33405_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33405
Industrien ønsker større produksjonsevne
statistikk
2007-07-27T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk2. kvartal 2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Industrien ønsker større produksjonsevne

Kapasitetsvansker og mangel på kvalifisert arbeidskraft utgjør nå betydelige flaskehalser innenfor deler av industrien. Samtidig gjenspeiler resultatene for 2. kvartal 2007 det positive inntrykket fra foregående undersøkelser.

Konjunkturbarometeret for industrien viser merkbar vekst i produksjonsvolum og sysselsetting. Samtidig synes også antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen, å være noe høyere enn på samme tid i fjor. økt ordretilgang i hjemme- og eksportmarkedet er årsak til dette og fører også til en styrking av markedsprisene. Ressursknapphet utgjør fortsatt en stor utfordring i industrien(se tabell 16 ). Utstrakt bruk av utenlandsk arbeidskraft samt bortsetting av produksjon er to virkemidler som anvendes for å bøte på dette problemet. På lengre sikt kan produksjonskapasiteten økes ved investeringer i maskiner og anlegg. Det faktum at stadig flere industriledere oppgir at de vurderer å justere opp investeringsplanene sine, tyder på at dette er i ferd med å skje (se også Kvartalsvis investeringsstatistikk ). Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til 85 prosent i 2. kvartal. Dette er uendret fra foregående undersøkelse og er et høyt nivå historisk sett. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgraden, henviser SSB til EUROSTAT .

Fortsatt oppfatter et klart flertall av industrilederne de generelle utsiktene på kort sikt (3. kvartal 2007) som bedre. Forventning om positiv utvikling i produksjonsvolum og markedspriser underbygger dette resultatet. Sammensatt konjunkturindikator for industrien1 beregnes til 12 (sesongjustert nettotall) i 2. kvartal. Dette er et noe lavere nivå enn i foregående undersøkelser, men fortsatt godt over det historiske gjennomsnittet. For internasjonale sammenligninger av resultater for sammensatt konjunkturindikator henviser SSB til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks statistikk .

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kvartal 2001-2. kvartal 2007

Fortsatt kraftig prisvekst på innsatsvarer

Produsenter av innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere) melder om positiv utvikling i produksjonsvolum og sysselsettingsnivå. Noe svakere vekst i ordretilgangen fra hjemme- og eksportmarkedet fører til at ordrebeholdningen stiger langsommere enn tidligere, men fortsatt virker etterspørselen å være høy. En merkbar oppgang i markedsprisene støtter dette synet. Svært få industriledere oppgir at etterspørsels- og konkurranseforhold virker begrensende for produksjonen. På den annen side synes kapasitetsvansker samt mangel på kvalifisert arbeidskraft å utgjøre en stor utfordring for disse bransjene. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til 86 prosent i 2. kvartal. Dette er uendret fra foregående undersøkelse. Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er noe høyere enn på samme tid i fjor.

Et flertall av industrilederne vurderer de generelle utsiktene på kort sikt som bedre. Forventning om positiv utvikling i ordretilgang og markedspriser underbygger dette resultatet. Likevel er det færre ledere enn ved forrige måling som ser positivt på de kortsiktige utsiktene. Knapphet på ressurser er en sannsynlig årsak til denne nedgangen.

Høy produksjon av investeringsvarer

Produsenter av investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer og skipsverft med flere) melder om et merkbart høyere produksjonsvolum enn i 1. kvartal 2007. På tross av økningen steg ordrebeholdning med nesten uforminsket styrke. Solid ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet sørget for dette. Hele 37 prosent av industrilederne oppgir mangel på kvalifisert arbeidskraft som en begrensende faktor for produksjonen, og godt over halvparten av foretakene melder om full kapasitetsutnytting. Dermed bidrar disse bransjene ekstra sterkt til å presse opp indikatoren for ressursknapphet2. Høy etterspørsel og knapphet på ressurser er også en sannsynlig forklaring på den sterke utviklingen i hjemmemarkedsprisene. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting i 2. kvartal beregnes til 90 prosent. Dette er uendret fra foregående undersøkelse og er et svært høyt nivå historisk sett. Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen, ligger merkbart over nivået som ble registrert på samme tid i fjor.

Et flertall av industrilederne vurderer generelle utsikter på kort sikt som bedre, men stadig færre deler denne oppfatningen. Siden denne utviklingen ikke kan underbygges med redusert ordretilgang og/eller svakere markedspriser, er det naturlig å anta at disse bransjene stanger mot kapasitetstaket. Det faktum at svært mange foretak vurderer å justere opp gjeldende planer for nyinvesteringer, tyder da også på et behov for å øke produksjonskapasiteten.

Stor innenlandsk etterspørsel etter konsumvarer

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet, farmasøytisk industri med flere) melder om stigende produksjonsvolum, og sysselsettingen synes å være noe høyere enn ved foregående måling. økt innenlandsk etterspørsel er hoveddrivkraft bak denne utviklingen. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting for de aktuelle bransjene beregnes til 80 prosent i 2. kvartal. Dette er uendret fra foregående undersøkelse og er et høyt resultat historisk sett.

Stadig flere industriledere vurderer generelle utsikter på kort sikt som bedre. Forventning om gunstig utvikling i hjemmemarkedet synes å være en viktig årsak til dette. Større investeringsvilje innenfor de aktuelle bransjene tyder på optimisme også på noe lengre sikt.

Vurdering av bransjer for 2. kvartal og utsiktene på kort sikt
Bransje Utsikter Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk ++ økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Høyere etterspørsel og priser på hjemmemarkedet. Generelle utsikter for 3. kvartal bedømmes av mange ledere som bedre, og det ventes videre vekst i produksjon, etterspørsel og priser.
Trevareindustri ++ Svært mange ledere melder om høyere priser på hjemme- og eksportmarkedet og økt ordretilgang fra hjemmemarkedet. Høyere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Mangel på kvalifisert arbeidskraft, råstoff og/eller kraft og kapasitetsvansker begrenser produksjonen. De generelle utsiktene for det kommende kvartal vurderes som bedre. Det ventes ytterligere vekst i produksjon ordretilgang og priser.
Treforedling +(-) Høyere produksjon og økte priser. Redusert ordretilgang i 2. kvartal, men det ventes økning i 3. kvartal. Generell bedømmelse av utsiktene for 3. kvartal er positiv, og det ventes økt produksjon og høyere markedspriser i det kommende kvartal. Antall ledere som vurderer å justere opp vedtatte planer for investeringer har økt.
Kjemisk råvareindustri ++ økt produksjon, kapasitetsutnytting og ordretilgang. Om lag uendret sysselsetting. økte markedspriser på hjemme- og eksportmarkedet. Generelle utsikter for det kommende kvartal vurderes som bedre. Dette underbygges av forventninger om økt produksjon, ordretilgang og priser i 3. kvartal.
Metallindustrien, ikke-jernholdig + Redusert produksjon og kapasitetsutnytting. Vekst i ordretilgang og priser fra eksportmarkedet, men langt færre ledere enn i forrige kvartal rapporterer økning. Generelle utsikter bedømmes som bedre, men det er en nedgang i antall ledere som deler denne oppfatningen. Produksjonen er ventet å øke sammen med ordretilgangen fra eksportmarkedet. Det er ventet om lag uendrede eksport priser.
Verkstedindustrien, i alt ++ Samlet sett viser verkstedindustrien et høyt aktivitetsnivå med økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. Høyere hjemmemarkedspriser. Mange ledere melder at mangel på kvalifisert arbeidskraft og kapasitetsvansker er begrensende faktorer for produksjonen. De generelle utsiktene for 3. kvartal bedømmes som bedre. Dette underbygges med forventninger om ytterligere vekst i produksjon, sysselsetting og ordrebeholdning.
Metallvarer ++ Høyt aktivitetsnivå med vekst i produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordretilgangen fra hjemme- og eksportmarkedet har økt. Høyere hjemmemarkedspriser. Mangel på kvalifisert arbeidskraft og kapasitetsvansker begrenser produksjonen. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen har økt. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som om lag uendret. Produksjonen er ventet å øke, mens ordretilgangen ventes å bli om lag uendret.
Maskinvarer ++ Mange ledere melder om økt produksjon og sysselsetting i 2. kvartal. Ordrebeholdningen har økt som en følge av økt tilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. Markedsprisene har økt. Mangel på arbeidskraft og kapasitetsvansker begrenser produksjonen. Mange ledere bedømmer de generelle utsiktene for 3. kvartal som bedre, og det er ventet ytterligere vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting, sysselsetting og ordretilgang.
Elektroteknisk og optisk industri ++ Mange ledere melder om økt ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. Høyere produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting i 2. kvartal. Høyere hjemmemarkedspriser, mens eksportprisene er om lag uendret. Stadig flere ledere melder at mangel på kvalifisert arbeidskraft begrenser produksjonen. Generelle utsikter for det kommende kvartal er positive. Ytterligere vekst i produksjon, sysselsetting og ordretilgang er ventet i 3. kvartal.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri ++ økt kapasitetsutnytting, produksjon og sysselsetting. Høyere ordretilgang og hjemmemarkedspriser i 2. kvartal. Svært mange ledere melder at mangel på kvalifisert arbeidskraft er en begrensende faktor for produksjonen. Generelle utsikter bedømmes som bedre, men det er en nedgang i antall ledere som deler denne oppfatningen. Det er ventet ytterligere økning i produksjonsvolum, sysselsetting og ordretilgang i 3. kvartal. Det er også ventet videre vekst i hjemmemarkedspriser.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
~
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre

1 Indikatorens sammensetning og kobling mot internasjonale sammenligninger er beskrevet i et eget avsnitt i pressemeldingen for 3. kvartal 2003 (se tidligere publisert).

2 Denne indikatoren er ment å oppsummere svaralternativer fra spørsmål om faktorer som begrenser produksjonen i inneværende kvartal, og som har med tilgang på ressurser å gjøre samt svarandelen som har svart full kapasitetsutnyttelse. En nærmere forklaring av indikatoren gis i Rapporter 2003/10 side 21.