33377_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33377
Økt aktivitet i industrien
statistikk
2011-01-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk4. kvartal 2010

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økt aktivitet i industrien

Norske industriledere melder om gradvis vekst i produksjonsvolumet, og det er ventet at markedsforholdene vil fortsette å bedre seg. Kapasitetsutnyttingen var fortsatt ganske lav sett i et historisk perspektiv.

Faktorer som begrenset produksjonen i inneværende kvartal. Glattet sesongjustert. 1. kvartal 2003-4. kvartal 2010

Konjunkturbarometeret for 4. kvartal 2010 viser moderat økning i industriproduksjonen. Høyere ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet forklarer denne utviklingen. Etterspørselsveksten gjenspeiles i markedsprisene, som styrket seg etter en lengre periode med stagnasjon. Fortsatt oppgav mange bedriftsledere at etterspørsels- og konkurranseforhold virket hemmende på produksjonen, men fallet i industrisysselsettingen viste tegn til å stoppe opp. Nedgangen i investeringene så også ut til å flate ut. Antall arbeidsmåneder dekket av nåværende ordrebeholdning har økt jevnt og trutt gjennom hele 2010 og lå over det historiske gjennomsnittet for industrien. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til beskjedne 78,6 prosent i 4. kvartal 2010. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgrad henviser SSB til EUROSTAT .

Positive utsikter på kort sikt

Stadig flere bedriftsledere vurderer generelle utsikter på kort sikt (1. kvartal 2011) som bedre. Forventning om ytterligere vekst i ordretilgang og markedspriser forklarer denne utviklingen. I tillegg ligger det an til at sysselsettingen vil stige. Sammensatt konjunkturindikator for industrien vokser fra 8 til 11 (sesongjustert nettotall). Resultatet bærer bud om noe brattere vekst i konjunkturforløpet. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator henviser SSB til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks statistikk .

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kvartal 2003 - 4. kvartal 2010

Sysselsettingsvekst hos produsenter av innsatsvarer

Produsenter av innsatsvarer (trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri, metallindustri med flere) melder om gradvis vekst i produksjonsvolumet. For første gang siden 2008 ble det også registrert oppgang i sysselsettingen. Høyere ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet forklarer denne utviklingen. Etterspørselveksten gjenspeiles i markedsprisene som fortsatte å stige. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for de aktuelle næringene beregnes til 79,2 prosent i 4. kvartal 2010.

Et høyt antall bedriftsledere vurderer generelle utsikter på kort sikt (1. kvartal 2011) som bedre. Samtidig synes investeringene å stige. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum, ordretilgang og markedspriser er trolig årsaken til dette.

Positive utsikter for produsenter av investeringsvarer

Produsenter av investeringsvarer (maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer med flere) melder om lavere produksjonsvolum og redusert sysselsetting. I tillegg oppgav mange bedriftsledere at etterspørsels- og konkurranseforhold virket hemmende på produksjonen. Innenlandsk ordretilgang var noe høyere enn i 3. kvartal 2010, mens ordretilgangen fra eksportmarkedet var om lag uendret. Markedsprisene falt både hjemme og ute. Antall arbeidsmåneder dekket av nåværende ordrebeholdning har økt moderat gjennom året. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for de aktuelle næringene beregnes til 79,5 prosent i 4. kvartal 2010.

Stadig flere bedriftsledere vurderer generelle utsikter på kort sikt (1. kvartal 2011) som bedre, og fallet i investeringene viser tegn til å flate ut. økte forventninger om vekst i produksjonsvolum, sysselsetting og ordretilgang forklarer denne utviklingen.

Økt etterspørsel etter konsumvarer

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddel- og drikkevareindustri, trykking og grafisk industri, farmasøytisk industri, møbelindustri med flere) melder om ytterligere vekst i samlet produksjonsvolum. Sysselsettingen fortsatte imidlertid å falle. Strukturelle endringer i næringsmiddel- og drikkevareindustrien, som samlokalisering samt etablering av større og mer effektive produksjonsenheter, medvirket sannsynligvis til dette. Innenlandsk etterspørsel etter konsumvarer økte merkbart i 4. kvartal 2010. I tillegg steg etterspørselen fra eksportmarkedet. Den positive utviklingen gjenspeiles i markedsprisene. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 76,5 prosent for de aktuelle næringene.

Generelle utsikter på kort sikt (1. kvartal 2011) vurderes som bedre. Forventninger om økt produksjonsvolum samt stigende etterspørsel og prisvekst både i hjemme- og eksportmarkedet støtter dette synet.

Vurdering av næringer for 4. kvartal 2010 og utsiktene på kort sikt
 
Næring Utsikter Bakgrunn
 
Nærings-, drikkevare- og tobakksindindustri ++ økt produksjonsvolum og kapasitetsutnytting i 4. kvartal. Stigende etterspørsel samt positiv utvikling i markedsprisene. Generelle utsikter for 1. kvartal 2011 vurderes som bedre. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum og etterspørsel samt stigende markedspriser.
Trelast- og trevareindustri ++ økt produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Høyere ordretilgang og prisvekst i det innenlandske markedet. Lavere ordretilgang og reduserte priser i eksportmarkedet. Generelle utsikter på kort sikt vurderes som bedre. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum og ordretilgang samt stigende priser i hjemmemarkedet.
Papir- og papirvareindustri + Om lag uendret produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Lavere sysselsetting. Redusert ordretilgang i det innenlandske markedet. økt ordretilgang i eksportmarkedet. Positiv utvikling i markedsprisene. Mange ledere bedømmer de generelle utsiktene på kort sikt som bedre. Forventning om høyere produksjonsvolum og ordretilgang samt stigende markedspriser.
Kjemiske råvarer ++ økt produksjonsvolum og kapasitetsutnytting samt moderat vekst i sysselsettingen. Positiv utvikling i ordretilgang og markedspriser. Generelle utsikter for 1. kvartal vurderes som enda bedre, men kapasitetsvansker begrenser produksjonen. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum, ordretilgang og markedspriser.
Ikke-jernholdige metaller + økt produksjonsvolum, men nedgang i sysselsettingen. Stigende ordretilgang og positiv utvikling i markedsprisene. Generelle utsikter på kort sikt vurderes som bedre. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum og ordretilgang samt stigende markedspriser.
Metallvareindustri + Stabil utvikling i produksjonsvolum og ordretilgang, men ytterligere nedgang i sysselsettingen. økt innenlandsk prisnivå. Reduserte priser i eksportmarkedet. Generelle utsikter på kort sikt vurderes som bedre av mange ledere. Forventning om høyere produksjonsvolum og ordretilgang samt positiv utvikling i markedsprisene.
Dataindustri, elektrisk utstyrsindustri +(-) Lavere produksjonsvolum og nedgang i sysselsettingen. Stigende ordrebeholdning pga. høyere ordretilgang i eksportmarkedet. Svekkede markedspriser hjemme og ute. Generelle utsikter på kort sikt vurderes som bedre. Forventning om høyere produksjonsvolum og ordretilgang, men markedsprisene vil sannsynligvis fortsette å falle.
Maskinindustri -(+) Lavere produksjonsvolum og nedgang i sysselsettingen. Redusert ordrebeholdning pga. fallende ordretilgang i hjemmemarkedet. Svekkede markedspriser hjemme og ute. Generelle utsikter på kort sikt vurderes som bedre. Forventning om høyere produksjonsvolum og ordretilgang, men markedsprisene vil sannsynligvis fortsette å falle.
Bygging av skip og oljeplattformer -(+) Lavere produksjonsvolum og fallende kapasitetsutnytting i 4. kvartal. Redusert ordrebeholdning pga. fallende i ordretilgang fra eksportmarkedet. Svekkede markedspriser. Generelle utsikter på kort sikt vurderes som bedre og fallet i sysselsettingen har stoppet opp. Forventning om høyere produksjonsvolum og ordretilgang samt stigende sysselsetting.
Maskinreparasjon og -installasjon +(-) Stabil utvikling i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt ordretilgang i det innenlandske markedet. Redusert ordretilgang i eksportmarkedet. Lavere prisnivå hjemme og ute. Generelle utsikter på kort sikt vurderes som bedre. Forventning om høyere produksjonsvolum, sysselsetting og ordretilgang.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
²
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre
 

Sammensatt konjunkturindikator for industrien (SKI)

Indikatoren beregnes med utgangspunkt i nettotall fra følgende tre spørsmål i konjunkturbarometeret: 

  • Forventet produksjonsutvikling i kommende kvartal sammenlignet med inneværende kvartal
  • Faktisk utvikling i samlet ordrebeholdning sammenlignet med forrige kvartal
  • Vurdering av lagerbeholdningen av egne produkter for salg

 

Gjennomsnittet av nettotallene (lagerbeholdning med negativt fortegn) er ledende for industriproduksjonen ved at: 

  • Forventning om økt produksjon indikerer høyere aktivitet i kommende kvartal
  • økt ordrebeholdning i inneværende kvartal indikerer høyere aktivitet ved effektuering av ordre i kommende kvartal
  • Lageroppbygging indikerer redusert aktivitet i kommende kvartal

 

Aktualitet

Datagrunnlaget er samlet inn i perioden 10. desember 2010-20. januar 2011.

 
 

Tabeller og figurer

Tabeller til publiseringen

Figurer til publiseringen