53689_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
53689
Signaler om redusert vekst i 4. kvartal
statistikk
2011-10-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk3. kvartal 2011

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Signaler om redusert vekst i 4. kvartal

Norske industriledere melder om positiv utvikling i produksjonsvolumet, men veksten vil trolig bli svakere i 4. kvartal. Fallende etterspørsel etter innsatsvarer fra eksportmarkedet medvirker til dette.

Faktorer som begrenset produksjonen i inneværende kvartal. Glattet sesongjustert. 1. kvartal 2004-3. kvartal 2011

Konjunkturbarometeret for 3. kvartal 2011 viser en stabil økning i industriproduksjonen og en ytterligere oppgang i sysselsettingen. Høy innenlandsk ordretilgang forklarer denne utviklingen. Imidlertid oppgav noe flere industriledere at etterspørsels- og konkurranseforhold virket begrensende på produksjonen. Prisene steg i det innenlandske markedet, mens de gikk ned i eksportmarkedet. Ordretilgangen fra eksportmarkedet var om lag like stor som ved forrige måling.

Antall arbeidsmåneder dekket av nåværende ordrebeholdning lå over det historiske gjennomsnittet for industrien. Store ordrereserver hos produsenter av investeringsvarer var årsaken til dette. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 80 prosent i 3. kvartal 2011. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgrad henviser SSB til Eurostat .

Nedgang i sammensatt konjunkturindikator

Generelle utsikter på kort sikt (4. kvartal 2011) vurderes som positive. Forventninger om ytterligere bedring i produksjonsvolumet og sysselsettingen støtter dette synet. Sammensatt konjunkturindikator for industrien beregnes til 5 (sesongjustert nettotall) i 3. kvartal 2011. Resultatet er merkbart lavere enn ved forrige måling og bærer bud om svakere vekst i industriproduksjonen. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator henviser SSB til Eurostat (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks Statistikk .

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kvartal 2004-3. kvartal 2011

Fallende etterspørsel fra eksportmarkedet

Produsenter av innsatsvarer (trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri, metallindustri med flere) melder om fallende ordretilgang og reduserte priser i eksportmarkedet. Imidlertid fortsatte produksjonsvolumet å stige. økt ordretilgang i det innenlandske markedet var årsaken til dette. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 81,4 prosent i 3. kvartal 2011. Resultatet ligger under det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene.

Generelle utsikter på kort sikt (4. kvartal 2011) vurderes fortsatt som positive, men sysselsettingsveksten viser tegn til å flate ut.

økt produksjon av investeringsvarer

Produsenter av investeringsvarer (maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer med flere) melder om økt produksjonsvolum og kraftig vekst i sysselsettingen. Flere påfølgende kvartaler med stigende ordretilgang i hjemme- og eksportmarkedet var årsaken til dette. Imidlertid bidro mangel på kvalifisert arbeidskraft til å holde igjen veksten, og markedsprisene falt på tross av større etterspørsel. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 82 prosent i 3. kvartal 2011. Resultatet ligger under det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene, men nåværende ordrebeholdning var merkbart høyere enn på samme tid i fjor.

Generelle utsikter på kort sikt (4. kvartal 2011) vurderes som positive, og flere industriledere overveier å justere opp vedtatte investeringsplaner. Forventninger om ytterligere vekst i produksjonsvolum, sysselsetting og ordrebeholdning underbygger disse resultatene.

Høy etterspørsel etter konsumvarer

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddel- og drikkevareindustri, trykking og grafisk industri, farmasøytisk industri, møbelindustri med flere) melder om ytterligere vekst i produksjonsvolum og markedspriser. Samtidig fortsatte etterspørselen å stige. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for de aktuelle næringene beregnes til 75,7 prosent i 3. kvartal 2011. Dette er noe lavere enn ved forrige måling. økt produksjonskapasitet i næringsmiddel- og drikkevareindustrien kan være årsaken til dette.

Generelle utsikter på kort sikt (4. kvartal 2011) vurderes som positive. Forventninger om bedrede markedsforhold støtter dette synet.

Vurdering av bransjer for 3. kvartal og utsiktene på kort sikt
Næring Utsikter    Bakgrunn
Nærings-, drikkevare- og tobakksindustrien ++ økt produksjonsvolum og høyere sysselsetting. Stigende etterspørsel samt bedrede priser i hjemmemarkedet. Generelle utsikter for 4. kvartal bedømmes som bedre. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum, markedspriser og etterspørsel fra hjemmemarkedet.
Trelast- og trevareindustri + økt produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Stigende ordretilgang fra hjemmemarkedet. Lavere ordretilgang fra eksportmarkedet. Generelle utsikter for 4. kvartal bedømmes som bedre. Forventning om vekst i produksjonsvolum, markedspriser og ordretilgang fra hjemmemarkedet.
Papir- og papirvareindustri +(-) Uendret produksjonsvolum. Nedgang i sysselsetting og ordretilgang fra eksportmarkedet. Lavere eksportpriser. Generelle utsikter for 4. kvartal bedømmes som bedre. Forventning om vekst i totalt produksjonsvolum.
Kjemiske råvarer - Redusert produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Nedgang i ordretilgang og markedspriser. Antall arbeidsmåneder dekket av nåværende ordrebeholdning er merkbart lavere enn i 2. kvartal. Det generelle utsynet for 4. kvartal bedømmes som dårligere. Forventning om nedgang produksjonsvolum, sysselsetting og ordretilgang fra hjemmemarkedet.
Ikke-jernholdige metaller - Redusert produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Nedgang i ordretilgang og markedspriser. De generelle utsiktene for 4. kvartal vurderes som dårligere. Forventning om nedgang i produksjonsvolum, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser.
Metallvareindustri ++ Sterk vekst i produksjonsvolum, sysselsetting og ordretilgang fra hjemmemarkedet. Stigende hjemmemarkedspriser. Generelle utsikter for 4. kvartal bedømmes som bedre. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolumet samt positiv utvikling i markedsforholdene.
Dataindustri, elektrisk utstyrsindustri -(+) Nedgang i produksjonsvolum, ordretilgang og markedspriser. Stigende sysselsetting. Generelle utsikter for 4. kvartal bedømmes som nøytrale. Forventning om vekst i produksjonsvolum og sysselsetting. Markedsprisene er ventet å falle.
Maskinindustri ++ Sterk vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt ordretilgang, men reduserte markedspriser. Generelle utsikter for 4. kvartal bedømmes som bedre. Forventning om økning i produksjonvolum, sysselsetting, ordretilgang og hjemmemarkedspriser.
Bygging av skip og oljeplattformer + Uendret produksjonsvolum. Stigende sysselsetting og vekst i samlet ordrebeholdning. Antall arbeidsmåneder dekket av nåværende ordrebeholdning er merkbart høyere enn i 2. kvartal. Generelle utsikter for 4. kvartal bedømmes som bedre. Forventning om høyere produksjonsvolum, sysselsetting og ordretilgang. Markedsprisene er ventet å falle.
Maskinreparasjon og installasjon + Uendret produksjonsvolum. Stigende sysselsetting og vekst i samlet ordrebeholdning. Stabil utvikling i hjemmemarkedsprisene. Fallende eksportpriser. Generelle utsikter for 4. kvartal bedømmmes som bedre. Forventning om økning i produksjonsvolum, sysselsetting og ordretilgang.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
~
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre

Sammensatt konjunkturindikator for industrien (SKI):

Indikatoren beregnes med utgangspunkt i nettotall fra følgende tre spørsmål i konjunkturbarometeret:

  • Forventet produksjonsutvikling i kommende kvartal sammenlignet med inneværende kvartal

  • Faktisk utvikling i samlet ordrebeholdning sammenlignet med forrige kvartal

  • Lagerbeholdning av egne produkter for salg

Gjennomsnittet av nettotallene (lagerbeholdning med negativt fortegn) er ledende for industriproduksjonen ved at:

  • Forventning om økt produksjon indikerer høyere aktivitet i kommende kvartal

  • økt ordrebeholdning i inneværende kvartal indikerer høyere aktivitet ved effektuering av ordre i kommende kvartal

  • Lageroppbygging indikerer redusert aktivitet i kommende kvartal

Aktualitet:

Datagrunnlaget er samlet inn i perioden mellom 10. september og 20. oktober 2011.