84571_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
84571
Ytterligere bedring i hjemmemarkedet
statistikk
2012-04-27T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk1. kvartal 2012

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Ytterligere bedring i hjemmemarkedet

Norske industriledere melder om fallende ordretilgang i eksportmarkedet, men høy innenlandsk etterspørsel veier opp for denne nedgangen. Mye tyder på en tilsvarende utvikling i 2. kvartal 2012.

Faktorer som begrenset produksjonen i inneværende kvartal. Glattet sesongjustert. 1. kvartal 2005-1. kvartal 2012

Konjunkturbarometeret for 1. kvartal 2012 viser stabil vekst i industriproduksjonen. Samtidig fortsatte sysselsettingen å stige. Positiv utvikling i hjemmemarkedet forklarer denne oppgangen. Motsatt tendens registreres i eksportmarkedet. Her var det ytterligere nedgang i ordretilgang og markedspriser. Fallet i etterspørselen skapte store utfordringer for enkelte næringer innen tradisjonell eksportrettet industri. Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder dekket av nåværende ordrebeholdning var lavere enn registrert på samme tid i fjor, men gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad steg til 79,9 prosent i 1. kvartal 2012. Historisk sett er dette et resultat på det jevne. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgraden henviser SSB til Eurostat .

Venter ytterligere bedring i hjemmemarkedet

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt (2. kvartal 2012) er positiv, og flere industriledere overveier å justere opp vedtatte investeringsplaner. Forventninger om bedrede forhold i hjemmemarkedet underbygger disse resultatene. Sammensatt konjunkturindikator for industrien steg fra 6 til 9 (sesongjustert nettotall) i 1. kvartal 2012. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator henviser SSB til Eurostat (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks Statistikk .

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kvartal 2005-1. kvartal 2012

Svak utvikling i eksportmarkedet

Produsenter av innsatsvarer (trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri, metallindustri med flere) melder om moderat vekst i produksjonsvolumet og stabil utvikling i sysselsettingen. Imidlertid registreres det store bransjevise forskjeller. Innenlandsk ordretilgang fortsatte å stige, mens eksportmarkedet var preget av ordresvikt og prisfall. Den svake utviklingen i markedsforholdene var svært krevende for eksportrettede næringer som papir- og papirvareindustri, metallindustri samt produksjon av kjemiske råvarer. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i 1. kvartal 2012 beregnes til 80,8 prosent. Resultatet ligger under det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene. Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder dekket av nåværende ordrebeholdning var lavere enn på samme tid i 2011.

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt (2. kvartal 2012) er positiv, men optimismen var dalende, og vurderingen går mot nøytral.

Økt innenlandsk etterspørsel

Produsenter av investeringsvarer (maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer, maskinreparasjon og -installasjon med flere) melder om større produksjonsvolum og flere sysselsatte. Høyere innenlandsk ordretilgang, delvis som en følge av en sterk oppgang i olje- og gassinvesteringene (se investeringsstatistikk olje og gass ), forklarer denne utviklingen. Imidlertid bidro mangel på kvalifisert arbeidskraft til å bremse veksten i leverandørindustrien. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad steg til 82,2 prosent i 1. kvartal 2012, men nivået ligger fortsatt noe under det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene.

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt (2. kvartal 2012) er positiv, og stadig flere industriledere overveier å justere opp vedtatte investeringsplaner.

Bransjemessige forskjeller

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddel- og drikkevareindustri, trykking og grafisk industri, farmasøytisk industri, møbelindustri med flere) melder om høyere produksjonsvolum, stigende etterspørsel og bedrede priser, men også her registreres det bransjemessige forskjeller. Positiv utvikling hos produsenter av næringsmidler og drikkevarer bidro til å trekke opp tallene, mens svake resultater for blant annet møbelindustri dro i motsatt retning. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i 1. kvartal 2012 beregnes til 76 prosent for de aktuelle næringene.

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt (2. kvartal 2012) er positiv. Forventninger om en ytterligere bedring i markedsforholdene for produsenter av næringsmidler og drikkevarer forklarer delvis denne oppfatningen.

Vurdering av næringer for 1. kvartal 2012 og utsiktene på kort sikt
 
NæringUtsikter   Bakgrunn
 
Nærings-, drikkevare- og tob.ind.++økt produksjonsvolum, flere sysselsatte, stigende etterspørsel og bedrede markedspriser. Generell bedømmelse av utsiktene for 2. kvartal er positiv. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum, etterspørsel og markedspriser.
Trelast- og trevareindustri+økt produksjonsvolum, flere sysselsatte og høy ordretilgang i fra hjemmemarkedet. Negativ utvikling i eksportmarkedet. Generell bedømmelse av utsiktene for 2. kvartal er positiv. Forventning om ytterligere vekst i ordretilgangen fra hjemmemarkedet.
Papir- og papirvareindustri--Fallende produksjonsvolum, færre sysselsatte, lavere ordretilgang og reduserte markedspriser. Generell bedømmelse av utsiktene for 2. kvartal er negativ. Vedtatte investeringsplaner nedjusteres.
Kjemiske råvarer--Fallende produksjonsvolum, færre sysselsatte og lavere ordretilgang. Reduserte priser på eksportmarkedet. Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt er negativ, men færre deler denne oppfatningen. Vedtatte investeringsplaner oppjusteres.
Ikke-jernholdige metaller-Fallende produksjonsvolum, færre sysselsatte og nedgang i ordrebeholdningen. Lavere ordretilgang samt reduserte priser på eksportmarkedet. Generell bedømmelse av utsiktene for 2. kvartal er tilnærmet nøytral.
Metallvareindustri+økt produksjonsvolum, flere sysselsatte og stigende ordretilgang i fra hjemmemarkedet. Reduserte priser på eksportmarkedet. Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt er positiv, men færre deler denne oppfatningen.
Data-, elektrisk utstyrsindustri+/-økt produksjonsvolum, flere sysselsatte samt stigende ordretilgang i fra hjemmemarkedet. Lavere ordretilgang og reduserte priser på eksportmarkedet. Generell bedømmelse av utsiktene for 2. kvartal er tilnærmet nøytral.
Maskinindustri+Stabilt produksjonsvolum, men flere sysselsatte. Stigende ordretilgang i fra hjemmemarkedet. Lavere ordretilgang og reduserte priser på eksportmarkedet. Generell bedømmelse av utsiktene for 2. kvartal er positiv. Vedtatte investeringsplaner oppjusteres.
Bygging av skip og oljeplattformer+økt produksjonsvolum og flere sysselsatte, men knapphet på kvalifisert arbeidskraft. Stigende ordretilgang i fra hjemmemarkedet. Stabil ordretilgang i fra eksportmarkedet. Reduserte markedspriser. Generell bedømmelse av utsiktene for 2. kvartal er positiv. Vedtatte investeringsplaner oppjusteres.
Maskinreparasjon og -installasjon++økt produksjonsvolum, høyere kapasitetsutnytting og flere sysselsatte, men knapphet på kvalifisert arbeidskraft. Stigende ordretilgang og bedrede priser på hjemmemarkedet. Lavere ordretilgang i fra eksportmarkedet. Generell bedømmelse av utsiktene for 2. kvartal er positiv. Vedtatte investeringsplaner oppjusteres. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolumet og ordretilgangen i fra hjemmemarkedet.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes:++
+
~
-
--
+(-)
+/-
-(+)
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
God, men med enkelte negative tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre
Svak, men med enkelte positive tegn
 

Sammensatt konjunkturindikator for industrien (SKI)

Indikatoren beregnes med utgangspunkt i nettotall fra følgende tre spørsmål i konjunkturbarometeret:

 

  • Forventet produksjonsutvikling i kommende kvartal sammenlignet med inneværende kvartal
  • Faktisk utvikling i samlet ordrebeholdning sammenlignet med forrige kvartal
  • Lagerbeholdning av egne produkter for salg

 

Gjennomsnittet av nettotallene (lagerbeholdning med negativt fortegn) er ledende for industriproduksjonen ved at:

 

  • Forventning om økt produksjon indikerer høyere aktivitet i kommende kvartal.
  • Økt ordrebeholdning i inneværende kvartal indikerer høyere aktivitet ved effektuering av ordre i kommende kvartal.
  • Lageroppbygging indikerer redusert aktivitet i kommende kvartal.

 

Aktualitet

Datagrunnlaget er samlet inn i perioden mellom 10. mars 2012 og 25. april 2012.

Endringer i Konjunkturbarometeret

Spørreskjemaet som benyttes i Konjunkturbarometerets datainnsamling, er revidert fra og med undersøkelsen for 4. kvartal 2011. Det nye spørreskjemaet er grundig testet, og særlig er det fokusert på å gjøre spørsmålene tydeligere. Enkelte spørsmål er fjernet, mens andre er kommet til.

 

Følgende spørsmål er fjernet i det nye spørreskjemaet og vil dermed ikke lenger bli publisert:

- Leveringstidene for den totale ordreinngangen

- Lagerbeholdning av råvarer, materialer, halvfabrikata mv.

- Lagerbeholdningene av råvarer mv. i forhold til produksjonsomfanget

- Lagerbeholdningene av egne produkter i forhold til omsetningen

 

I det nye spørreskjemaet er det tatt inn spørsmål om innsatspriser, lønnsomhet og begrensende faktorer for investeringer i realkapital. Indikatorene vil bli publisert når disse er kvalitetssikret, og det er beregnet resultater for flere påfølgende kvartaler. Ut over dette er spørsmålene de samme som i det gamle spørreskjemaet. Lenke til nytt spørreskjema .