33385_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33385
Bransjevise forskjeller i industrien
statistikk
2010-01-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk4. kvartal 2009

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Bransjevise forskjeller i industrien

Norske industriledere melder om sprikende utvikling bransjene imellom. Mens økt forbruk fører til stigende etterspørsel etter enkelte produkter, bidrar lav ordretilgang ved verftene til å skape utfordringer for maritim industri.

Konjunkturbarometeret for 4. kvartal 2009 gir et sammensatt bilde av norsk industri. Produksjonsvolumet synes fortsatt å falle, men nedgangen var langt svakere i 4. kvartal enn registrert i 1. halvår. Bedrede vilkår for produsenter av innsatsvarer og konsumvarer var årsaken til utviklingen. Foreløpig har ikke dette vært tilstrekkelig til å styrke etterspørselen etter arbeidskraft i disse bransjene. Samlet ordrebeholdning gikk ytterligere ned som en følge av svak ordretilgang hos produsenter av investeringsvarer. Et tilsvarende forløp registreres for markedsprisene. For eksportprisene sin del må noe av nedgangen tilskrives valutaeffekter som en følge av en sterkere norsk krone. Fortsatt oppga svært mange industriledere at etterspørsel og konkurranse virket begrensende på produksjonen. Ressursknapphet (se tabell 16) var derimot ikke noe stort problem.

Faktorer som begrenset produksjonen i inneværende kvartal. Trend. 1. kvartal 2002 - 4. kvartal 2009

Sammensatt konjunkturindikator for industrien. 1. kvartal 2002-4. kvartal 2009

Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen lå nær det historiske gjennomsnittet for industrien. Dette er vesentlig dårligere enn på samme tid i 2008 og må delvis ses i sammenheng med fallende ordrereserver hos produsenter av skip og oljeplattformer. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til 76,7 prosent i 4. kvartal. Sett i et historisk perspektiv er dette et svært lavt nivå. Store investeringer i økt produksjonskapasitet i perioden 2007-2008 kombinert med et betydelig fall i ordretilgangen i kjølvannet av den internasjonale finanskrisen, har ført til at det er mye kapasitet som står ubrukt. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgraden, henviser SSB til EUROSTAT .

Industriledernes vurdering av generelle utsikter på kort sikt (1. kvartal 2010) gikk fra negativ til nøytral i 4. kvartal. Forventninger om bedrede markedsvilkår for produsenter av innsatsvarer og konsumvarer var årsaken til dette. Sammensatt konjunkturindikator for industrien beregnes til 0 (sesongjustert nettotall). Dette er en klar bedring fra foregående måling og indikerer en utflating i konjunkturforløpet. For internasjonale sammenligninger av resultater for sammensatt konjunkturindikator, henviser SSB til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks statistikk .

Forventer større ordretilgang for innsatsvarer

Produsenter av innsatsvarer (trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri, metallindustri med flere) melder om stabilt produksjonsvolum etter fem kvartaler med nedgang. Tilsvarende forløp registreres for ordretilgang og markedspriser. Bedrede vilkår for trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri samt metallindustrien medvirket sterkt til utviklingen. Lav etterspørsel og sterk konkurranse bidro i stor grad til å begrense produksjonen, og tallet på arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen lå fortsatt vel under det historiske gjennomsnittet. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 75,8 prosent i 4. kvartal. Også dette er et svært lavt nivå.

Industriledernes vurdering av generelle utsikter på kort sikt gikk fra nøytral til positiv. Reduserte lagre av produkter for salg, kombinert med forventninger om økt ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet, bidro sannsynligvis til dette.

Svake utsikter for produsenter av investeringsvarer

Produsenter av investeringsvarer (maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer med flere) melder om ytterligere reduksjon i produksjonsvolumet og sysselsettingen. Samtidig falt samlet ordrebeholdning som en følge av lav ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet. Den svake etterspørselen reflekteres av svekkede markedspriser i 4. kvartal. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 78,9 prosent. Sett i et historisk perspektiv er dette et forholdsvis lavt nivå. Tallet på arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen, var fortsatt ganske høyt ved utgangen av året.

Generelle utsikter på kort sikt vurderes som dårligere, og fortsatt overveier mange industriledere å justere ned vedtatte investeringsplaner. Forventning om negativ utvikling i ordretilgang, produksjonsvolum og markedspriser i 1. kvartal 2010 underbygger disse holdningene.

økt produksjon av konsumvarer

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddel- og drikkevareindustri, trykking og grafisk industri, farmasøytisk industri, møbelindustri med flere) melder om økt produksjon i 4. kvartal. Større innenlandsk etterspørsel synes å være årsaken til dette. Det innenlandske prisnivået fortsatte å stige, mens eksportprisene falt i samme tidsrom. Valutaeffekter som følge av en sterkere norsk krone medvirket trolig til nedgangen. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for de aktuelle næringene beregnes til 75 prosent. Sett i et historisk perspektiv er dette et lavt nivå.

Industriledernes vurdering av generelle utsikter på kort sikt er positiv. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum og etterspørsel støtter dette synet.

Vurdering av næringer for 4. kvartal 2009 og utsiktene på kort sikt
Næring Utsikter Bakgrunn
Nærings-, drikkevare- og tob.ind. + økt produksjon, kapasitetsutnytting og etterspørsel. Om lag uendret sysselsetting. Høyere priser på hjemmemarkedet. Generelle utsikter for 1. kvartal bedømmes av mange ledere som bedre, og det ventes videre vekst i produksjon, etterspørsel og hjemmemarkedspriser.
Trelast- og trevareindustri + Mange ledere melder om høyere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt ordretilgang fra hjemmemarkedet, mens tilgangen fra eksportmarkedet er om lag uendret. Høyere markedspriser. Mange ledere vurderer de generelle utsiktene for 1. kvartal som bedre. Dette underbygges med forventinger om økt produksjon og ordretilgang. Priser på hjemmemarkedet er ventet å bli noe lavere i det kommende kvartal.
Papir- og papirvareindustri +(-) Mange ledere melder om økt produksjon og kapasitetsutnytting. Redusert sysselsetting. Ordretilgang fra eksportmarkedet har økt, men markedsprisene er redusert. De generelle utsiktene for det kommende kvartal bedømmes som om lag uendret. Det ventes ytterligere vekst i produksjonsvolum og ordretilgang. Det er ventet en nedgang i prisene på eksportmarkedet.
Kjemiske råvarer +(-) Lavere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordretilgangen har økt, mens markedsprisene er redusert. Mange ledere vurderer de generelle utsiktene for 1. kvartal som bedre, og det er ventet økt produksjon, sysselsetting og ordretilgang. Det ventes også at markedsprisene vil stige i 1. kvartal.
Ikke-jernholdige metaller ++ Svært mange ledere melder om økt produksjon og kapasitetsutnytting. Redusert sysselsetting. Ordretilgang og markedspriser fra hjemme- og eksportmarkedet har økt. Det er en klar nedgang i antall ledere som melder at svikt i etterspørsel er en begrensende faktor for produksjonen. Svært mange ledere bedømmer de generelle utsiktene for 1. kvartal som bedre, og det ventes videre økning i produksjon, ordretilgang og markedspriser i det kommende kvartal.
Metallvareindustri -- Produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting er redusert i 4. kvartal. Ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet er lavere, og markedspriser har falt. Svært mange ledere melder at svikt i etterspørselen er en begrensende faktor for produksjonen. Generelle utsikter for det kommende kvartal bedømmes som dårligere, og det er ventet ytterligere nedgang i produksjon, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser i 1. kvartal.
Data-, elektrisk utstyrsindustri -- Lavere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Svært mange ledere melder om lavere ordretilgang. Markedsprisene er redusert. De generelle utsiktene for 1. kvartal vurderes som dårligere, og det ventes ytterligere nedgang i produksjon, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser.
Maskinindustri -- Redusert produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Mange ledere melder om lavere ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. Markedsprisene har falt. Mange ledere melder at svikt i etterspørselen er en begrensende faktor for produksjonen. Generelle utsikter for det kommende kvartal vurderes som dårligere. Det er ventet ytterligere fall i produksjon, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser i 1. kvartal.
Bygging av skip og oljeplattformer -- Aktiviteten er redusert med lavere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Samlet ordrebeholdning er redusert, og mange ledere melder at svikt i etterspørselen er en begrensende faktor for produksjonen. Generelle utsikter bedømmes som dårligere, og det er forventninger om ytterligere nedgang i produksjon, sysselsetting og ordretilgang. Markedsprisene er ventet å bli lavere.
Maskinreparasjon og -installasjon - Lavere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting i 4. kvartal. Ordretilgang og markedspriser er redusert. De generelle utsiktene for 1. kvartal vurderes som dårligere. Produksjon, sysselsetting og markedspriser er ventet å falle ytterligere i det kommende kvartal. Ordretilgangen fra hjemmemarkedet er ventet å ta seg opp, mens tilgangen fra eksportmarkedet er ventet å bli lavere.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
~
-
--
+(-)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
God, men med enkelte negative tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre

Sammensatt konjunkturindikator for industrien (SKI):

Indikatoren beregnes med utgangspunkt i nettotall fra følgende tre spørsmål i konjunkturbarometeret:

  • Forventet produksjonsutvikling i kommende kvartal sammenlignet med inneværende kvartal
  • Faktisk utvikling i samlet ordrebeholdning sammenlignet med forrige kvartal
  • Vurdering av lagerbeholdningen av egne produkter for salg

SKI beregnes som gjennomsnittet av nettotallene (lagerbeholdning med negativt fortegn), og er ledende for industriproduksjonen ved at:

  • Forventning om økt produksjon indikerer høyere aktivitet i kommende kvartal
  • økt ordrebeholdning i inneværende kvartal indikerer høyere aktivitet ved effektuering av ordre i kommende kvartal
  • Lageroppbygging indikerer redusert aktivitet i kommende kvartal

Aktualitet:

Datagrunnlaget er samlet inn i perioden mellom 10. desember 2009 og 20. januar 2010