33383_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33383
Venter moderat vekst i produksjonsvolumet
statistikk
2010-04-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk1. kvartal 2010

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Venter moderat vekst i produksjonsvolumet

Norske industriledere melder om en utflating i konjunkturforløpet etter halvannet år med stagnasjon. Det er ventet at industriproduksjonen vil bli noe høyere i 2. kvartal.

Faktorer som begrenset produksjonen i inneværende kvartal. Trend. 1. kvartal 2003-1. kvartal 2010

Konjunkturbarometeret for 1. kvartal 2010 bærer bud om stabil utvikling i produksjonsvolumet etter seks kvartaler med tilbakegang. På den annen side har industrisysselsettingen fortsatt å falle, men nedgangen viser klare tegn til å bremse opp. Lav ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet gav ytterligere reduksjon i ordrebeholdningen. Den svake etterspørselen gjenspeiles i svekkede markedspriser. Manglende etterspørsel og sterk konkurranse utgjorde fortsatt betydelige flaskehalser i industriproduksjonen.

Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen var vesentlig lavere enn på samme tid i fjor, men resultatet lå likevel nær det historiske gjennomsnittet for industrien. Nedgangen må i stor grad ses i sammenheng med sviktende ordretilgang ved verftene og deres underleverandører. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til 76,9 prosent i 1. kvartal. Historisk sett er dette et svært lavt nivå. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgraden viser SSB til EUROSTAT .

Positive forventninger

Industriledernes vurdering av generelle utsikter på kort sikt (2. kvartal 2010) går fra nøytral til positiv. Forventning om bedre vilkår for produsenter av innsatsvarer og konsumvarer er årsaken til dette. Sammensatt konjunkturindikator for industrien beregnes nå til 3 (sesongjustert nettotall). Resultatet signaliserer et konjunkturomslag i 2. kvartal 2010. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator viser SSB til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks Statistik .

Bedrede kår for produsenter av innsatsvarer

Produsenter av innsatsvarer (trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri, metallindustri med flere) melder om moderat økning i produksjonsvolumet. Likevel fortsatte sysselsettingen å falle. Høyere ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet gav vekst i samlet ordrebeholdning. Samtidig fortsatte markedsprisene å svekke seg. Tallet på arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen lå nær det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til beskjedne 77,2 prosent.

Industriledernes vurdering av generelle utsikter på kort sikt er positiv. Reduserte lagre av produkter for salg og forventning om ytterligere vekst ordretilgangen underbygger dette resultatet.

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kvartal 2003-1. kvartal 2010

Lav kapasitetsutnytting hos produsenter av investeringsvarer

Produsenter av investeringsvarer (maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer med flere) melder om redusert produksjonsvolum og nedgang i sysselsettingen. Samtidig fortsatte samlet ordrebeholdning å falle. Lav ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet var årsaken til dette. Den svake etterspørselen kommer til uttrykk i form av negativ utvikling i markedsprisene. Tallet på arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen lå nær det historiske gjennomsnittet, mens gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for de aktuelle næringene beregnes til 78,1 prosent. Store investeringer i økt produksjonskapasitet i årene før den internasjonale finanskrisen forklarer den lave kapasitetsutnyttingen.

Generelle utsikter på kort sikt vurderes som dårligere, men færre industriledere deler nå dette synet. Det er ventet at nedgangen i innenlandsk ordretilgang vil bremse opp kommende kvartal.

økt innenlandsk etterspørsel etter konsumvarer

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddel- og drikkevareindustri, trykking og grafisk industri, farmasøytisk industri, møbelindustri med flere) melder om økt produksjonsvolum og høyere sysselsetting. Større innenlandsk etterspørsel var drivkraften bak denne utviklingen. Veksten i innenlandsk prisnivå flatet ut i 1. kvartal, mens eksportprisene fortsatte å falle. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i de aktuelle næringene beregnes til 75,3 prosent. Sett i et historisk perspektiv er dette et relativt lavt nivå.

Industriledernes vurdering av generelle utsikter på kort sikt er positiv. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum og etterspørsel støtter dette synet.

Vurdering av næringer for 1. kvartal 2010 og utsiktene på kort sikt
Næring Utsikter Bakgrunn
Nærings-, drikkevare- og tob.ind. + økt produksjonsvolum og kapasitetsutnytting i 1. kvartal. Høyere sysselsetting. Stigende etterspørsel og prisvekst i hjemmemarkedet. Uendret etterspørsel i eksportmarkedet. Mange ledere vurderer generelle utsikter for 2. kvartal som bedre. Forventning om positiv utvikling i produksjonsvolum, etterspørsel og markedspriser.
Trelast- og trevareindustri ++ økt produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Høyere sysselsetting. Stigende ordretilgang i hjemmemarkedet, og uendret ordretilgang i eksportmarkedet. Prisvekst både hjemme og ute. Mange vurderer generelle utsikter på kort sikt som bedre. Forventning om positiv utvikling i produksjonsvolum, ordretilgang og markedspriser.
Papir- og papirvareindustri +(-) Svært mange ledere melder om vekst i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Redusert sysselsetting. økt ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet. Fallende eksportpriser. Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som bedre. Forventning om positiv utvikling i produksjonsvolum og markedspriser. Sysselsettingen ventes å falle.
Kjemiske råvarer + økt produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Noe høyere sysselsetting. Sterk vekst i ordretilgangen. Høyere hjemmemarkedspriser og fallende eksportpriser. Mange vurderer generelle utsikter på kort sikt som bedre. Forventning om positiv utvikling i produksjonsvolum, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser.
Ikke-jernholdige metaller ++ Ytterligere vekst i produksjonsvolumet og kapasitetsutnyttingen. Redusert sysselsetting. Stigende ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet samt kraftig økning i markedsprisene. Mangel på råstoff eller kraft virket begrensende på produksjonen. Mange vurderer generelle utsikter på kort sikt som bedre. Forventning om positiv utvikling i produksjonsvolum, ordretilgang og markedspriser. Sysselsettingen ventes å falle.
Metallvareindustri -- Mange ledere melder om nedgang i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Redusert ordretilgang og fallende markedspriser. Svak etterspørsel og stor konkurranse virket begrensende på produksjonen. Generelle utsikter på kort sikt vurderes som dårligere. Forventning om negativ utvikling i produksjonsvolum, ordretilgang og markedspriser.
Data-, elektrisk utstyrsindustri -- Mange ledere melder om nedgang i produksjonsvolum og sysselsetting. Lavere kapasitetsutnytting. Redusert ordretilgang og fallende markedspriser. Svak etterspørsel og stor konkurranse virket begrensende på produksjonen. Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som dårligere. Forventning om negativ utvikling i produksjon, sysselsetting og markedspriser.
Maskinindustri -- Lavere produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Redusert ordretilgang og fallende markedspriser. Svak etterspørsel og stor konkurranse virket begrensende på produksjonen. Generelle utsikter på kort sikt vurderes som dårligere. Forventning om negativ utvikling i produksjonsvolum og markedspriser.
Bygging av skip og oljeplattformer -- Redusert aktivitet og lavere sysselsetting. Samlet ordrebeholdning gikk ned som en følge av manglende ordretilgang. Fallende markedspriser. Svak etterspørsel og stor konkurranse virket begrensende på produksjonen. Mange vurderer generelle utsikter for 2. kvartal som dårligere. Forventning om negativ utvikling i produksjonsvolum, sysselsetting og markedspriser. Nedgangen i innenlandsk ordretilgang ventes å bremse opp.
Maskinreparasjon og -installasjon -- Redusert aktivitet og nedgang i sysselsettingen. Lavere ordretilgang og fallende markedspriser. Generelle utsikter på kort sikt vurderes som dårligere. Forventning om negativ utvikling i produksjonsvolum, sysselsetting og markedspriser. Nedgangen i innenlandsk ordretilgang ventes å bremse opp.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
~
-
--
+(-)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
God, men med enkelte negative tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre

Sammensatt konjunkturindikator for industrien (SKI)

Indikatoren beregnes med utgangspunkt i nettotall fra følgende tre spørsmål i konjunkturbarometeret:

  • Forventet produksjonsutvikling i kommende kvartal sammenlignet med inneværende kvartal
  • Faktisk utvikling i samlet ordrebeholdning sammenlignet med forrige kvartal
  • Vurdering av lagerbeholdningen av egne produkter for salg

Gjennomsnittet av nettotallene (lagerbeholdning med negativt fortegn) er ledende for industriproduksjonen ved at:

  • Forventning om økt produksjon indikerer høyere aktivitet i kommende kvartal
  • økt ordrebeholdning i inneværende kvartal indikerer høyere aktivitet ved effektuering av ordre i kommende kvartal
  • Lageroppbygging indikerer redusert aktivitet i kommende kvartal

Aktualitet

Datagrunnlaget er samlet inn i perioden 10. mars 2010-20. april 2010.