33407_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33407
Ressursvansker i industrien
statistikk
2007-04-27T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk1. kvartal 2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Ressursvansker i industrien

Resultatene for 1. kvartal viser vedvarende vekst i samlet produksjonsvolum. En markert oppgang i tallet på arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen kan tyde på ressursknapphet innenfor enkelte bransjer.

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kvartal 2001-1. kvartal 2007

Konjunkturbarometeret for industrien viser at produksjonsvolumet og kapasitetsutnyttingsgraden fortsatte å øke i 1. kvartal 2007. Det samme var tilfelle for sysselsettingen. Høy innenlandsk ordretilgang kompenserer for en noe svakere vekst i eksportmarkedet, og bidrar dermed til å opprettholde en sterk økning i samlet ordrebeholdning. Andelen industriledere som oppgir at etterspørsels- eller konkurranseforhold virker begrensende på produksjonen er merkbart lavere enn på samme tid i fjor. Dette resultatet gjenspeiles i form av positiv utvikling i markedsprisene. Indikator for ressursvansker1(se tabell 16 ) fortsetter å stige i 1. kvartal. Full kapasitetsutnyttelse synes å utgjøre en stadig større begrensning for industrien.

Tallet på arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er merkbart høyere enn på samme tid i fjor, og ligger nå på et svært høyt nivå historisk sett. Det faktum at indikatoren gjør et solid byks oppover fra foregående undersøkelse kan tyde på at bedriftene mottar nye ordre raskere enn de klarer å effektuere dem (jamfør Kvartalsvis ordrestatistikk ), og er i så måte enda et signal om mangel på ledig kapasitet innenfor industrien. En økning i tallet på respondenter som oppgir at de vurderer å justere opp gjeldende planer for investering tyder også på et behov for å bedre produksjonskapasiteten. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting for industrien beregnes til hele 85 prosent i 1 kvartal. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgraden, henviser SSB til EUROSTAT .

Et klart flertall blant industrilederne bedømmer de generelle utsiktene på kort sikt (2. kvartal 2007) som bedre. Forventning om vedvarende vekst i produksjonsvolum og ordrebeholdning kombinert med en sterk innenlandsk prisoppgang medvirker til at mange fortsatt ser lyst på fremtiden. Sammensatt konjunkturindikator for industrien2 beregnes til 15 (sesongjustert nettotall). Dette er en liten nedgang fra 4. kvartal, men fortsatt et høyt resultat historisk sett. For internasjonale sammenligninger av resultater for sammensatt konjunkturindikator, henviser SSB til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks statistikk .

Kraftig prisvekst på innsatsvarer

Produsenter av innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere) oppgir at produksjonsvolumet og kapasitetsutnyttingen økte i 1. kvartal. Sysselsettingen synes også å være høyere enn ved foregående måling. Svakere vekst i nye ordre fra eksportmarkedet demper økningen i ordrereserven til de aktuelle bransjene, men fortsatt er denne svært sterk. Det samme gjelder prisutviklingen både i hjemme- og eksportmarkedet. Tallet på industriledere som oppgir at kapasitetsvansker og/eller mangel på kvalifisert arbeidskraft virker begrensende på produksjonen, er betydelig høyere enn på samme tid i fjor. Det samme gjelder for gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen. Det faktum at stadig flere foretak vurderer å justere opp gjeldende planer for nyinvesteringer, tyder på et behov for å bedre produksjonskapasiteten. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting for de aktuelle bransjene beregnes til 86 prosent i 1. kvartal.

Generelle utsikter på kort sikt vurderes fortsatt som bedre av en høy andel industriledere, men noe færre deler denne oppfatningen. Det er vanskelig å peke på noen spesiell grunn til dette da indikatorene for forventet utvikling i kommende kvartal er om lag uendret fra foregående undersøkelse. For inneværende kvartal venter lederne videre vekst i produksjonsvolum, sysselsetting, ordretilgang og priser.

Høy temperatur i verkstedindustrien

Produsenter av investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer og skipsverft med flere) fortsetter å melde om solid vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Foreløpig er det heller ingen tegn til lavere ordreinngang verken i hjemme- eller eksportmarkedet, og dette gjenspeiles i form av gunstig utvikling i markedsprisene. Tallet på industriledere som oppgir at kapasitetsvansker, mangel på kvalifisert arbeidskraft samt mangel på råstoff eller kraft virker begrensende på produksjonen, er betydelig høyere enn på samme tid i fjor. Det samme gjelder for tallet på arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen. Hele 54 prosent av foretakene oppgir at de har full kapasitetsutnytting, mens gjennomsnittlig kapasitetsutnytting for de aktuelle bransjene beregnes til 90 prosent i 1. kvartal. Dermed virker det rimelig å anta at disse bransjene stanger mot kapasitetstaket.

En høy andel av industrilederne vurderer generelle utsikter på kort sikt som bedre, men også her registreres det en liten nedgang i antallet som deler denne oppfatningen. Mangel på ledig kapasitet samt kvalifisert arbeidskraft i form av ingeniører og annet teknisk personell er en mulig forklaring på dette. Den positive utviklingen i produksjonsvolum, ordretilgang og sysselsetting for produsenter av investeringsvarer er ventet å holde fram i inneværende kvartal.

økt etterspørsel etter konsumvarer

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddelindustri) melder om kraftig vekst i samlet produksjonsvolum. Sysselsettingen viser også tegn til å stige. Høy innenlandsk etterspørsel synes å være drivkraft bak utviklingen. Det faktum at få industriledere oppgir innenlandsk konkurranse som begrensende for produksjonen støtter dette synet. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting for de aktuelle bransjene beregnes til 80 prosent i 1. kvartal. For konsumvarer er dette et historisk høyt nivå.

Svært mange industriledere vurderer de generelle utsiktene på kort sikt som bedre. Utsikter til høy etterspørsel og gunstig prisutvikling i hjemmemarkedet er en sannsynlig forklaring på dette.

Vurdering av bransjer for 1. kvartal og utsiktene på kort sikt
Bransje Utsikter Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk ++ Høyere produksjonsvolum, kapasitetsutnytting, sysselsetting og etterspørsel fra hjemmemarkedet i 1. kvartal. Prisene har økt i hjemme- og eksportmarkedet. De generelle utsiktene for 2. kvartal bedømmes av mange ledere som bedre, og det er ventet ytterligere økning i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og etterspørsel i det kommende kvartal.
Trevareindustri ++ Svært mange ledere melder om økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Høyere ordretilgang og priser i 1. kvartal. Mange ledere melder om kapasitetsvansker og mangel på kvalifisert arbeidskraft som begrensende faktorer for produksjonen. Generell bedømmelse av utsiktene for det kommende kvartal er positiv. Det er ventet videre vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting.
Treforedling -(+) Redusert produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Lavere ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet, men venter økning fra hjemmemarkedet neste kvartal. De generelle utsiktene for 2. kvartal er positive, og det ventes vekst i produksjon, kapasitetsutnytting og priser.
Kjemisk råvareindustri ++ økt produksjon, kapasitetsutnytting og ordretilgang. Om lag uendret sysselsetting. Prisene har økt i hjemme- og eksportmarkedet. De generelle utsiktene for det kommende kvartal bedømmes som bedre, og det ventes fortsatt vekst i produksjonsvolum, ordretilgang og priser i 2. kvartal.
Metallindustrien, ikke-jernholdig ++ Vekst i markedspriser og høy kapasitetsutnytting. økt produksjon, sysselsetting og ordretilgang. Generelle utsikter bedømmes som bedre, og det ventes videre vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og priser i 2. kvartal.
Verkstedindustrien, i alt ++ Samlet sett viser verkstedindustrien stadig positiv utvikling med økt produksjon, kapasitetsutnytting, sysselsetting og ordretilgang. Prisene har steget i hjemme- og eksportmarkedet. Kapasitetsvansker og mangel på kvalifisert arbeidskraft er begrensende faktorer for produksjonen. Generelle utsikter bedømmes av mange ledere som bedre, og det ventes videre vekst i produksjonsvolum, sysselsetting, priser og ordretilgang.
Metallvarer ++ Mange ledere melder om høyere produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt ordrebeholdning og høyere hjemmemarkedspriser. Mangel på kvalifisert arbeidskraft og kapasitetsvansker begrenser produksjonen. Generell bedømmelse av utsiktene for 2. kvartal er positiv, men færre ledere enn i forrige kvartal deler denne oppfatningen. Det er ventet ytterligere vekst i produksjonsvolum, sysselsetting og ordrebeholdning. Det er også ventet ytterligere vekst i prisene.
Maskinvarer ++ Høyt aktivitetsnivå med vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting, ordretilgang og sysselsetting. Høyere priser i hjemme- og eksportmarkedet. Mange ledere melder om mangel på kvalifisert arbeidskraft og mangel på råstoff/kraft. Generelle utsikter vurderes som bedre av mange ledere. Dette underbygges med forventninger om videre vekst i produksjonsvolum, sysselsetting, ordretilgang og priser.
Elektroteknisk og optisk industri ++ Høyere kapasitetsutnytting og produksjon. Vekst i sysselsetting, ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet og priser. Mangel på kvalifisert arbeidskraft er en begrensende faktor for produksjonen. Mange ledere har tro på fortsatt vekst i produksjonsvolum, ordretilgang og sysselsetting i 2. kvartal og de generelle utsiktene bedømmes som bedre.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri ++ Fortsatt vekst i samlet ordrebeholdning og markedspriser. Produksjonen har økt sammen med kapasitetsutnyttelsen og sysselsettingen. Mange ledere melder at mangel på kvalifisert arbeidskraft begrenser produksjonen. Generelle utsikter for det kommende kvartal er positive, og det ventes ytterligere vekst i produksjon, kapasitetsutnytting, sysselsetting og ordretilgang.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
²
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre

1Denne indikatoren er ment å oppsummere svaralternativer fra spørsmål om faktorer som begrenser produksjonen i inneværende kvartal og som har med tilgang på ressurser å gjøre, samt svarandelen som har svart full kapasitetsutnyttelse. En nærmere forklaring av indikatoren gis i Rapporter 2003/10 s21.

2Indikatorens sammensetning og kobling mot internasjonale sammenligninger er beskrevet i et eget avsnitt i pressemeldingen for 3. kvartal 2003 ( Se tidligere publisert ).