33397_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33397
Fortsatt vekst i industriproduksjonen
statistikk
2008-07-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk2. kvartal 2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fortsatt vekst i industriproduksjonen

Norske industriledere melder om en økning i produksjonsvolumet. Svært høye ordrereserver knyttet til produksjon og vedlikehold av skip og plattformer er en viktig årsak til dette.

Faktorer som begrenset produksjonen i inneværende kvartal. Trend. 1. kvartal 2001-2. kvartal 2008

Konjunkturbarometeret for 2. kvartal viser stabil vekst i industriproduksjonen. Dette er noe uventet gitt resultatene fra foregående undersøkelse, men harmonerer relativt bra med utviklingen i Produksjonsindeksen for industrien . Store ordrereserver innenfor verftsrelatert virksomhet er en viktig årsak til økningen. Sysselsettingsveksten viser tegn til å flate ut, men fortsatt registreres det en oppgang i tallet på sysselsatte. En moderat økning i innenlandsk ordretilgang synes foreløpig å veie opp for negativ utvikling i ordretilgangen fra eksportmarkedet. Samtidig stiger markedsprisene både hjemme og ute. økte kostnader som en følge av prisoppgang på sentrale innsatsfaktorer som olje, gass og stål og så videre er sannsynligvis en medvirkende årsak til dette.

Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er noe lavere enn for ett år siden. Fortsatt utgjør ressursvansker en stor utfordring for industrien, men situasjonen synes gradvis å normalisere seg (se, tabell 16 ). Samtidig peker en økende andel av industrilederne på at etterspørsels- og konkurranseforhold begrenser produksjonen. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til 83,6 prosent ved utgangen av 2. kvartal. For internasjonale sammenligninger henviser SSB til EUROSTAT .

Generelle utsikter på kort sikt (3. kvartal 2008) vurderes som positive, men stadig færre industriledere deler denne oppfatningen. Sammensatt konjunkturindikator for industrien1 beregnes til 2 (sesongjustert nettotall) i 2. kvartal. Dette resultatet ligger under det historiske gjennomsnittet og er et signal om en mulig utflating i produksjonsveksten. For internasjonale sammenligninger for denne indikatoren, henviser SSB til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks statistikk .

Sammensatt konjunkturindikator for industrien. 1. kvartal 2001 - 2. kvartal 2008

Redusert ordretilgang for produsenter av innsatsvarer

Produsenter av innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere) melder om moderat vekst i samlet produksjonsvolum, men sysselsettingen synes nå å falle. Markedsprisene styrket seg på tross av lavere ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet. Høyere kostnader som en følge av prisoppgang på blant annet olje og gass er sannsynligvis medvirkende årsaker til dette. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting for de aktuelle næringene beregnes til 83,3 prosent i 2. kvartal. Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen, er merkbart lavere enn i samme periode i fjor, og det registreres en oppgang i tallet på industriledere som oppgir at sviktende etterspørsel virker begrensende på produksjonen.

Industriledernes vurdering av generelle utsikter på kort sikt går fra positiv til nøytral. Utsikter til lavere sysselsetting samt en nedgang i ordretilgangen fra hjemmemarkedet støtter dette resultatet.

Høy ordrebeholdning gir ytterligere vekst i produksjonsvolumet

Produsenter av investeringsvarer (metallvarer, maskinindustri, plattformer og skipsverft med flere) melder om stabil vekst i produksjonsvolum og sysselsetting. økningen i ordretilgangen viser tegn til å flate ut, men foreløpig synes ikke dette å ha noen innvirkning på markedsprisene som fortsetter å stige. En svært stor ordrebeholdning (se Kvartalsvis ordrestatistikk ) kombinert med høyere kostnader som en følge av økte lønninger samt en oppgang i prisen på stål er sannsynligvis en medvirkende årsak til dette. Tallet på industriledere som oppgir at kapasitetsvansker virker begrensende på produksjonen, er merkbart lavere enn på samme tid i fjor, men fortsatt synes det å være stor mangel på kvalifisert arbeidskraft. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til 88,7 prosent i 2. kvartal. Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen, er om lag det samme som for ett år siden.

Et flertall av industrilederne vurderer generelle utsikter på kort sikt som bedre. Forventninger om ytterligere vekst i produksjonsvolum og sysselsetting støtter dette resultatet.

Sterk prisvekst på konsumvarer

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet, farmasøytisk industri med flere) melder om stabil vekst i produksjonsvolumet. økt innenlandsk etterspørsel er drivkraften bak denne utviklingen. Markedsprisene styrket seg både i hjemme- og eksportmarkedet. Sterk prisvekst innenfor næringsmiddelindustrien synes å være en medvirkende årsak til dette. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting for de aktuelle bransjene beregnes til 79,6 prosent.

Et klart flertall av industrilederne vurderer generelle utsikter på kort sikt som bedre. Utsikter til økt etterspørsel og produksjon samt ytterligere prisvekst, underbygger dette resultatet.

1Indikatorens sammensetning og kobling mot internasjonale sammenligninger er beskrevet i et eget avsnitt i pressemeldingen for 3. kvartal 2003 (se tidligere publisert).

Vurdering av bransjer for 2. kvartal 2008 og utsiktene på kort sikt
Bransje Utsikter    Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk ++ Høyere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt etterspørsel fra hjemmemarkedet, mens etterspørsel fra eksport markedet er om lag uendret. Mange ledere melder om vekst i hjemmemarkedsprisene. De generelle utsiktene for 3. kvartal vurderes som bedre, og det ventes ytterligere vekst i produksjon, etterspørsel og markedspriser.
Trevareindustri -- Generell nedgang i norsk byggebransje smitter over til trevareindustrien. Redusert produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Nedgang i markedspriser og ordretilgang. De generelle utsiktene for det kommende kvartal bedømmes som dårligere. Dette underbygges med forventinger om lavere produksjon, sysselsetting og kapasitetsutnytting. Det er og ventet videre nedgang i markedspriser.
Treforedling -(+) økt produksjon og kapasitetsutnytting. Redusert sysselsetting. Høyere ordretilgang fra hjemmemarkedet og lavere fra eksportmarkedet. Eksportpriser er om lag uendret, mens hjemmemarkedsprisene er lavere. Sterk konkurranse og svak etterspørsel på eksportmarkedet trekkes frem som begrensende faktorer for produksjonen. De generelle utsiktene vurderes som bedre, og det ventes vekst i produksjonen i 3. kvartal.
Kjemisk råvareindustri + Vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. økte markedspriser. Mangel på kapasitet er en begrensende faktor for produksjonen. De generelle utsiktene for 3. kvartal bedømmes som bedre. Det ventes videre vekst i produksjon, ordretilgang og markedspriser.
Metallindustrien, ikke-jernholdig - Redusert produksjon og kapasitetsutnytting. Om lag uendret sysselsetting. Lavere ordretilgang. Svak dollarkurs bidrar til lavere eksportpris. Generelle utsikter for det kommende kvartal bedømmes som dårligere. Det er likevel ventet vekst i produksjon og bedrede eksportpriser i 3. kvartal. Ordretilgangen er ventet å bli ytterligere redusert.
Verkstedindustrien, i alt ++ Samlet sett viser verkstedindustrien fortsatt positiv utvikling med økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordertilgangen fra eksportmarkedet har økt, mens tilgangen fra hjemmemarkedet er om lag uendret. Mangel på kvalifisert arbeidskraft er begrensende for produksjonen. De generelle utsiktene for 3. kvartal bedømmes som bedre, men færre ledere enn i forrige kvartal deler denne oppfatningen. Produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting er ventet å øke i det kommende kvartal. Markedsprisene er ventet å stige
Metallvarer + Høyere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt ordretilgang fra hjemmemarkedet, mens tilgang fra eksportmarkedet er redusert. Mange ledere melder fortsatt om mangel på kvalifisert arbeidskraft. Generelle utsikter for det kommende kvartal vurderes som dårligere. Det er ventet om lag uendret produksjon, sysselsetting og ordretilgang fra eksportmarkedet. Samlet ordrebeholdning er ventet å gå ned. Markedsprisene er ventet å øke.
Maskinvarer ++ Mange ledere melder om økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. Vekst i markedsprisene. Mangel på kvalifisert arbeidskraft og råstoff, samt kapasitetsvansker begrenser produksjonen. De generelle utsiktene bedømmes som bedre, og det er ventet ytterligere vekst i produksjon, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser.
Elektroteknisk og optisk industri ++ økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordretilgang fra hjemmemarkedet er om lag uendret, mens tilgang fra eksportmarkedet har økt. Vekst i markedspriser. Mangel på kvalifisert arbeidskraft er en begrensende faktor for produksjonen. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som bedre, men færre ledere enn i forrige kvartal deler denne oppfatningen. Det er ventet høyere produksjon, sysselsetting og ordretilgang i det kommende kvartal.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri + Om lag uendret produksjon. økt kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordretilgangen er om lag uendret, mens samlet ordrebeholdning er redusert. Svært mange ledere melder at mangel på kvalifisert arbeidskraft begrenser produksjonen. De generelle utsiktene for 3. kvartal bedømmes som bedre, og produksjonen er ventet å øke. Det er også ventet vekst i sysselsetting, ordretilgang og markedspriser.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
²
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre