33413_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33413
Høy kapasitetsutnytting i industrien
statistikk
2006-07-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk2. kvartal 2006

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Høy kapasitetsutnytting i industrien

Norske industriledere melder om et høyt aktivitetsnivå i 2. kvartal. Kapasitetsvansker og mangel på kvalifisert arbeidskraft utgjør en stadig større utfordring innenfor deler av industrien.

Konjunkturbarometeret for 2. kvartal 2006 vitner om høy aktivitet i norsk industri. Produksjonsvolum og kapasitetsutnytting fortsetter å øke, og det er klare indikasjoner på vekst i industrisysselsettingen. Samlet ordrebeholdning stiger som en følge av bedret ordretilgang i hjemme- og eksportmarkedet. Markedsprisene synes også å styrke seg. Tallet på bedriftsledere som oppgir etterspørsels- og konkurranseforhold som begrensende faktorer for produksjonen er merkbart lavere enn i 1. kvartal. På den annen side synes kapasitetsvansker og mangel på kvalifisert arbeidskraft å utgjøre en stadig større utfordring innenfor deler av industrien. Som en følge av dette øker indikatoren for ressursknapphet1 ytterligere i 2. kvartal (se tabell 16 ). Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er merkbart høyere enn på samme tid i fjor. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til om lag 83 prosent - et høyt nivå historisk sett. Hvis man ønsker å sammenligne utviklingen over tid, er det imidlertid viktig å ta med i betraktningen at det har vært en betydelig avskalling av foretak innenfor industrien i løpet av de seneste årene.

Et klart flertall av industrilederne bedømmer generelle utsikter på kort sikt (3. kvartal 2006) som bedre. Forventning om positiv utvikling i ordretilgangen samt stigende markedspriser underbygger dette resultatet. Sammensatt konjunkturindikator for industrien2 beregnes til 15 (sesongjustert nettotall). Dette er en sterk indikasjon på ytterligere vekst i samlet produksjonsvolum. For internasjonale sammenligninger av resultater for denne indikatoren, henviser Statistisk sentralbyrå til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks Statistik .

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kv. 2000-2. kv. 2006

Innsatsvarer: Positiv utvikling i eksportmarkedet

Produsenter av innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere) melder om positiv utvikling i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Samlet ordrebeholdning stiger som en følge av økt ordretilgang i eksportmarkedet, og markedsprisene synes å styrke seg. Tallet på industriledere som oppgir etterspørsels- og konkurranseforhold i eksportmarkedet som begrensende faktorer for produksjonen er merkbart lavere enn i første halvår 2005. Dette resultatet støttes av en merkbar vekst i beholdningen av eksportordrer. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til om lag 85 prosent.

Generelle utsikter på kort sikt bedømmes som bedre av mange industriledere. Forventning om ytterligere vekst i ordretilgangen samt enda høyere markedspriser synes å underbygge dette resultatet.

Investeringsvarer: Høy kapasitetsutnytting

Produsenter av investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer og skipsverft med flere) melder om nok et kvartal med sterk økning i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Samlet ordrebeholdning stiger som en følge av høy ordretilgang i hjemme- og eksportmarkedet, og det registreres en gunstig utvikling i markedsprisene. Svært få industriledere oppgir etterspørsels- og konkurranseforhold som begrensende faktorer for produksjonen. Kapasitetsvansker samt mangel på kvalifisert arbeidskraft ser derimot ut til å utgjøre en betydelig flaskehals. Tallet på arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen beregnes til 8,1 for de aktuelle bransjene. Hele 49 prosent av respondentene oppgir at de har full kapasitetsutnytting, mens ytterligere 30 prosent melder om en kapasitetsutnyttingsgrad på over 80 prosent. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for de aktuelle bransjene beregnes til om lag 88 prosent i 2. kvartal.

Generelle utsikter på kort sikt vurderes fortsatt som bedre av mange industriledere, men med dagens høye kapasitetsutnyttingsgrad vil potensialet for ytterligere vekst i produksjonsvolumet være noe begrenset for disse næringene.

Konsumvarer: Moderat sysselsettingsvekst

Nye data fra produsenter av konsumvarer (næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet, farmasøytisk industri med flere) synes å bekrefte bildet som ble skissert i foregående undersøkelse. Stigende innenlandsk etterspørsel sørger for stabil vekst i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting, mens markedsprisene synes å styrke seg både hjemme og ute. For første gang siden 1997 er det tegn til moderat sysselsettingsvekst i de aktuelle bransjene. En økning i tallet på industriledere som peker på mangel på kvalifisert arbeidskraft som en begrensende faktor for produksjonen synes å støtte dette resultatet. Kapasitetsutnyttingsgraden holder seg på om lag 78 prosent.

Generelle utsikter på kort sikt bedømmes som bedre. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum og etterspørsel samt innenlandsk prisnivå støtter dette resultatet.

Vurdering av bransjer for 2. kvartal og utsiktene på kort sikt
Bransje Utsikter Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk + Høyere kapasitetsutnytting og produksjon i 2. kvartal. Om lag uendret sysselsetting. Etterspørsel fra hjemmemarkedet har økt sammen med prisene. Etterspørsel fra eksportmarkedet er redusert. De generelle utsiktene for 3. kvartal er positive og det ventes videre vekst i produksjonsvolum og innenlandsk etterspørsel.
Trevareindustri ++ økt produksjon og sysselsetting. Høyere ordretilgang fra hjemmemarkedet. Uendret tilgang fra eksportmarkedet. Stigende priser i hjemme- og eksportmarkedet. Mange ledere bedømmer de generelle utsiktene som bedre, og det ventes ytterligere vekst i produksjon, sysselsetting og priser.
Treforedling + økt produksjon og kapasitetsutnytting. Reduksjon i sysselsettingen. Høyere ordretilgang fra eksportmarkedet, men eksportprisene er redusert. De generelle utsiktene for det kommende kvartal bedømmes som bedre av mange ledere, og det ventes stigende eksportpriser samt økt produksjonsvolum og ordretilgang.
Kjemisk råvareindustri + Fortsatt høy kapasitetsutnytting og økt produksjonsvolum. Reduksjon i sysselsettingen. Priser på hjemme- og eksportmarkedet har steget. økt ordretilgang. Generelle utsikter for 3. kvartal bedømmes som bedre. Det ventes ytterligere vekst i produksjon, kapasitetsutnytting, ordretilgang og priser i det kommende kvartal.
Metallindustrien, ikke-jernholdig ++ Mange ledere melder om vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt ordretilgang og bedrede priser. Mangel på råstoff eller kraft samt kapasitetsvansker anses av mange ledere som begrensende faktorer for produksjonen. De generelle utsiktene for 3. kvartal er positive. Dette underbygges av forventninger om høyere produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og ordretilgang.
Verkstedindustrien i alt ++ økning i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting, sysselsetting og ordretilgang. Prisvekst i hjemme- og eksportmarkedet. Mange ledere melder at mangel på kvalifisert arbeidskraft og kapasitetsvansker er begrensende faktorer for produksjonen. Generelle utsikter bedømmes som bedre, og det ventes ytterligere økning i produksjon, sysselsetting, ordrebeholdning og priser i 3. kvartal.
Metallvarer ++ Høyt aktivitetsnivå og fortsatt vekst i kapasitetsutnytting og sysselsetting. Stigende priser og økt ordretilgang i hjemme- og eksportmarkedet. Mangel på kvalifisert arbeidskraft begrenser produksjonen. Mange ledere vurderer de generelle utsiktene for 3. kvartal som bedre. Det ventes fortsatt vekst i produksjonsvolum, sysselsetting, ordretilgang og priser.
Maskinvarer ++ Svært mange ledere melder om vekst i produksjonsvolum, sysselsetting og ordretilgang i 2. kvartal. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen har økt, og mange ledere melder at mangel på kvalifisert arbeidskraft begrenser produksjonen. Generelle utsikter bedømmes som bedre, og det ventes økning i produksjon, kapasitetsutnytting, sysselsetting, ordretilgang og priser i det kommende kvartal.
Elektroteknisk og optisk industri ++ Fortsatt vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. Hjemmemarkedsprisene er høyere, mens eksportprisene er redusert. Generell bedømmelse av utsiktene for 3. kvartal er positiv, og det er ventet en ytterligere økning i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Samlet ordrebeholdning er ventet å øke.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri ++ Mange store ordrer i de siste kvartalene har bidratt til høy aktivitet, og det meldes om ytterligere vekst i ordrebeholdningen i 2. kvartal. økt produksjon, kapasitetsutnytting, sysselsetting og priser. Mangel på kvalifisert arbeidskraft og kapasitetsvansker begrenser produksjonen. De generelle utsiktene for 3. kvartal er positive, og det ventes fortsatt vekst i produksjonsvolum, sysselsetting, ordretilgang og priser.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
²
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre

1Denne indikatoren er ment å oppsummere svaralternativer fra spørsmål om faktorer som begrenser produksjonen i inneværende kvartal og som har med tilgang på ressurser å gjøre samt svarandelen som har svart full kapasitetsutnytting. En nærmere forklaring av indikatoren gis i Rapporter 2003/10 s. 21.

2Indikatorens sammensetning og kobling mot internasjonale sammenligninger er beskrevet i et eget avsnitt i pressemeldingen for 3. kvartal 2003 ( Se tidligere publisert ).