33399_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33399
Noe lavere press i industrien
statistikk
2008-04-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk1. kvartal 2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Noe lavere press i industrien

Norske industriledere melder om svakere vekst i produksjonsvolumet. Ressursvansker utgjør fortsatt en stor utfordring, men situasjonen synes å være mindre prekær enn i 2007.

Faktorer som begrenset produksjonen i inneværende kvartal. Trend. 1. kvartal 2001-1. kvartal 2008

Konjunkturbarometeret for industrien antyder en avmatning i konjunkturforløpet, men foreløpig holder produksjonsvolumet og sysselsettingen frem med å stige. Veksten i ordretilgangen viser tegn til å flate ut. En økning i tallet på industriledere som oppgir etterspørsels- og konkurranseforhold som begrensende faktorer for produksjonen, underbygger dette resultatet. Utviklingen reflekteres ikke i markedsprisene som fortsatte å øke i 1. kvartal. Høyere kostnader er sannsynligvis en medvirkende årsak til prisoppgangen. Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er om lag det samme som for ett år siden. Ressursvansker utgjør fortsatt en stor utfordring for industrien, men situasjonen synes å være mindre prekær enn i 2007 (se, tabell 16 ). Høyere grad av automatisering som en følge av et økt investeringsnivå i industrien (se, Kvartalsvis investeringsstatistikk ), er trolig en medvirkende årsak til dette. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til 84 prosent i 1. kvartal. For internasjonale sammenligninger henviser SSB til EUROSTAT .

Generelle utsikter på kort sikt (2. kvartal 2008) vurderes som positive. Forventning om økt produksjon og bedrede markedspriser støtter dette resultatet. Det samme gjør sammensatt konjunkturindikator for industrien1 som beregnes til 6 (sesongjustert nettotall) i 1. kvartal. For internasjonale sammenligninger av resultater for denne indikatoren henviser SSB til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks statistikk .

Sammensatt konjunkturindikator for industrien. 1. kvartal 2001-1. kvartal 2008

Fallende ordretilgang for produsenter av innsatsvarer

Produsenter av innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere) melder om moderat vekst i produksjonsvolum og sysselsetting. Samlet ordrebeholdning minker for andre kvartal på rad. Fallende ordretilgang i eksportmarkedet synes å være hovedårsaken til dette, men det er også signaler om negativ utvikling i hjemmemarkedet. En økning i tallet på industriledere som oppgir manglende etterspørsel som en begrensende faktor for produksjonen, støtter disse resultatene. Fortsatt registreres det merkbar vekst i hjemmemarkedsprisene, mens eksportprisene fortsetter å falle. Antakelig skyldes dette en kombinasjon av svekkede konjunkturer og en kraftig nedgang i dollarkursen gjennom siste halvdel av 2007 og inn i 2008. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til 84 prosent i 1. kvartal 2008. Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er det samme som for ett år siden.

Generell bedømmelse av utsiktene for kommende kvartal er positiv, men stadig færre industriledere deler denne oppfatningen. Det registreres heller ikke lenger noen stor vilje til å justere opp vedtatte investeringsplaner. Svekkede markedsforhold det siste halvåret er en sannsynlig årsak til dette.

Færre melder om mangel på kvalifisert arbeidskraft

Produsenter av investeringsvarer (metallvarer, maskinindustri, plattformer og skipsverft med flere) melder om nok et kvartal med solid vekst i produksjonsvolum og sysselsetting. Ordretilgangen er fortsatt sterk, og samlet ordrebeholdning viser et nivå som tidligere har vært ukjent her til lands (se, Kvartalsvis ordrestatistikk ). En vedvarende styrking av markedsprisene reflekterer denne utviklingen. Tallet på industriledere som oppgir at mangel på kvalifisert arbeidskraft virker begrensende på produksjonen, er noe lavere enn på samme tid i fjor. Det er vanskelig å gi noen god forklaring på dette, men en høyere grad av automatisering samt bortsetting av deler av produksjonen til utlandet kan være mulige årsaker. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til 89 prosent i 1. kvartal. Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er om lag det samme som for ett år siden.

Et flertall av industrilederne vurderer generelle utsikter på kort sikt som bedre. Forventning om høy ordretilgang og positiv utvikling i markedsprisene støtter dette resultatet.

Sterk vekst i innenlandsk prisnivå

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet, farmasøytisk industri med flere) melder om svakere vekst i produksjonsvolumet. En mer moderat økning i innenlandsk etterspørsel forklarer denne utviklingen. Markedsprisene fortsetter å stige både i hjemme- og eksportmarkedet. Sterk prisvekst innenfor næringsmiddelindustrien synes å være en medvirkende årsak til dette. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting for de aktuelle bransjene beregnes til 80 prosent.

Et klart flertall av industrilederne vurderer generelle utsikter på kort sikt som bedre. Utsikter til økt etterspørsel og sterk prisvekst i det innenlandske markedet underbygger dette resultatet.

1Indikatorens sammensetning og kobling mot internasjonale sammenligninger er beskrevet i et eget avsnitt i pressemeldingen for 3. kvartal 2003 ( Se tidligere publisert ).

Vurdering av bransjer for 1. kvartal 2008 og utsiktene på kort sikt
Bransje Utsikter Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk ++ økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt etterspørsel fra hjemme- og eksportmarkedet. Markedsprisene har styrket seg. De generelle utsiktene for 2. kvartal bedømmes som bedre. Det ventes ytterligere vekst i produksjon, sysselsetting og etterspørsel i det kommende kvartal. Eksportprisene ventes å flate ut.
Trevareindustri -(+) Om lag uendret produksjon og sysselsetting. Lavere kapasitetsutnytting. Redusert ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. Det er en kraftig økning i antall ledere som melder at produksjonen begrenses av svikt i etterspørselen. Markedspriser på hjemmemarkedet er om lag uendret, mens eksportprisene er redusert. Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som bedre, og det ventes vekst i produksjon og ordretilgang. Markedsprisene er ventet å bli lavere.
Treforedling - Redusert produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Lavere ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. Reduserte eksportpriser. Det er en økning i antall ledere som melder at produksjonen begrenses av svikt i etterspørselen fra eksportmarkedet. Generelle utsikter for 2. kvartal bedømmes som bedre. Det er ventet økt produksjon og bedrede markedspriser i det kommende kvartal.
Kjemisk råvareindustri ++ Høyere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordretilgangen fra hjemme- og eksportmarkedet har økt. Positiv utvikling i markedspriser. Mangel på råstoff og/eller kraft begrenser produksjonen. Mange ledere bedømmer de generelle utsiktene for 2. kvartal som bedre, og det er ventet ytterligere vekst i produksjon, ordretilgang og markedspriser.
Metallindustrien, ikke-jernholdig - Lavere produksjon og kapasitetsutnytting. Om lag uendret sysselsetting. Ordretilgang og markedspriser fra eksportmarkedet er redusert. Mange ledere melder om at lavere etterspørsel fra eksportmarkedet begrenser produksjonen. Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som dårligere, og det er ventet redusert ordretilgang og lavere markedspriser i det kommende kvartal. Produksjonen er ventet å øke.
Verkstedindustrien, i alt ++ Samlet sett viser verkstedindustrien positiv utvikling med økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Tilveksten i ordrebeholdningen er god, og markedsprisene er styrket. Mangel på kvalifisert arbeidskraft og kapasitetsvansker er fortsatt de faktorene lederne trekker frem som begrensende faktorer for produksjonen. De generelle utsiktene for 2. kvartal bedømmes som bedre, og det ventes fortsatt vekst i produksjon, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser.
Metallvarer ++ økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordretilgangen fra hjemmemarkedet har økt, mens tilgangen fra eksportmarkedet er om lag uendret. Positiv utvikling i markedspriser. Generelle utsikter for det kommende kvartal bedømmes som bedre, og det er ventet ytterligere vekst i produksjon, sysselsetting og markedspriser i 2. kvartal. Ordretilgangen er ventet å bli om lag uendret.
Maskinvarer ++ Fortsatt høyt aktivitetsnivå med vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting, sysselsetting og ordretilgang. Markedsprisene har styrket seg ytterligere på hjemme- og eksportmarkedet. Mangel på kvalifisert arbeidskraft og kapasitetsvansker begrenser produksjonen. De generelle utsiktene for 2. kvartal vurderes som bedre, og det er ventet vekst i produksjon, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser.
Elektroteknisk og optisk industri ++ Fortsatt vekst i produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt ordretilgang og høyere markedspriser. Mangel på kvalifisert arbeidskraft og kapasitetsvansker er begrensende faktorer for produksjonen. Mange ledere vurderer de generelle utsiktene for 2. kvartal som bedre. Det er ventet vekst i produksjon, sysselsetting og ordretilgang i det kommende kvartal.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri + økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Høyere ordretilgang og økte priser i hjemmemarkedet. Fallende eksportpriser. Samlet ordrebeholdning er om lag uendret. Færre ledere melder at maskin- og anleggskapasiteten begrenser produksjonen, men det meldes fortsatt om mangel på kvalifisert arbeidskraft. Generelle utsikter for 2. kvartal bedømmes som bedre, og det er ventet positiv utvikling i produksjon og ordretilgang.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
²
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre