33381_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33381
Fortsatt avventende i industrien
statistikk
2010-07-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk2. kvartal 2010

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fortsatt avventende i industrien

Norske industriledere melder om en svak bedring i konjunkturforløpet, og det ventes moderat vekst i 3. kvartal. Utsikter til økt ordretilgang fra aktører på norsk sokkel er en medvirkende årsak til denne oppfatningen.

Faktorer som begrenset produksjonen i inneværende kvartal. Trend. 1. kvartal 2003-2. kvartal 2010

Konjunkturbarometeret for 2. kvartal 2010 viser en svak økning i industriproduksjonen etter en lengre periode med stagnasjon. Høyere ordretilgang fra eksportmarkedet forklarer denne utviklingen. Sysselsettingen fortsatte imidlertid å falle, og det var negativ utvikling i markedsprisene. Manglende etterspørsel og sterk konkurranse virket begrensende på produksjonen. Ressursknapphet (se tabell 16 ) utgjorde dermed ikke noe stort problem. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen lå nær det historiske gjennomsnittet for industrien, mens gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til beskjedne 77,5 prosent. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgrad viser SSB til EUROSTAT .

Venter moderat vekst i industriproduksjonen

Industriledernes vurdering av generelle utsikter på kort sikt (3. kvartal 2010) er positiv. Forventning om økt ordretilgang ifra olje- og gassnæringen medvirker til denne oppfatningen. Sammensatt konjunkturindikator for industrien beregnes til 5 (sesongjustert nettotall). Resultatet ligger over det historiske gjennomsnittet og bærer bud om moderat vekst i produksjonsvolumet. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator viser SSB til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks statistikk .

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kvartal 2003-2. kvartal 2010

Positiv utvikling for produsenter av innsatsvarer

Produsenter av innsatsvarer (trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri, metallindustri med flere) melder om ytterligere vekst i samlet produksjonsvolum. Sysselsettingen fortsatte imidlertid å falle, men nedgangen viste klare tegn til å bremse opp i 2. kvartal. økt ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet gav høyere samlet ordrebeholdning. Den stigende etterspørselen kommer til uttrykk i form av bedring i markedsprisene. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 78,7 prosent. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen lå nær det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene.

Generelle utsikter på kort sikt vurderes som bedre enn for 2. kvartal. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum, ordretilgang og markedspriser støtter dette synet.

Venter økt innenlandsk ordretilgang

Produsenter av investeringsvarer (maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer med flere) melder om redusert produksjonsvolum og fallende sysselsetting. Lavere ordrebeholdning som en følge av svikt i ordretilgangen var årsaken til dette. Den svake etterspørselen gjenspeiles i markedsprisene som gikk ned i 2. kvartal. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen lå nær det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene, mens gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 78,4 prosent.

Industriledernes vurdering av generelle utsikter på kort sikt går fra negativ til nøytral. Forventning om økt innenlandsk ordretilgang støtter dette resultatet.

Prisvekst på konsumvarer

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddel- og drikkevareindustri, trykking og grafisk industri, farmasøytisk industri, møbelindustri med flere) melder om økt produksjonsvolum. Sysselsettingen synes imidlertid å falle. Innenlandsk etterspørsel var om lag uendret fra foregående måling, mens det var noe høyere etterspørsel fra eksportmarkedet. Markedsprisene styrket seg både hjemme og ute. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for de aktuelle næringene beregnes til 75,6 prosent.

Generelle utsikter på kort sikt vurderes som bedre enn for 2. kvartal. Forventning om vekst i produksjonsvolum, etterspørsel og markedspriser støtter dette synet.

Vurdering av næringer for 2. kvartal 2010 og utsiktene på kort sikt
Næring Utsikter   Bakgrunn
Nærings-, drikkevare- og tob.ind. + økt produksjonsvolum og høyere markedspriser. Stigende etterspørsel i hjemmemarkedet. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som bedre. Forventning om positiv utvikling i produksjonsvolum, etterspørsel og markedspriser.
Trelast- og trevareindustri ++ Ytterligere vekst i produksjonsvolum og sysselsetting. økt ordretilgang i hjemmemarkedet. Fallende ordretilgang i eksportmarkedet. Stigende markedspriser. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som bedre. Forventning om økt produksjonsvolum og høyere markedspriser.
Papir- og papirvareindustri + Større produksjonsvolum og høyere kapasitetsutnytting. Fallende sysselsetting. økt ordretilgang samt stigende markedspriser. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som bedre. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum og markedspriser.
Kjemiske råvarer ++ Ytterligere vekst i produksjonsvolum og sysselsetting. Høy kapasitetsutnytting. økt ordretilgang og stigende markedspriser. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som bedre. Forventning om positiv utvikling i produksjonsvolum, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser.
Ikke-jernholdige metaller + Stabilt produksjonsvolum, men fallende sysselsetting. økt ordretilgang fra eksportmarkedet. Stigende markedspriser. Mangel på råstoff eller kraft virket begrensende på produksjonen. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som bedre, men færre deler denne oppfatningen. Forventning om økt ordretilgang fra eksportmarkedet.
Metallvareindustri -- Moderat nedgang i produksjonsvolumet. Fallende sysselsetting. Lav ordretilgang og svekkede markedspriser. Sterk konkurranse på hjemmemarkedet. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som nøytrale. Forventning om stabil utvikling i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting.
Data-, elektrisk utstyrsindustri - Lavere produksjonsvolum og sysselsetting. økt ordretilgang, men reduserte markedspriser. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som bedre. Forventning om økt produksjonsvolum og høyere ordretilgang.
Maskinindustri - Negativ utvikling i produksjonsvolum og sysselsetting. Lav ordretilgang. Reduserte markedspriser. Svak etterspørsel virket begrensende på produksjonen. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som nøytrale. Forventning om økt ordretilgang i fra hjemmemarkedet.
Bygging av skip og oljeplattformer - Moderat vekst i produksjonsvolumet, men fallende sysselsetting. Redusert ordrebeholdning som en følge av lav ordretilgang. Svekkede markedspriser hjemme og ute. Manglende etterspørsel og sterk konkurranse virket begrensende på produksjonen. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som nøytrale. Forventning om økt innenlandsk ordretilgang.
Maskinreparasjon og installasjon - Redusert aktivitet og nedgang i sysselsettingen. Lavere ordretilgang. Fallende markedspriser. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som bedre. Forventning om moderat vekst i produksjonsvolum og innenlandsk ordretilgang.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
~
-
--
+(-)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
God, men med enkelte negative tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre

Sammensatt konjunkturindikator for industrien (SKI):

Indikatoren beregnes med utgangspunkt i nettotall fra følgende tre spørsmål i konjunkturbarometeret:

  • Forventet produksjonsutvikling i kommende kvartal sammenlignet med inneværende kvartal
  • Faktisk utvikling i samlet ordrebeholdning sammenlignet med forrige kvartal
  • Vurdering av lagerbeholdningen av egne produkter for salg

Gjennomsnittet av nettotallene (lagerbeholdning med negativt fortegn) er ledende for industriproduksjonen ved at:

  • Forventning om økt produksjon indikerer høyere aktivitet i kommende kvartal
  • økt ordrebeholdning i inneværende kvartal indikerer høyere aktivitet ved effektuering av ordre i kommende kvartal
  • Lageroppbygging indikerer redusert aktivitet i kommende kvartal

Aktualitet:

Datagrunnlaget er samlet inn i perioden mellom 10. juni 2010 og 20. juli 2010