53687_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
53687
Avventende i eksportmarkedet
statistikk
2011-08-04T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk2. kvartal 2011

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Avventende i eksportmarkedet

Norske industriledere melder om økt sysselsetting og moderat, men stabil vekst i samlet produksjonsvolum. Større innenlandsk etterspørsel forklarer denne utviklingen.

Faktorer som begrenset produksjonen i inneværende kvartal. Glattet sesongjustert. 1. kvartal 2004 - 2. kvartal 2011

Konjunkturbarometeret for 2. kvartal 2011 viser ytterligere vekst i industriproduksjonen samt positiv utvikling i sysselsettingen. Stigende ordrebeholdning som en følge av økt innenlandsk ordretilgang var trolig årsaken til dette. Markedsprisene fortsatte å stige, men prisveksten i eksportmarkedet viste tegn til å flate ut. Dette gjaldt også for ordretilgangen herfra.

Antall arbeidsmåneder dekket av nåværende ordrebeholdning var merkbart høyere enn på samme tid i fjor, og enkelte bransjer melder om ressursknapphet i form av kapasitetsvansker eller mangel på kvalifisert arbeidskraft. Imidlertid var det fortsatt mange industriledere som oppga at etterspørsels- og konkurranseforhold virket begrensende på produksjonen. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i industrien beregnes til 80,3 prosent i 2. kvartal 2011. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgrad henviser SSB til Eurostat .

Venter stabil vekst i produksjonsvolumet

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kvartal 2004-2. kvartal 2011

Generelle utsikter på kort sikt (3. kvartal 2011) vurderes som positive. Forventning om ytterligere bedring i markedsforholdene støtter denne oppfatningen. Sammensatt konjunkturindikator for industrien beregnes til 10 (sesongjustert nettotall) i 2. kvartal 2011. Resultatet er uendret fra foregående måling og antyder stabil vekst i industriproduksjonen. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator henviser SSB til Eurostat (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks Statistikk .

Fallende ordretilgang i eksportmarkedet

Produsenter av innsatsvarer (trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri, metallindustri med flere) melder om svakere vekst i produksjonsvolum og sysselsetting. Fallende ordretilgang i eksportmarkedet synes å være årsaken til dette. Innenlandsk ordretilgang fortsatte imidlertid å stige, og markedsprisene styrket seg i 2. kvartal 2011. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for de aktuelle næringene beregnes til 81,6 prosent. Resultatet ligger under det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene.

Generelle utsikter på kort sikt (3. kvartal 2011) vurderes som positive, og fortsatt er det flere som overveier å justere opp vedtatte investeringsplaner. Forventninger om ytterligere vekst i produksjonsvolum, ordretilgang og markedspriser underbygger disse resultatene.

Knapphet på kvalifisert arbeidskraft

Produsenter av investeringsvarer (maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer med flere) melder om merkbar vekst i produksjonsvolum og sysselsetting. Samtidig utgjorde mangel på kvalifisert arbeidskraft et økende problem i de aktuelle næringene. Stigende ordrebeholdning som en følge av større ordretilgang i hjemme- og eksportmarkedet forklarer denne utviklingen. Prisene fortsatte å falle i eksportmarkedet, mens prisnedgangen synes å ha flatet ut i hjemmemarkedet. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 82,7 prosent i 2. kvartal 2011. Historisk sett er dette et nivå på det jevne. Antall arbeidsmåneder dekket av nåværende ordrebeholdning var merkbart høyere enn på samme tid i fjor.

Generelle utsikter på kort sikt (3. kvartal 2011) vurderes som positive, og det er flere som overveier å justere opp vedtatte investeringsplaner. Forventninger om ytterligere vekst i produksjonsvolum, sysselsetting og ordrebeholdning forklarer denne utviklingen.

Høy innenlandsk etterspørsel

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddel- og drikkevareindustri, trykking og grafisk industri, farmasøytisk industri, møbelindustri med flere) melder om økt produksjonsvolum og bedrede markedspriser. Innenlandsk etterspørsel fortsatte å stige, mens veksten stoppet opp i eksportmarkedet. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for de aktuelle næringene beregnes til 76,6 prosent i 2. kvartal 2011.

Generelle utsikter på kort sikt (3. kvartal 2011) vurderes som positive. Forventninger om større innenlandsk etterspørsel og ytterligere bedring i markedsprisene støtter denne oppfatningen.

Vurdering av næringer for 2. kvartal 2011 og utsiktene på kort sikt
Næring Utsikter    Bakgrunn
Nærings-, drikkevare- og tob.ind. + Positiv utvikling i produksjonsvolum og markedspriser samt ytterligere vekst i innenlandsk etterspørsel. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som positive.
Trelast- og trevareindustri + Stabilt produksjonsvolum og flere sysselsatte. Stigende ordretilgang i det innenlandske markedet. Redusert ordretilgang i eksportmarkedet. Bedrede markedspriser. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som positive.
Papir- og papirvareindustri -(+) Lavere produksjonsvolum og færre sysselsatte. Redusert ordretilgang, men bedrede markedspriser. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som positive. Forventning om ytterligere prisvekst.
Kjemiske råvarer +(-) Noe lavere produksjonsvolum, men flere sysselsatte. Positiv utvikling i ordretilgang og markedspriser. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som positive. Forventning om ytterligere vekst i ordretilgangen.
Ikke-jernholdige metaller -(+) Lavere produksjonsvolum og færre sysselsatte. Redusert ordretilgang, men bedrede markedspriser. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som positive, og flere overveier å justere opp vedtatte investeringsplaner.
Metallvareindustri ++ økt produksjonsvolum, høyere kapasitetsutnytting og flere sysselsatte. Stigende ordretilgang samt bedrede markedspriser. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som positive. Forventning om ytterligere bedring i markedsforholdene.
Data-, elektrisk utstyrsindustri -(+) Stabilt produksjonsvolum, men flere sysselsatte. Fallende ordretilgang og reduserte markedspriser. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som positive. Forventning om ytterligere vekst i sysselsettingen.
Maskinindustri + økt produksjonsvolum, høyere kapasitetsutnytting og flere sysselsatte. Stigende ordretilgang, men reduserte markedspriser. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som positive, og flere overveier å justere opp vedtatte investeringsplaner.
Bygging av skip og oljeplattformer + økt produksjonsvolum, høyere kapasitetsutnytting og flere sysselsatte. Stigende ordrebeholdning, men reduserte markedspriser. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som positive, og flere overveier å justere opp vedtatte investeringsplaner. Forventning om ytterligere vekst i ordebeholdningen.
Maskinreparasjon og -installasjon + økt produksjonsvolum, høyere kapasitetsutnytting og flere sysselsatte. Stigende ordrebeholdning samt bedrede priser i hjemmemarkedet. Reduserte priser i eksportmarkedet. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som positive. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum og ordrebeholdning.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av
nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes:
++
+
²
-
--
+(-)
+/-
-(+)
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
God, men med enkelte negative tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre
Svak, men med enkelte positive tegn

Sammensatt konjunkturindikator for industrien (SKI):

Indikatoren beregnes med utgangspunkt i nettotall fra følgende tre spørsmål i konjunkturbarometeret:

  • Forventet produksjonsutvikling i kommende kvartal sammenlignet med inneværende kvartal
  • Faktisk utvikling i samlet ordrebeholdning sammenlignet med forrige kvartal
  • Lagerbeholdning av egne produkter for salg

Gjennomsnittet av nettotallene (lagerbeholdning med negativt fortegn) er ledende for industriproduksjonen ved at:

  • Forventning om økt produksjon indikerer høyere aktivitet i kommende kvartal
  • Økt ordrebeholdning i inneværende kvartal indikerer høyere aktivitet ved effektuering av ordre i kommende kvartal
  • Lageroppbygging indikerer redusert aktivitet i kommende kvartal

Aktualitet:

Datagrunnlaget er samlet inn i perioden mellom 10. juni og 20. juli 2011.