal 2012. Nivået har vært tilnærmet stabilt i syv påfølgende kvartaler og ligger under det historiske gjennomsnittet til industrien. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgraden henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat .

Faktorer som begrenset produksjonen i inneværende kvartal. Glattet sesongjustert. 1. kvartal 2005-3. kvartal 2012. Prosent

Nedgang i sammensatt konjunkturindikator

Industrilederne vurderte de generelle utsiktene for 4. kvartal 2012 som positive. Forventninger om vekst i produksjonsvolumet, samt vekst i ordretilgangen, forklarer denne oppfatningen. Resultatene står i kontrast til utviklingen i sammensatt konjunkturindikator som falt fra 6 til 1 (sesongjustert nettotall) i 3. kvartal 2012. Denne nedgangen antyder en flat utvikling i produksjonsvolumet.

Fallet i sammensatt konjunkturindikator skyldes flere årsaker. Ordrebeholdningen har sluttet å vokse, og det var lageroppbygging av ferdigvarer for salg. I tillegg oppgav færre industriledere enn i foregående undersøkelse at man forventer større produksjonsvolum i det kommende kvartalet. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks Statistikk .

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kvartal 2005-3. kvartal 2012

Svake resultater for produsenter av ikke-jernholdige metaller

Produsenter av innsatsvarer (trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri, samt metallindustri med flere) melder om stabilt produksjonsvolum etter en lang periode med vekst. Sysselsettingen synes derimot å falle og vedtatte investeringsplaner nedjusteres. Markedsforholdene ble forverret i 3. kvartal. Dette førte til en nedgang i ordrebeholdningen samt større lagre av produkter for salg. Situasjonen var særlig vanskelig for produsenter av ikke-jernholdige metaller. Det rapporteres også om dårligere tider for produsenter av trelast og trevarer. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for de aktuelle næringene beregnes til 80,7 prosent. Dette resultatet ligger under det historiske gjennomsnittet.

Generell bedømmelse av utsiktene for 4. kvartal 2012 var svakt positiv. Forventninger om økt produksjonsvolum og bedrede forhold på hjemmemarkedet støtter denne vurderingen.

Ytterligere vekst i ordrebeholdningen

Produsenter av investeringsvarer (maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer, maskinreparasjon og - installasjon med flere) melder om enda større produksjonsvolum og kraftig oppgang i sysselsettingen. Imidlertid bidro kapasitetsvansker og mangel på kvalifisert arbeidskraft til å bremse produksjonsveksten. Stigende ordrebeholdning som en følge av økt ordretilgang i hjemmemarkedet forklarer den positive utviklingen. Et høyt investeringsnivå innenfor olje- og gassnæringen var hovedårsaken til dette (se investeringsstatistikk olje og gass ). Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 82,3 prosent i 3. kvartal 2012. Resultatet ligger nær det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene.

Generell bedømmelse av utsiktene i 4. kvartal 2012 var positiv. Forventninger om ytterligere vekst i ordrebeholdningen forklarer denne oppfatningen. Samtidig oppgav svært mange industriledere at man venter økt sysselsetting i det kommende kvartalet, og vedtatte investeringsplaner oppjusteres.

Fallende etterspørsel i hjemmemarkedet

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddel- og drikkevareindustri, trykking og grafisk industri, farmasøytisk industri, møbelindustri med flere), melder om utflating i produksjonsvolumet etter en lang vekstperiode. Fallende etterspørsel i hjemmemarkedet var årsaken til dette. Svak forbruksvekst for næringsmidler og drikkevarer, kombinert med ordresvikt innenfor trykking og grafisk industri, forklarer delvis denne nedgangen. Markedsprisene steg både hjemme og ute, og det var stigende etterspørsel i eksportmarkedet. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 76 prosent i 3. kvartal 2012. Resultatet ligger noe under det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene.

Generell bedømmelse av utsiktene for 4. kvartal 2012 var positiv. Forventninger om vekst i produksjonsvolum, etterspørsel og markedspriser støtter dette synet. Imidlertid er det ventet at sysselsettingen vil falle.

Vurdering av næringer for 3. kvartal 2012 og utsiktene på kort sikt
 
NæringUtsikterBakgrunn
 
Nærings-, drikkevare- og tobakksindustri+Høyere produksjonsvolum og sysselsetting. Om lag uendret etterspørsel fra hjemme- og eksportmarkedet. Mange ledere melder om vekst i hjemmemarkedspriser. Generelle utsikter for 4. kvartal bedømmes av mange ledere som bedre, og det ventes ytterligere vekst i produksjon og markedspriser.
Trelast- og trevareindustri-Redusert produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Mange ledere melder om lavere ordretilgang, og flere melder at svak etterspørsel og økt konkurranse i hjemmemarkedet begrenser produksjonen. Lavere markedspriser. Generelle utsikter for 4. kvartal vurderes som dårligere, og det er ventet ytterligere fall i produksjon, sysselsetting og ordretilgang. Hjemmemarkedspriser er ventet å forbli uendret, mens eksportprisene er ventet å falle.
Papir- og papirvareindustri-(+)Høyere produksjonsvolum, men redusert sysselsetting. Negativ utvikling i ordretilgangen og fallende markedspriser. Det ventes likevel bedring i 4. kvartal og generelle utsikter vurderes som bedre. Forventing om vekst i produksjon og ordretilgang, mens eksportpriser er ventet å falle ytterligere.
Kjemiske råvarer-Om lag uendret produksjonsvolum. Redusert sysselsetting og lavere ordretilgang fra hjemmemarkedet. Ordretilgang fra eksportmarkedet er om lag uendret. Reduserte markedspriser. Generelle utsikter for 4. kvartal bedømmes som dårligere, og det ventes uendret produksjonsvolum. Sysselsetting og ordretilgang er ventet å falle ytterligere. Forventing om uendrede markedspriser.
Ikke-jernholdige metaller--Redusert produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Lavere ordretilgang og markedspriser. Mange ledere vurderer de generelle utsiktene for 4. kvartal som dårligere. Dette synet støttes av forventning om ytterligere fall i produksjon, sysselsetting og ordretilgang fra eksportmarkedet. Eksportprisene er ventet å bli lavere.
Metallvareindustri++Mange ledere melder om høyere produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Vekst i ordretilgang og markedspriser fra hjemmemarkedet, mens ordretilgang og markedspriser fra eksportmarkedet er om lag uendret. Generelle utsikter for 4. kvartal vurderes som bedre av mange ledere, og det ventes videre vekst i produksjon, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser.
Data-, elektrisk utstyrsindustri+(-)økt produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Vekst i ordretilgang fra hjemmemarkedet, mens eksportordrene er om lag uendret. Reduserte markedspriser. Generelle utsikter for 4. kvartal vurderes som dårligere. Dette synet støttes av forventing om ytterligere reduksjon i eksportpriser og lavere ordretilgang fra eksportmarkedet. Samtidig er det ventet vekst i produksjonsvolum og hjemmemarkedspriser.
Maskinindustri+(-)Høyere produksjonsvolum og sysselsetting. Redusert ordretilgang og markedspriser fra hjemme og eksportmarkedet. Planlagte investeringer er justert opp, og generelle utsikter for 4. kvartal bedømmes som bedre. Mange ledere forventer vekst i produksjon, sysselsetting og ordretilgang. Markedspriser er ventet å bli om lag uendret.
Bygging av skip og oljeplattformer++økt produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Mange ledere melder om vekst i sysselsetting og stadig flere trekker frem mangel på kvalifisert arbeidskraft som begrensende for produksjonen. Vekst i ordretilgang fra hjemmemarkedet og om lag uendrede markedspriser. Mange ledere bedømmer de generelle utsiktene for 4. kvartal som bedre og det er ventet vekst i produksjon, sysselsetting ordretilgang og hjemmemarkedspriser. Planlagte investeringer er justert opp.
Maskinreparasjon og -installasjon++Høyere produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt ordretilgang og høyere hjemmemarkedspriser. Planlagte investeringer er justert opp, og generelle utsikter for 4. kvartal vurderes som bedre. Det ventes vekst i produksjon, sysselsetting, ordretilgang og hjemmemarkedspriser. Eksportpriser er ventet å bli om lag uendret.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes:++
+
²
-
--
+(-)
+/-
-(+)
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
God, men med enkelte negative tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre
Svak, men med enkelte positive tegn
 

Aktualitet

Datagrunnlaget er samlet inn i perioden 10. september 2012-25. oktober 2012.

Sammensatt konjunkturindikator for industrien (SKI)

Indikatoren beregnes med utgangspunkt i nettotall fra følgende tre spørsmål i konjunkturbarometeret:

 

Forventet produksjonsutvikling i kommende kvartal sammenlignet med inneværende kvartal

Faktisk utvikling i samlet ordrebeholdning sammenlignet med forrige kvartal

Lagerbeholdning av egne produkter for salg

 

Gjennomsnittet av nettotallene (lagerbeholdning med negativt fortegn) er ledende for industriproduksjonen ved at:

 

Forventning om økt produksjon indikerer høyere aktivitet i kommende kvartal

Økt ordrebeholdning i inneværende kvartal indikerer høyere aktivitet ved effektuering av ordre i kommende kvartal

Lageroppbygging indikerer redusert aktivitet i kommende kvartal

 

Endringer i Konjunkturbarometeret

Spørreskjemaet som benyttes i Konjunkturbarometerets datainnsamling er revidert fra og med undersøkelsen for 4. kvartal 2011. Det nye spørreskjemaet er grundig testet, og særlig er det fokusert på å gjøre spørsmålene tydeligere. Enkelte spørsmål er fjernet, mens andre er kommet til.

 

Følgende spørsmål er fjernet i det nye spørreskjemaet og vil dermed ikke lenger bli publisert:

- Leveringstidene for den totale ordreinngangen

- Lagerbeholdning av råvarer, materialer, halvfabrikata mv.

- Lagerbeholdningene av råvarer mv. i forhold til produksjonsomfanget

- Lagerbeholdningene av egne produkter i forhold til omsetningen

 

I det nye spørreskjemaet er det tatt inn spørsmål om innsatspriser, lønnsomhet og begrensende faktorer for investeringer i realkapital. Indikatorene vil bli publisert når disse er kvalitetssikret, og det er beregnet resultater for flere påfølgende kvartaler. Ut over dette er spørsmålene de samme som i det gamle spørreskjemaet. Lenke til nytt spørreskjema .

 

Tabeller

Tabeller til publiseringen