33379_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33379
Gradvis bedring for industrien
statistikk
2010-10-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk3. kvartal 2010

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Gradvis bedring for industrien

Norske industriledere melder om en moderat økning i produksjonsvolumet, og det ventes en ytterligere bedring i 4. kvartal. Stigende ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet medvirker til dette.

Faktorer som begrenset produksjonen i inneværende kvartal. Trend. 1. kvartal 2003-3. kvartal 2010

Konjunkturbarometeret for 3. kvartal 2010 viser at norsk industri har passert konjunkturbunnen og er inne i en periode med gradvis sterkere vekst i produksjonsvolumet. Stigende ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet forklarer denne utviklingen. Den økte etterspørselen påvirker markedsprisene som stabiliserte seg etter en lengre periode med nedgang. Imidlertid var det fortsatt mange industriledere som oppgav at etterspørsels- og konkurranseforhold virket hemmende på produksjonen. I tillegg fortsatte sysselsettingen å falle. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen har tatt seg noe opp siden årsskiftet. Det samme gjelder for gjennomsnittlig kapasitetsutnytting som beregnes til 78,5 prosent i 3. kvartal. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgrad henviser SSB til EUROSTAT .

Venter ytterligere vekst i industriproduksjonen

Industriledernes vurdering av generelle utsikter på kort sikt (4. kvartal 2010) er positiv. Forventning om høyere produksjonsvolum og stigende ordretilgang støtter denne oppfatningen. Sammensatt konjunkturindikator for industrien stiger fra 5 til 7 (sesongjustert nettotall). Resultatet antyder en noe sterkere produksjonsvekst i 4. kvartal. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator viser SSB til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks statistikk .

økt etterspørsel etter innsatsvarer

Produsenter av innsatsvarer (trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri, metallindustri med flere) melder om ytterligere vekst i samlet produksjonsvolum. Samtidig synes fallet i sysselsettingen å ha bremset opp etter en lengre periode med negativ utvikling. Større ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet forklarer denne bedringen. Etterspørselsveksten gjenspeiles i markedsprisene som styrket seg i 3. kvartal. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen har steget noe for de aktuelle næringene. Det samme er tilfelle for gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad som beregnes til 80 prosent.

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kvartal 2003 - 3. kvartal 2010

Svært mange industriledere vurderer de generelle utsiktene på kort sikt som positive. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum, ordretilgang og markedspriser underbygger dette resultatet.

Redusert produksjon av investeringsvarer

Produsenter av investeringsvarer (maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer med flere) melder om lavere produksjonsvolum og redusert sysselsetting. Imidlertid er det stadig færre industriledere som deler denne oppfatningen, og fallet i ordrebeholdningen viste tegn til å flate ut. Større innenlandsk ordretilgang var årsaken til dette. Markedsprisene fortsatte imidlertid å svekkes. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 79,8 prosent i 3. kvartal. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen lå nær det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene.

Industriledernes vurdering av generelle utsikter på kort sikt går fra tilnærmet nøytral til klart positiv. Forventning om større ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet er trolig årsaken til denne holdningsendringen.

Prisvekst på konsumvarer

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddel- og drikkevareindustri, trykking og grafisk industri, farmasøytisk industri, møbelindustri med flere) melder om økt produksjon i 3. kvartal. Sysselsettingen fortsatte imidlertid å falle. Strukturelle endringer innenfor næringsmiddel- og drikkevareindustrien, som effektivisering og overgang til større produksjonsenheter, medvirket trolig til dette. Innenlandsk etterspørsel gikk noe ned, mens det var stigende etterspørsel i eksportmarkedet. Prisene styrket seg både hjemme og ute. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 75,6 prosent i 3. kvartal. Dette er om lag uendret fra foregående undersøkelse.

Generelle utsikter på kort sikt vurderes som positive. Forventning om høyere produksjonsvolum samt økt etterspørsel både i hjemme- og eksportmarkedet støtter denne oppfatningen.

Vurdering av næringer for 3. kvartal 2010 og utsiktene på kort sikt
Næring Utsikter Bakgrunn
Nærings-, drikkevare- og tob.ind. + Vekst i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting i 3. kvartal. økt etterspørsel fra hjemme- og eksportmarkedet. Høyere markedspriser. Generelle utsikter for 4. kvartal vurderes som bedre. Forventning om positiv utvikling i produksjonsvolum, etterspørsel og markedspriser.
Trelast- og trevareindustri ++ Høyere produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordretilgang fra hjemmemarkedet har økt, mens tilgang fra eksportmarkedet er redusert. Vekst i markedspriser. Generelle utsikter for 4. kvartal vurderes som bedre av mange ledere. Forventning om ytterligere vekst i produksjon, ordretilgang fra hjemmemarkedet og markedspriser
Papir- og papirvareindustri + Om lag uendret produksjon. Lavere kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordretilgang fra eksportmarkedet har økt. Høyere markedspriser. Generelle utsikter bedømmes som bedre, og det forventes økt produksjon og vekst i markedspriser i 4. kvartal. Det ventes også videre vekst i ordretilgang fra eksportmarkedet.
Kjemiske råvarer ++ Mange ledere melder om vekst i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. økt sysselsetting. Høyere ordretilgang og markedspriser. Kapasitetsvansker begrenser produksjonen, og det er betydelig vekst i antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen. Generelle utsikter for 4. kvartal vurderes som bedre av mange ledere, og det er ventet vekst i produksjon, ordretilgang og markedspriser i det kommende kvartal.
Ikke-jernholdige metaller +(-) Om lag uendret produksjon. Redusert sysselsetting og lavere ordretilgang. Prisvekst i eksportmarkedet. Generelle utsikter for 4. kvartal bedømmes som bedre. Forventning om økt produksjon og ordretilgang.
Metallvareindustri -(+) Om lag uendret produksjon og ordrebeholdning. Lavere sysselsetting. Negativ utvikling i markedspriser. Generelle utsikter for 4. kvartal vurderes som bedre, og det ventes vekst i produksjon og ordretilgang fra hjemmemarkedet i det kommende kvartal.
Data-, elektrisk utstyrsindustri +(-) Om lag uendret produksjon og kapasitetsutnytting. Redusert sysselsetting. Lavere markedspriser. Mange ledere melder om økt ordretilgang i 3. kvartal og generelle utsikter for 4. kvartal vurderes som bedre. Det ventes økt produksjon, kapasitetsutnytting og ordretilgang. Det ventes videre nedgang i markedspriser.
Maskinindustri -(+) Lavere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Om lag uendret ordretilgang og svekkede markedspriser. Generelle utsikter for 4. kvartal vurderes som bedre. Forventning om uendret produksjonsvolum og økt ordretilgang. Markedspriser er ventet å bli lavere.
Bygging av skip og oljeplattformer -(+) Redusert produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting i 3. kvartal. Lavere ordretilgang og markedspriser. Generelle utsikter for 4. kvartal vurderes som nøytrale. Forventning om uendret produksjon, mens sysselsetting og ordretilgang er ventet å øke i 4. kvartal. Markedspriser er ventet å bli ytterligere redusert.
Maskinreparasjon og -installasjon -(+) Lavere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting i 3. kvartal. Om lag uendret ordretilgang fra hjemmemarkedet, mens ordretilgang fra eksportmarkedet er redusert. Lavere markedspriser. Generelle utsikter for 4. kvartal vurderes som bedre av mange ledere. Forventning om økt produksjon og ordretilgang. Det ventes nedgang i markedspriser.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
~
-
--
+(-)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
God, men med enkelte negative tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre

Sammensatt konjunkturindikator for industrien (SKI)

Indikatoren beregnes med utgangspunkt i nettotall fra følgende tre spørsmål i konjunkturbarometeret:

  • Forventet produksjonsutvikling i kommende kvartal sammenlignet med inneværende kvartal

  • Faktisk utvikling i samlet ordrebeholdning sammenlignet med forrige kvartal

  • Vurdering av lagerbeholdningen av egne produkter for salg

Gjennomsnittet av nettotallene (lagerbeholdning med negativt fortegn) er ledende for industriproduksjonen ved at:

  • Forventning om økt produksjon indikerer høyere aktivitet i kommende kvartal

  • økt ordrebeholdning i inneværende kvartal indikerer høyere aktivitet ved effektuering av ordre i kommende kvartal

  • Lageroppbygging indikerer redusert aktivitet i kommende kvartal

Aktualitet

Datagrunnlaget er samlet inn i perioden 10. september 2010-20. oktober 2010

Utvidet frigivning i Statistikkbanken

Fra og med publisering av konjunkturbarometeret for 3. kvartal 2010 er frigivningen av resultater utvidet betydelig i Statistikkbanken. I alt er det etablert 5 nye tabeller:

08264: Konjunkturbarometeret. Tendenser

08265: Konjunkturbarometeret. Situasjonsvurderinger

08266: Konjunkturbarometeret. Begrensende faktorer i produksjonen

08267: Konjunkturbarometeret. Avledede indikatorer

08268: Konjunkturbarometeret. Svarfordelinger for utvalgte indikatorer, etter næring

De nye tabellene dekker også resultater fra den gamle statistikkbanktabellen: 07166: konjunkturbarometeret (diffusjonsindeks), SN2007, denne er derfor fjernet.