33391_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33391
Etterspørselssvikt gir lavere produksjon
statistikk
2009-04-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk1. kvartal 2009

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Etterspørselssvikt gir lavere produksjon

Stadig flere industribedrifter må redusere aktiviteten i kjølvannet av finanskrisen, og det er ventet at denne utviklingen vil fortsette.

Konjunkturbarometeret for 1. kvartal 2009 vitner om dårligere vilkår for norsk industri. Produksjonsvolumet falt, og det samme gjorde sysselsettingen. I tillegg var ordretilgangen merkbart svakere både i hjemme- og eksportmarkedet. Den negative utviklingen reflekteres i markedsprisene som svekket seg i samme tidsrom. Andelen industriledere som oppgir at manglende etterspørsel begrenser produksjonen er merkbart høyere enn i 4. kvartal. Ytterligere vekst i lagre av produkter for salg støtter dette resultatet. På den annen side synes ikke kapasitetsvansker eller mangel på kvalifisert arbeidskraft å være et problem lenger.

Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er merkbart lavere enn på samme tid i fjor. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting er betydelig redusert og beregnes til 77,2 prosent i 1. kvartal. Dette er om lag samme nivå som ved forrige lavkonjunktur i 2003. På grunn av økt produksjonskapasitet i industrien er det fortsatt langt igjen før produksjonsvolumet faller til samme nivå som i 2003 (se Produksjonsindeksen for industrien ). For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgraden, henviser SSB til EUROSTAT .

Faktorer som begrenset produksjonen i inneværende kvartal. Trend. 1. kvartal 2002-1. kvartal 2009

Flere pessimister

Andelen industriledere som vurderer generelle utsikter på kort sikt (2. kvartal 2009) som negative er klart høyere enn i 4. kvartal 2008. Pessimismen er gjennomgående for samtlige industrinæringer med unntak av næringsmiddelindustrien. Forventning om ytterligere nedgang i produksjonsvolumet, ordretilgangen og markedsprisene underbygger dette resultatet. Tilsvarende forløp registreres for andelen industriledere som oppgir at de overveier å justere ned vedtatte investeringsplaner. Dette tyder på negative utsikter også på lengre sikt.

Sammensatt konjunkturindikator for industrien beregnes til -21 (sesongjustert nettotall). Dette er litt opp fra foregående måling. Resultatet ligger likevel fortsatt langt under det historiske gjennomsnittet, og er dermed et signal om en ytterligere svekkelse av konjunkturforløpet. For internasjonale sammenligninger av resultater for sammensatt konjunkturindikator, henviser SSB til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks statistikk .

Sammensatt konjunkturindikator for industrien. 1. kvartal 2002-1. kvartal 2009

Etterspørselssvikt

Produsenter av innsatsvarer (trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri, metallindustri med flere) melder om en markert nedgang i produksjonsvolumet og sysselsettingen. Svært lav ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet var årsaken til dette. Utviklingen gjenspeiles i markedsprisene som svekket seg i samme periode. Andelen industriledere som oppgir at etterspørselen begrenser produksjon er betydelig større enn i 4. kvartal. Samtidig er det svært få som melder om kapasitetsvansker eller mangel på kvalifisert arbeidskraft.

Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for de aktuelle næringene var på beskjedne 73,8 prosent i 1. kvartal. Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen var også på et lavt nivå historisk sett. Generelle utsikter på kort sikt vurderes som negative av svært mange industriledere. Forventning om en ytterligere reduksjon i ordretilgangen underbygger dette resultatet. Andelen industriledere som oppgir at de overveier å justere ned vedtatte investeringsplaner var merkbart høyere enn i 4. kvartal.

Tærer på ordrebeholdningen

Produsenter av investeringsvarer (maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer med flere) melder om negativ utvikling i produksjonsvolumet og sysselsettingen. Samtidig reduseres ordrebeholdningen som en følge av svak ordretilgang. Markedsprisene synes også å falle. Andelen industriledere i disse næringene som oppgir at etterspørselen begrenser produksjonen er vesentlig høyere enn i 4. kvartal i fjor. Motsatt forløp registreres for dem som peker på kapasitetsvansker og mangel på kvalifisert arbeidskraft.

Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 82,8 prosent. Tallet på arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er merkbart lavere enn for ett år siden, men nivået er fortsatt høyt historisk sett. Et flertall av industriledere vurderer de generelle utsiktene på kort sikt som negative. I tillegg oppgir mange at de overveier å justere ned vedtatte investeringsplaner. Produksjonsvolum og ordretilgang er ventet å falle ytterligere i 2. kvartal. Det er også ventet en videre nedgang i markedsprisene.

Fortsatt prisvekst på konsumvarer

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddel- og drikkevareindustri, trykking og grafisk industri, farmasøytisk industri, møbelindustri med flere) melder om lavere produksjonsvolum og nedgang i sysselsettingen. Fallende etterspørsel både i hjemme- og eksportmarkedet synes å være årsaken til dette. På tross av denne utviklingen fortsatte markedsprisene å styrke seg i 1. kvartal. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til om lag 74,7 prosent. Dette er under det historiske gjennomsnittet for disse næringene.

Industriledernes vurdering av generelle utsikter på kort sikt har gått fra nøytral til negativ i 1. kvartal. Utsikter til en ytterligere nedgang i etterspørselen underbygger dette resultatet. Unntaket her er næringsmiddelindustrien - som fortsatt venter vekst.

Vurdering av næringer for 1. kvartal 2009 og utsiktene på kort sikt
Næring Utsikter Bakgrunn
Nærings-, drikkevare- og tobakkindustri + økt produksjon og kapasitetsutnytting. Lavere sysselsetting. Redusert etterspørsel på hjemmemarkedet og om lag uendret på eksportmarkedet. økte markedspriser. Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som bedre, og det er ventet ytterligere vekst i produksjon og markedspriser.
Trelast- og trevareindustri -- Svært mange ledere melder om lavere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Reduserte markedspriser og lavere ordretilgang. Svært mange ledere melder at svikt i etterspørsel er en begrensende faktor for produksjonen. Generelle utsikter for det kommende kvartal bedømmes som dårligere, og den negative utviklingen i produksjon, ordretilgang og priser er ventet å holde fram. Vedtatte investeringsplaner justeres ned.
Papir- og papirvareindustri - Redusert produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Lavere ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. økte priser på eksportmarkedet. Vedtatte investeringsplaner justeres ned. Generelle utsikter vurderes som dårligere, og det er ventet lavere produksjon, sysselsetting og markedspriser i 2. kvartal. Ordretilgang fra eksportmarkedet er ventet å bli om lag uendret.
Kjemiske råvarer -- Lavere produksjon og sysselsetting. Redusert ordretilgang og markedspriser. Mange ledere melder at svikt i etterspørsel er en begrensende faktor for produksjonen. Den gjennomsnittlige kapasitetsutnyttingen har falt kraftig. Svært mange ledere vurderer de generelle utsiktene som dårligere. I 2. kvartal er det ventet videre nedgang i produksjon, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser.
Ikke-jernholdige metaller -- Svært mange ledere melder om redusert produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Lavere ordretilgang og markedspriser. Mange ledere melder at svikt i etterspørsel fra eksportmarkedet er en begrensende faktor for produksjonen, og vedtatte investeringsplaner justeres ned. Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som dårligere av svært mange ledere. Det er ventet lavere produksjon, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser i det kommende kvartal.
Metallvareindustri -- Lavere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Redusert ordretilgang og lavere markedspriser. Generelle utsikter for 2. kvartal bedømmes som dårligere. Dette underbygges av forventninger om redusert produksjon, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser.
Data-, elektrisk utstyrsindustri -- Redusert produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting i 1. kvartal. Ordretilgangen er redusert, og samlet ordrebeholdning går ned. Svikt i etterspørsel begrenser produksjonen. Hjemmemarkedspriser er redusert, mens eksportpriser er om lag uendret. Generelle utsikter for 2. kvartal bedømmes som dårligere av svært mange ledere, og vedtatte investeringsplaner justeres ned. Det er ventet ytterligere nedgang i produksjon, sysselsetting og ordretilgang.
Maskinindustri - Produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting er redusert i 1. kvartal. Mange ledere melder at svikt i etterspørselen er en begrensende faktor for produksjonen. Ordretilgang og ordrebeholdning er redusert. Lavere markedspriser. Generelle utsikter vurderes som dårligere, og det er ventet lavere produksjon, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser i 2. kvartal.
Bygging av skip og oljeplattformer - Aktiviteten er redusert med lavere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Svikt i etterspørselen er en begrensende faktor for produksjonen, mens svært få ledere melder nå om mangel på arbeidskraft. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen er redusert, men ligger fortsatt betydelig høyere enn i forrige lavkonjunktur (2003). Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som dårligere, og det er ventet videre nedgang i produksjon, sysselsetting og ordretilgang. Markedsprisene er ventet å gå ned.
Maskinreparasjon og -installasjon -- Lavere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Redusert ordretilgang. Lavere hjemmemarkedspriser, mens eksportpriser er om lag uendret. Mange ledere bedømmer de generelle utsikter som dårligere, og det er ventet ytterligere reduksjon i produksjon, sysselsetting og ordretilgang. Det er ventet en nedgang i markedsprisene.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
²
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre

Viktig melding: Ny næringsklassifisering

Fra og med 1. kvartal 2009 benyttes en ny versjon av norsk Standard for næringsgruppering (SN2007) til å klassifisere bedrifter og foretak etter næring. Vesentlige endringer fra tidligere er at forlagsindustri og gjenvinning utgår fra industri. I tillegg etableres det noen nye næringsaggregater, mens andre forsvinner eller endrer innhold. Denne lenken gir tilgang til generell informasjon om overgangen til ny standard.