33411_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33411
Positiv utvikling i eksportprisene
statistikk
2006-10-27T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk3. kvartal 2006

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Positiv utvikling i eksportprisene

Norske industriledere melder om stigende priser i eksportmarkedet. Stor etterspørsel etter enkelte varer kombinert med en svekkelse av kronekursen, er sannsynlige årsaker til denne utviklingen.

Konjunkturbarometeret for 3. kvartal 2006 synes i stor grad å bekrefte det bildet som ble skapt i første halvår. Industrilederne rapporterer om vekst i produksjonsvolumet og sysselsettingen. Samtidig stiger ordrebeholdningen som en følge av økt ordretilgang i hjemme- og eksportmarkedet, og markedsprisene fortsetter å styrke seg. Det kan synes som om utviklingen er særlig gunstig i de utenlandske markedene. Denne oppfatningen støttes av at andelen bedriftsledere som oppgir etterspørsels- og konkurranseforhold i eksportmarkedet som en begrensende faktor for produksjonen, er merkbart lavere enn på samme tid i fjor. Stor etterspørsel etter enkelte varer kombinert med en svekkelse av kronekursen er sannsynlige årsaker til den positive utviklingen i eksportprisene.

Kapasitetsvansker og mangel på kvalifisert arbeidskraft synes å representere en stor utfordring for enkelte bransjer i industrien. Samtidig registreres det en liten økning i tallet på industriledere som rapporterer om mangel på råstoff eller elektrisk kraft. Den samlede effekten av dette kommer til uttrykk i form av et svært høyt nivå på indikatoren for ressursknapphet1 (se tabell 16 ). Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen ligger på om lag samme nivå som i første halvår og er fortsatt noe høyere enn det som var registrert på samme tid i fjor. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for industrien beregnes til om lag 84 prosent - et høyt nivå historisk sett.

Et stabilt flertall blant industrilederne bedømmer generelle utsikter på kort sikt (4. kvartal 2006) som bedre. Sammensatt konjunkturindikator for industrien2 beregnes til 16 (sesongjustert nettotall) i 3. kvartal - en sterk indikasjon på ytterligere vekst i produksjonsvolumet. Mangel på ledig kapasitet innenfor enkelte bransjer vil føre til at deler av produksjonen forskyves ut i tid. For internasjonale sammenligninger av resultater for sammensatt konjunkturindikator, henviser SSB til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks statistikk .

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kv. 2000-3. kv. 2006.

Innsatsvarer: økt ordretilgang i hjemme- og eksportmarkedet

Produsenter av innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere) melder om vekst i produksjonsvolumet, kapasitetsutnyttingen samt tallet på sysselsatte. Ordrebeholdningen stiger som en følge av økt ordretilgang i hjemme- og eksportmarkedet, og markedsprisene fortsetter å styrke seg i 3. kvartal. Tallet på industriledere som oppgir sviktende etterspørsel som en begrensende faktor for produksjonen er merkbart lavere enn på samme tid i fjor. På den annen side utgjør kapasitetsvansker og mangel på kvalifisert arbeidskraft en betydelig flaskehals for disse bransjene. I tillegg til dette kan det synes som om knapphet på råstoff og/eller elektrisk kraft er i ferd med å bli et problem for enkelte av disse bedriftene. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for de aktuelle bransjene beregnes til om lag 85 prosent.

Generelle utsikter på kort sikt bedømmes som bedre av et høyt antall industriledere. Forventning om positiv utvikling i ordretilgang og markedspriser støtter dette resultatet.

Investeringsvarer: Større investeringsvilje

Produsenter av investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer og skipsverft med flere) melder om vekst i produksjonsvolumet, kapasitetsutnyttingen og sysselsettingen i 3. kvartal. Ordrebeholdningen stiger som en følge av høy ordretilgang i hjemme- og eksportmarkedet, mens mangel på ledig produksjonskapasitet bidrar til vekst i markedsprisene. Svært få industriledere oppgir etterspørsels- og konkurranseforhold som begrensende faktorer for produksjonen. Mangel på ledig kapasitet samt kvalifisert arbeidskraft synes derimot å utgjøre et betydelig problem. Tallet på gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen beregnes til 8,3, det høyeste resultatet som er registrert i undersøkelsen noen gang. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad ser ut til å ha nådd et tak på om lag 88 prosent.

Et stigende antall industriledere vurderer generelle utsikter på kort sikt som bedre. Forventning om ytterligere vekst i ordretilgang og markedspriser støtter dette resultatet. Mangel på ledig kapasitet og kvalifisert arbeidskraft i de aktuelle bransjene vil føre til at deler av produksjonen forskyves ut i tid. Større investeringsvilje blant industrilederne vil kunne resultere i økt produksjonskapasitet på noe lengre sikt.

Konsumvarer: Høyere kapasitetsutnytting

Innsamlede data fra produsenter av konsumvarer (næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet, farmasøytisk industri med flere) tyder på bedrede kår for disse næringene. økt etterspørsel samt gunstig prisutvikling i hjemme- og eksportmarkedet skaper grunnlag for vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Tallet på bedrifter med full kapasitetsutnytting er høyere enn på samme tid i fjor, og det registreres en liten økning i antall industriledere som oppgir kapasitetsvansker som en begrensning for produksjonen. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til om lag 79 prosent. Dette er det høyeste nivået som er registrert siden 1998. I denne sammenheng er det viktig å huske på at det har vært en betydelig avskalling av foretak innenfor disse bransjene.

Generelle utsikter på kort sikt bedømmes som bedre, men færre oppgavegivere deler denne oppfatningen. Et økende antall industriledere melder at de vurderer å nedjustere vedtatte planer for investeringer i realkapital.

Vurdering av bransjer for 3. kvartal og utsiktene på kort sikt
 
BransjeUtsikterBakgrunn
 
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk+økt produksjon, kapasitetsutnytting og etterspørsel i 3. kvartal. Om lag uendret sysselsetting. Stigende priser i hjemme- og eksportmarkedet. De generelle utsiktene for 4. kvartal bedømmes som bedre, og det ventes ytterligere vekst i produksjon, kapasitetsutnytting og etterspørsel.
Trevareindustri++Vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordretilgangen har økt sammen med prisene i hjemme- og eksportmarkedet. Mangel på kvalifisert arbeidskraft ansees av mange ledere som en begrensede faktor for produksjonen. Generelle utsikter for 4. kvartal er positive. Dette underbygges av forventninger om økt produksjon, sysselsetting og ordretilgang.
Treforedling+(-)Redusert produksjon og sysselsetting. økt ordretilgang og prisnivå. Lederne bedømmer de generelle utsiktene som bedre, og det ventes økt produksjon og kapasitetsutnytting i 4. kvartal. Mange ledere forventer økte priser i det kommende kvartal.
Kjemisk råvareindustri+økt produksjon og ordretilgang i 3. kvartal. Om lag uendret sysselsetting. økte priser i hjemme- og eksportmarkedet. En økende andel av lederne melder at mangel av råstoff eller kraft er en begrensende faktor for produksjonen. De generelle utsiktene for 4. kvartal er positive, og det ventes videre vekst i produksjon, ordretilgang og priser.
Metallindustrien, ikke-jernholdig++Fortsatt vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordretilgangen og priser har økt i hjemme- og eksportmarkedet. Kapasitetsvansker trekkes frem som en begrensende faktor for produksjonen. Generelle utsikter for det kommende kvartal er positive, og det ventes ytterligere vekst i produksjon og ordretilgang fra eksportmarkedet. Det er ventet en nedgang i eksportprisene i 4. kvartal.
Verkstedindustrien, i alt++Samlet sett viser verkstedindustrien fortsatt positiv utvikling med økt produksjon, kapasitetsutnytting, sysselsetting og ordretilgang. Prisene har økt i hjemme- og eksportmarkedet. Det er fortsatt mange ledere som melder om kapasitetsvansker og mangel på kvalifisert arbeidskraft. De generelle utsiktene for 4. kvartal bedømmes som bedre, noe som underbygges av forventninger om fortsatt vekst i produksjonsvolum, sysselsetting, ordretilgang og priser.
Metallvarer++økt produksjon, kapasitetsutnytting, sysselsetting og ordrebeholdning. Ordretilgang fra hjemmemarkedet er om lag uendret, mens tilgang fra eksportmarkedet har økt. Stigende priser. Mangel på kvalifisert arbeidskraft begrenser produksjonen. Generell bedømmelse av utsiktene for 4. kvartal er positiv, og det er ventet ytterligere vekst i produksjonsvolum, sysselsetting og ordretilgang. Det er ventet ytterligere vekst i prisene.
Maskinvarer++Fortsatt høyt aktivitetsnivå med vekst i produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. økte priser. Mange ledere melder at mangel på kvalifisert arbeidskraft og kapasitetsvansker begrenser produksjonen. De generelle utsiktene for 4. kvartal bedømmes som bedre av mange ledere, og det ventes økning i produksjon, kapasitetsutnytting, sysselsetting, ordretilgang og priser i det kommende kvartal.
Elektroteknisk og optisk industri++Fortsatt høy kapasitetsutnytting og økt produksjon, sysselsetting og ordretilgang. Stigende priser i hjemme- og eksportmarkedet. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen har økt betydelig siden forrige kvartal. Generelle utsikter for det kommende kvartal er positive. Det ventes ytterligere vekst i produksjon, sysselsetting og ordretilgang i 4. kvartal.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri++Det meldes om stadig stigende ordrebeholdning og økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Mange ledere melder at mangel på kvalifisert arbeidskraft er en begrensede faktor for produksjonen. økte priser i 3. kvartal. De generelle utsiktene for 4. kvartal bedømmes som bedre av mange ledere, og videre vekst i produksjon, sysselsetting, ordretilgang og priser er ventet.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes:++
+
²
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre
 

1 Denne indikatoren er ment å oppsummere svaralternativer fra spørsmål om faktorer som begrenser produksjonen i inneværende kvartal og som har med tilgang på ressurser å gjøre, samt svarandelen som har svart full kapasitetsutnyttelse. En nærmere forklaring av indikatoren gis i Rapporter 2003/10 s21.

2 Indikatorens sammensetning og kobling mot internasjonale sammenligninger er beskrevet i et eget avsnitt i pressemeldingen for 3. kvartal 2003 ( Se tidligere publisert ).