33401_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33401
Svakere vekst i produksjonsvolumet
statistikk
2008-01-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk4. kvartal 2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Svakere vekst i produksjonsvolumet

Produksjonsveksten innenfor industrien avtok noe i 4. kvartal. Begrenset tilgang på kvalifisert arbeidskraft samt mangel på ledig produksjonskapasitet medvirket trolig til dette. I tillegg registreres det svakere utvikling i deler av eksportmarkedet.

Faktorer som begrenset produksjonen i inneværende kvartal. Trend. 1. kvartal 2001-4. kvartal 2007

Konjunkturbarometeret for industrien viser at produksjonsvolumet og sysselsettingen økte i 4. kvartal 2007, men veksten var noe svakere enn tidligere på året. Utflating i tilgangen på nye ordre fra eksportmarkedet, delvis som en følge av en sterkere norsk krone, er sannsynligvis en medvirkende årsak til dette. Styrkingen av kronekursen bidrar også til å dempe oppgangen i eksportprisene. Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er noe høyere enn registrert på samme tid i 2006, mens indikator for ressursknapphet1(se tabell 16 ) er om lag uendret fra foregående undersøkelse. Begrenset tilgang på kvalifisert arbeidskraft bidrar til å opprettholde nivået for denne indikatoren. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til 85 prosent i 4. kvartal. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgraden, henviser SSB til EUROSTAT .

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt (1. kvartal 2008) er fortsatt positiv. Forventning om høyere produksjonsvolum og bedrede markedspriser støtter dette resultatet. Sammensatt konjunkturindikator for industrien2 beregnes til 6 (sesongjustert nettotall) i 4. kvartal. Dette er det laveste nivået som er registrert siden andre halvår 2003 og kan tolkes som et signal om at man nærmer seg konjunkturtoppen. For internasjonale sammenligninger av resultater for sammensatt konjunkturindikator, henviser SSB til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks statistikk .

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kvartal 2001-4. kvartal 2007

Negativ utvikling i eksportmarkedet

Produsenter av innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere) melder om en utflating i produksjonsvolumet. En kombinasjon av stabil innenlandsk ordretilgang samt fallende ordretilgang i eksportmarkedet er årsaken til dette. En økning i tallet på industriledere som oppgir manglende etterspørsel og sterk konkurranse som begrensende faktorer for produksjonen støtter dette resultatet. Fortsatt registreres det brukbar vekst i hjemmemarkedsprisene, mens eksportprisene viser tegn til å falle. En styrket norsk krone er nok en medvirkende årsak til denne utviklingen. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til 85 prosent i 4. kvartal 2007. Dette er noe lavere enn ved årets begynnelse. Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen ligger på om lag samme nivå som for ett år siden.

Generell bedømmelse av utsiktene for kommende kvartal er positiv, men færre deler denne oppfatningen. Svakere utvikling i eksportmarkedet er en sannsynlig årsak til dette. Utsikter til redusert lønnsomhet er nok også en medvirkende årsak til at færre industriledere oppgir at de vurderer å justere opp vedtatte planer for investering.

Produserer det remmer og tøy kan holde

Produsenter av investeringsvarer (metallvarer, maskinindustri, plattformer og skipsverft med flere) melder om ytterligere økning i produksjonsvolum og sysselsetting, men fortsatt er ikke dette tilstrekkelig til å dempe veksten i ordrebeholdningen (se også Kvartalsvis ordrestatistikk ). En betydelig styrking av hjemmemarkedsprisene må delvis ses på som en konsekvens av de sterke etterspørselsimpulsene. Tallet på industriledere som oppgir at kapasitetsvansker og mangel på kvalifisert arbeidskraft virker begrensende på produksjonen, er merkbart høyere enn på samme tid i 2006. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til 90 prosent i 4. kvartal. Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er om lag det samme som for ett år siden.

Tallet på industriledere som vurderer generelle utsikter på kort sikt som bedre er om lag uendret fra foregående undersøkelse. Store kapasitetsvansker fører til redusert lønnsomhet samt et økt investeringsbehov innenfor de aktuelle bransjene (se også Kvartalsvis investeringsstatistikk ).

Tilgangen på arbeidskraft synes å begrense aktivitetsnivået

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet, farmasøytisk industri med flere) melder om enda et kvartal med merkbar oppgang i produksjonsvolumet, men økningen er ikke like sterk som i første halvår 2007. Begrenset tilgang på arbeidskraft synes å være en medvirkende årsak til dette. Det faktum at sysselsettingsveksten flater ut samtidig som stadig flere industriledere oppgir at tilgangen på arbeidskraft begrenser produksjonen, støtter en slik antakelse. Markedsprisene holder frem med å stige både hjemme og ute. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting for de aktuelle bransjene beregnes til 80 prosent i 4. kvartal.

Et flertall av industrilederne vurderer generelle utsikter på kort sikt som bedre, men færre enn i 3. kvartal deler denne oppfatningen. Fortsatt er det forventning om høy etterspørsel og sterk prisvekst i det innenlandske markedet.

1  Denne indikatoren er ment å oppsummere svaralternativer fra spørsmål om faktorer som begrenser produksjonen i inneværende kvartal og som har med tilgang på ressurser å gjøre, samt svarandelen som har svart full kapasitetsutnyttelse. En nærmere forklaring av indikatoren gis i Rapporter 2003/10 side 21.
2  Indikatorens sammensetning og kobling mot internasjonale sammenligninger er beskrevet i et eget avsnitt i pressemeldingen for 3. kvartal 2003 (Se tidligere publisert).
Vurdering av bransjer for 4. kvartal og utsiktene på kort sikt
Bransje Utsikter Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk ++ Høyere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt etterspørsel fra hjemme- og eksportmarkedet. Positiv prisutvikling i hjemmemarkedet. De generelle utsiktene for 1. kvartal bedømmes som bedre, og veksten i produksjon og etterspørsel er ventet å fortsette i det kommende kvartal.
Trevareindustri +(-) Fortsatt vekst i produksjon og sysselsetting, men lavere ordretilgang i 4. kvartal fra hjemme og eksportmarkedet. økte markedspriser. Det er en økning i antall ledere som melder at produksjonen begrenses av svikt i etterspørselen. Generelle utsikter for det kommende kvartal bedømmes som bedre, men færre ledere enn forrige kvartal deler denne oppfatningen. Det er ventet videre vekst i produksjon og sysselsetting. Markedsprisene er ventet å flate ut.
Treforedling - Lavere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordretilgangen fra eksportmarkedet er om lag uendret. Det samme gjelder eksportpriser. Generelle utsikter for 1. kvartal vurderes som dårligere, og den svake produksjonsutviklingen er ventet å holde fram. Det er ventet bedrede markedspriser på eksportmarkedet i det kommende kvartal.
Kjemisk råvareindustri + Om lag uendret produksjon og kapasitetsutnytting. økt sysselsetting. Positiv utvikling i ordretilgangen fra hjemme- og eksportmarkedet. økte markedspriser. økning i andelen ledere som melder at mangel på råstoff og/eller kraft begrenser produksjonen. Generelle utsikter for 1. kvartal bedømmes som bedre. Dette underbygges av forventninger om høyere produksjon, ordretilgang og priser.
Metallindustrien, ikke-jernholdig - Redusert produksjon og kapasitetsutnytting. Om lag uendret sysselsetting. Ordrebeholdningen er redusert sammen med markedsprisene. De generelle utsiktene for 1. kvartal vurderes som dårligere. Den negative utviklingen i markedsprisene er ventet å vedvare.
Verkstedindustrien, i alt ++ Samlet sett viser verkstedindustrien fortsatt et høyt aktivitetsnivå med økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordretilgangen fra hjemme- og eksportmarkedet har økt. Markedsprisene har styrket seg i hjemmemarkedet, mens eksportprisene ser ut til å ha hatt en flatere utvikling. Mangel på kvalifisert arbeidskraft og aktivitet nær kapasitetsgrensen trekkes fram som begrensende faktorer for produksjonen. De generelle utsiktene for 1. kvartal vurderes som bedre, og det er ventet fortsatt vekst i produksjonen i 1. kvartal.
Metallvarer ++ Fortsatt høyt aktivitetsnivå med vekst i produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt ordretilgang og bedrede markedspriser på hjemme- og eksportmarkedet. Mangel på kvalifisert arbeidskraft og kapasitetsvansker begrenser produksjonen. Generell bedømmelse av utsiktene for 1. kvartal er positiv, og det ventes ytterligere vekst i produksjon, sysselsetting og ordretilgang. Markedsprisene er ventet å øke.
Maskinvarer ++ Mange ledere melder om økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Fortsatt vekst i ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. Markedsprisene har styrket seg ytterligere, spesielt i hjemmemarkedet. Mangel på arbeidskraft og kapasitetsvansker begrenser produksjonen. Generelle utsikter vurderes som bedre. Det er ventet videre vekst i produksjonsvolum, sysselsetting, ordrebeholdning og priser i 1. kvartal.
Elektroteknisk og optisk industri ++ Mange ledere melder om fortsatt vekst i produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordrebeholdningen har økt som en følge av økt tilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. Mange ledere ser positivt på de generelle utsiktene for 1. kvartal. Dette underbygges med forventning om økt produksjon, ordretilgang og priser fra hjemmemarkedet. Eksportprisene er ventet å bli om lag uendret.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri ++ økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordretilgangen har økt, mens den samlede ordrebeholdningen er om lag uendret. Positiv prisutvikling i hjemmemarkedet, mens eksportpriser er om lag uendret. Mangel på kvalifisert arbeidskraft og kapasitetsvansker begrenser produksjonen. Lederne bedømmer de generelle utsiktene som bedre, og det er ventet vekst i produksjon, sysselsetting, ordretilgang og priser.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
²
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre