33389_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33389
Nedturen fortsetter i industrien
statistikk
2009-07-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk2. kvartal 2009

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Nedturen fortsetter i industrien

Norske industriledere melder om ytterligere nedgang i produksjonsvolumet. Sviktende etterspørsel både i hjemme- og eksportmarkedet er hovedårsaken til dette. Det er ventet at produksjonsnedgangen vil bli svakere i 3. kvartal.

Konjunkturbarometeret for 2. kvartal 2009 tegner et negativt bilde av industrien. Produksjonsvolumet og sysselsettingen gikk merkbart ned. I tillegg falt ordrebeholdningen som en følge av lav ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet. Svært mange industriledere oppga at manglende etterspørsel begrenset produksjonen. Utviklingen gjenspeiles i markedsprisene som svekket seg i samme tidsrom. Ressursknapphet i form av kapasitetsvansker eller mangel på kvalifisert arbeidskraft utgjorde ikke noe stort problem. Det samme kan sies om tilgangen på råstoff eller kraft. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen var fortsatt ganske høyt sett i et historisk perspektiv, men merkbart lavere enn på samme tid i fjor. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting i 2. kvartal har falt til 76 prosent. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgraden, henviser SSB til EUROSTAT .

Faktorer som begrenset produksjonen i inneværende kvartal. Trend. 1. kvartal 2002 - 2. kvartal 2009

Generelle utsikter på kort sikt (3. kvartal 2009) vurderes som dårligere, men industrilederne var mindre samstemte på dette punktet enn i 1. kvartal. Sammensatt konjunkturindikator for industrien steg til -7 (sesongjustert nettotall). Dette er en vesentlig bedring fra foregående måling, og noe av endringen skyldes reduserte lagre av produkter for salg. Tallverdien indikerer en ytterligere svekkelse av konjunkturforløpet, men nedgangen vil sannsynligvis ikke bli like sterk som registrert i første halvår (se Produksjonsindeksen ). For internasjonale sammenligninger av resultater for sammensatt konjunkturindikator, henviser SSB til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks statistikk .

Reduserte lagre av produkter for salg

Produsenter av innsatsvarer (trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri, metallindustri med flere) melder om markert nedgang i produksjonsvolumet og sysselsettingen. Samtidig fortsatte markedsprisene å falle. Svært lav ordretilgang forklarer denne utviklingen. Andelen industriledere som oppga etterspørsel og konkurranse som begrensende faktorer for produksjonen var svært høy sett i et historisk perspektiv. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen lå merkbart under 2008-nivået, mens gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad har falt til beskjedne 73 prosent.

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kvartal 2002 - 2. kvartal 2009

Generelle utsikter på kort sikt vurderes som dårligere, men færre industriledere enn i 1. kvartal delte denne oppfatningen. økt optimisme hos produsenter av trelast og trevarer var noe av årsaken til dette. Reduserte lagre av produkter for salg bør etter hvert skape et behov for å øke produksjonen.

Lav ordretilgang gir nedgang i ordrebeholdningen

Produsenter av investeringsvarer (maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer med flere) melder om fallende produksjonsvolum og lav ordretilgang, men en svært høy ordrebeholdning sørget for å holde hjulene i gang. Markedsprisene svekket seg i 2. kvartal. Sysselsettingen synes også å være lavere enn ved foregående måling. Andelen industriledere som oppga at manglende etterspørsel begrenset produksjonen, var vesentlig høyere enn på samme tid i fjor. Motsatt forløp registreres for dem som pekte på kapasitetsvansker og mangel på kvalifisert arbeidskraft. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad falt til 81,3 prosent i 2. kvartal. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen viste fortsatt et svært høyt nivå, men trenden er klart nedadgående.

Industriledernes vurdering av generelle utsikter på kort sikt var negativ, og en stor andel av respondentene oppga at de overveide å nedjustere vedtatte investeringsplaner. Forventning om ytterligere nedgang i produksjonsvolum og ordretilgang støtter dette resultatet.

økt optimisme blant produsenter av næringsmidler og drikkevarer

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddel- og drikkevareindustri, trykking og grafisk industri, farmasøytisk industri, møbelindustri med flere) melder om ytterligere nedgang i produksjonsvolumet og sysselsettingen. Fallende etterspørsel både i hjemme- og eksportmarkedet forklarer denne utviklingen. Markesprisene fortsatte på sin side å stige. Som i tidligere kvartaler medvirket prisvekst på næringsmidler og drikkevarer til å trekke opp tallene. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for de aktuelle næringene beregnes til 73,7 prosent.

Industriledernes vurdering av generelle utsikter på kort sikt gikk fra nøytral til positiv i 2. kvartal. økt optimisme blant produsenter av næringsmidler og drikkevarer medvirket til denne utviklingen.

Vurdering av næringer for 2. kvartal 2009 og utsiktene på kort sikt
Næring Utsikter Bakgrunn
Nærings-, drikkevare- og tob.ind. + Om lag uendret produksjon og etterspørsel. Redusert sysselsetting. økte priser på hjemme- og eksportmarkedet. De generelle utsiktene for 3. kvartal vurderes som bedre, og det er ventet økt produksjon, etterspørsel. Prisene er ventet å øke ytterligere.
Trelast- og trevareindustri -(+) Mange ledere melder om lavere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Redusert ordretilgang og lavere priser på hjemme- og eksportmarkedet. De generelle utsiktene for det kommende kvartal bedømmes som bedre, og det er ventet om lag uendret ordretilgang fra hjemmemarkedet. Hjemmemarkedsprisene er ventet å flate ut i 3. kvartal. Produksjon, sysselsetting og ordretilgang fra eksportmarkedet er ventet å falle.
Papir- og papirvareindustri -- Svært mange ledere melder om redusert produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Lavere ordretilgang og markedspriser. Vedtatte investeringsplaner justeres ned, og de generelle utsiktene for 3. kvartal vurderes som dårligere. Det er ventet om lag uendret produksjon og ordretilgang fra eksportmarkedet. Sysselsetting er ventet å falle. Priser på eksportmarkedet forventes å bli ytterligere redusert.
Kjemiske råvarer -- Lavere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Redusert ordretilgang og markedspriser. Mange ledere melder at svikt i etterspørsel er en begrensende faktor for produksjonen. De generelle utsiktene for 3. kvartal bedømmes som dårligere, men det er færre enn i forrige kvartal som deler denne oppfatningen. Det er ventet ytterligere fall i produksjon, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser.
Ikke-jernholdige metaller -- Svært mange ledere melder om redusert produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordretilgang og markedspriser er redusert. Mange ledere melder at svikt i etterspørsel er en begrensende faktor for produksjonen, og vedtatte investeringsplaner justeres ned. De generelle utsiktene for 3. kvartal vurderes som dårligere, men det er færre pessimister enn i forrige kvartal. Det forventes lavere produksjon sysselsetting og ordretilgang.
Metallvareindustri -- Produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting er redusert i 2. kvartal. Ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet er lavere, og markedspriser har falt. Svikt i etterspørselen er en begrensende faktor for produksjonen. Generelle utsikter for det kommende kvartal bedømmes som dårligere, og det er ventet ytterligere nedgang i produksjon, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser i 3. kvartal.
Data-, elektrisk utstyrsindustri -- Aktiviteten er redusert med lavere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Lavere ordretilgang og redusert ordrebeholdning. Hjemmemarkedspriser er redusert, mens eksportpriser er om lag uendret. Generelle utsikter for 3. kvartal bedømmes av mange ledere som dårligere, og det er ventet ytterligere fall i produksjon, sysselsetting og ordretilgang. Markedsprisene er ventet å bli lavere.
Maskinindustri -- Redusert produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Mange ledere melder om lavere ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. Markedsprisene har falt. Generelle utsikter for det kommende kvartal vurderes som dårligere. Det er ventet ytterligere fall i produksjon, sysselsetting og ordretilgang i 3. kvartal. Det er ventet en nedgang i markedsprisene.
Bygging av skip og oljeplattformer -- Stadig flere ledere melder om lavere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Samlet ordrebeholdning er redusert, og mange ledere melder at svikt i etterspørselen er en begrensende faktor for produksjonen. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen er redusert. Generelle utsikter bedømmes som dårligere, og det er forventninger om ytterligere nedgang i produksjon, sysselsetting og ordretilgang. Markedsprisene er ventet å bli lavere.
Maskinreparasjon og -installasjon -- Redusert produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Nedgang i markedsprisene. Lavere ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. De generelle utsiktene for 3. kvartal vurderes som dårligere, og det er ventet lavere produksjon, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser i det kommende kvartal.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
~
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre

Den sammensatte konjunkturindikatoren for industrien (SKI)

Indikatoren beregnes på bakgrunn av nettotall fra tre spørsmål i konjunkturbarometeret:

Faktisk utvikling i samlet ordrebeholdning jevnført med foregående kvartal

Forventet produksjonsutvikling i neste kvartal jevnført med inneværende kvartal

Vurdering av lagerbeholdningen av egne produkter bestemt for salg

SKI beregnes som gjennomsnittet av nettotallene (lagerbeholdning med negativt fortegn), og er ledende for industriproduksjonen ved at:

økte produksjonsforventninger indikerer direkte økt aktivitet i det kommende kvartal

økt ordrebeholdning i inneværende kvartal indikerer økt aktivitet ved effektuering av ordrer i det kommende kvartal

Oppbygging av lager indikerer redusert aktivitet i det kommende kvartal

Dokumentasjon av sesongjustering

Statistisk sentralbyrå har utarbeidet generell og statistikkspesifkk dokumentasjon av sesongjusteringsrutiner. Dokumentasjonene er basert på anbefalinger fra European Statistical System (ESS): Guidelines on seasonal adjustment . På denne måten ønsker vi å tydeliggjøre rutiner som er i bruk i SSB. Dokumentasjonene gjør det også enklere å sammenligne rutiner og kvalitet mellom statistikkene som sesongjusteres. Ulike kvalitetsindikatorer er også publisert under den statistikkspesifikke dokumentasjonen. Den statistikkspesifikke dokumentasjonen finnes i venstre marg under Om sesongjustering . Den generelle dokumentasjonen finner du her.

Viktig melding: Ny næringsklassifisering

Fra og med 1. kvartal 2009 benyttes en ny versjon av norsk Standard for næringsgruppering (SN2007) til å klassifisere bedrifter og foretak etter næring. Vesentlige endringer fra tidligere er at forlagsindustri og gjenvinning utgår fra industri. I tillegg etableres det noen nye næringsaggregater, mens andre forsvinner eller endrer innhold. Generell informasjon om overgangen til ny standard finner du her.